Yaz Aylarında Sağlıklı Beslenme Önerileri

TAKİP ET

Yaz aylarında hava sıcaklıklarının ve buna bağlı olarak nemin artması ile birlikte metabolizmamızda değişiklikler olmakta ve vücudumuzun ihtiyaçları değişmektedir.

 VM Medical Park Samsun Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Mustafa Doğan, bol sıvı tüketmek gibi genel olarak beslenme kurallarında yapılması gereken değişiklikler hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Yaz aylarında günlük sıvı ihtiyacını karşılamak için neler yapılmalıdır?
Yetişkin insanların günlük sıvı ihtiyacı 2-3 litredir. Sıcaklığın artması ile birlikte sıvı kaybı da artmaktadır, buna bağlı olarak fazla sıvı tüketilmelidir. Kahve ve çay, sıvı ihtiyacını kısmen giderirken aynı zamanda idrar söktürücü etki yapabileceğinden sıvı kaybını artırabilir. Bu sebeple sıvı ihtiyacını karşılamak için su ile birlikte tuzsuz ayran, günde en fazla iki adet soda, taze meyve sularını tüketmek gerekmektedir.
Değişen metabolizmamız için hangi besinler tüketilmelidir?
Güne mutlaka kahvaltı ile başlanmalıdır. Kahvaltıda, yumurta, zeytin, mevsim sebzeleri, süt, ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çayları ve tam tahıllı ekmek tüketilmelidir. Kızartmadan uzak durulmalıdır; yemekler ızgara, sote, buharda pişirilerek yenmelidir. Vitamin ve mineral ihtiyacı için 5 porsiyon meyve-sebze tüketilmelidir. Basit karbonhidratlar yerine kuru baklagiller, tam tahıllı ekmek,  yulaf ezmesi, bulgur gibi sağlıklı karbonhidratlar tercih edilmelidir. Et, tavuk, balık gibi protein içeriği yüksek gıdalar öğlen tüketilmelidir. Akşam yemeklerinde sebze, salata, çorba tercih edilmeli ve geç saatlere bırakılmamalıdır. Dondurma, yaz için iyi bir tatlıdır ama dozu kaçırılmamalıdır. Hamur tatlıları ve şerbetli tatlılardan uzak durulmalıdır.Bunların yerine sütlü tatlılar ve mevsim meyveleri tercih edilmelidir.
Yüksek sıcaklıklar; vücut metabolizmasını etkilediği için kalp atım sayısında artış, damarlardaki genişlemelere bağlı olarak organlara iletilen oksijenin azalması gibi metabolik olaylar, bu süreçte yüksek tansiyon ve koroner kalp hastalıklarında artışa sebep olmaktadır. Ayrıca sıvı ve mineral kaybı için önlem alınmaması halinde bulantı, baş dönmesi, bayılma gibi durumlar da ortaya çıkabilmektedir. Şeker, tansiyon, böbrek ve kalp hastalarının bu dönemde risk altında olduğunu belirten Uzm. Dr. Mustafa Doğan, hastaların düzenli olarak hekim kontrolünde olması gerektiğine vurgu yapmaktadır.