Yaşam tarzını değiştiren hastalık 'Kireçlenme'

TAKİP ET

Osteoartrit, halk arasında ''kireçlenme'' olarak bilinen, iskelet sistemini oluşturan eklemlerin ve kas yapısının özellikle yaşın artması ile birlikte yıpranması sonucu oluşan bir hastalıktır. VM Medical Park Samsun Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nden Doç Dr. Murat ERDOĞAN kireçlenme ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Neden kireçlenme olur?

Eklemleri oluşturan kıkırdak yapısı zaman içerisinde aşınarak yıpranmaktadır. Kıkırdak pürüzsüz ve kaygan bir dokudur; ancak kireçlenme ile giderek pürüzlü hale gelmektedir. Bu yıpranma genellikle hastanın eklemlerinde ağrıya neden olmaktadır. 

Kireçlenmenin temel belirtileri nelerdir?

Klinik olarak ana yakınmalar ağrı, tutukluk ve sertliktir. Genellikle sabahları uyandıktan sonra veya dinlendikten sonra eklemlerde ağrı ile sertlik ve uzun süre hareketlilikten sonra şişmeler görülmektedir. Belirtiler yavaşça artıp zamanla şiddetlenmektedir. Hastalar bu giderek esnekliğini kaybetmektedir. 

Kireçlenme hastalığının tedavisinde egzersizin rolü nedir?

Düzenli beslenme ile birlikte spor yapmak, ideal kilonun dengelenmesi, kireçlenmenin ilerlemesini yavaşlatmaktadır. Kireçlenme hastalığı ile mücadele eden hastaların yaşam tarzındaki değişiklikler, uygun ilaç ve cerrahi tedaviler, zamanla kötüye giden kireçlenmeyi iyileştirebilmektedir. Egzersizler ile birlikte düzenli beslenerek sağlıklı  kiloda olmak, hastalığın iki önemli unsurunu oluşturmaktadır. Eklem çevresindeki kasların güçlendirilmesi için yapılması gereken egzersizler, ağrıların azalmasına neden olmaktadır.

Doç Dr. Murat ERDOĞAN, kireçlenmenin yaşam tarzını değiştirmeyi gerektiren kronik bir rahatsızlık olduğuna ve uzun zamandır devam eden eklem şişliği yada ağrılar mevcut ise hastanın en kısa sürede Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’ne başvurması gerektiğine vurgu yapmıştır.