Yeni yıl yemeğinizi dengeleyin!

TAKİP ET

Liv Hospital Samsun Beslenme ve Diyet Kliniği'nden Diyetisyen Aysun İpek yeni yıl yemekleri ve o gün nasıl beslenilmesi gerektiği hakkında bilgilendir.

İpek,”Yeni bir yıla girerken keyifli, bol eğlenceli bir akşam geçirmeyi yepyeni bir yılın da aynı keyif ve eğlence ile geçeceğine inanarak oldukça önemsenir. Günler öncesinden planlamalar yapılır. Menüler hazırlanır. Zayıflama sürecinde olanlar için yılbaşı gecesi izni olsa da fazla tüketimle beraber vücut konforu kaybetmek, sancılı mide, düzeni bozulan bağırsak rahatsız edici olabilir. Peki, hem zayıflamaya çalışıyorsanız ve hem de konforlu eğlenmek istiyorsanız  bazı püf noktaları sizlerle paylaşacağım.” Dedi.
Güne kahvaltı ile başlayın
Aysun İpek, başlangıç için;”Güne kahvaltı ile başlayın. Gün içinde iştah mekanizması güne nasıl başladığınızla yakından ilgili. Mutlaka yumurta, peynir, mevsim sebzeleri ve tam buğday unundan hazırlanmış ekmekle yapacağınız kahvaltı sizi gün içinde iyi hissettirecektir. Kahvaltılarınızda azaltmaya gitmeyiniz.” Dedi.
Gün içerisinde yediklerinize dikkat edin
Gün içerisinde nasıl beslenilmesi gerektiğine dikkat çeken İpek,”Rutininizi bozmadan öğle yemeğinizi atlamayın. Akşam etli bir menü tercih edeceğinizden öğle yemeğinizde çorba, sebze yemeği ve yoğurt üçlüsünden yararlanın. Asıl önemli olan öğün akşam öncesi ara öğündür. Her zamanki tercihlerinizden bir miktar daha fazlasını tercih edin ve akşam yemeğinizi aşırı açlıkla karşılamayın. Örneğin süt, meyve, yağlı tohum grubundan ceviz, badem, fındık iştah kontrolünüzü sağlamada oldukça etkili olacaktır.İçeceğiniz içecekleri fazla tüketeceğiniz için hem aynı gün hem ertesi gün su tüketiminizi arttırın.Kg başına 30-35 ml su tüketmeniz yeterli olacaktır” Diye konuştu.
Masaya bir göz atın
Dyt.İpek,”Tüm toplanma masalarının kalorileri yüksektir. Ve aslında iyice gözlemlerseniz her besin gurubunu görebilirsiniz. Dengeli bir tabak oluşturmak ve yalnızca önünüzde olan porsiyonu tercih etmeniz kontrolü kaybetmemenizi sağlayacaktır. Yeni yıla girmek sevdiklerinizle eğlenmek gülmek demektir. Yemek yemeye odaklanmaktan çok bunu başarırsanız çok hafif bir yılbaşı gecesi geçirebilirsiniz.” Dedi.
Güne Mide Sancıları ile Başlayabilirsiniz!
Midenin ve bağırsağın nasıl rahatlatılacağına değinen Dyt.Aysunİpek,”Gece yedikleriniz ve uyku saatiniz sirkadyen ritmi bozabilir ve kendinizi bir süre yorgun hissetmenize neden olabilir.  Akşam yeme rutininiz bozulduğu için mide sancıları ile güne başlayabilirsiniz. Burada tüm günü hafif geçirmenizi öneririm. Mideyi ve bağırsakları dinlendirmediğiniz için gece boyu yorulan metabolizmanızı bol sıvı ve düşük kalorili yiyeceklerle rahatlatabilirsiniz.” Şeklinde açıklamasını sonlandırdı.