Samsun'da aracın LPG tankı patladı mı? MMO'dan açıklama

TAKİP ET

Makina Mühendisleri Odası Samsun Şube Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Nail Yolaydın, geçtiğimiz günlerde Samsun'un Canik İlçesi'nde bir otomobille ilgili 'LPG Tankı Patladı' şeklinde çıkan haber üzerine açıklamada bulundu.

Makina Mühendisleri Odası Samsun Şube Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Nail Yolaydın yaptığı basın açıklamasında şu sözlere ver verdi: "9 Mart 2024 tarihinde Samsun ili Canik ilçesi Karşıyaka Mahallesinde sosyal medyada bir otomobille ilgili “LPG Tankı Patladı” şeklinde çıkan haber üzerine bazı hususlara tekrar değinme ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Yapılan araştırmalarda aracın LPG tankının patlamadığı ancak LPG gaz kaçağı nedeni ile araçta yangın çıktığı anlaşılmıştır.
LPG'Lİ ARAÇ SAYISI ARTIYOR
Teknolojik yenilenmenin en hızlı ve etkin şekilde uygulandığı sektörlerden birisi olan otomotiv sektöründe halen petrol ürünleri temel enerji kaynağıdır. Petrol kaynaklarının tükenmeye başlaması nedeni ile alternatif enerji kaynaklarının araştırılmasına hız verilmiş ancak bu güne kadar denenen birçok enerji kaynağı henüz petrolün yerini alabilme aşamasına ulaşamamıştır. Otomotiv sektöründeki alternatif enerji kaynağı arayışları 1930’lu yıllarda LPG’nin araçlarda yakıt olarak kullanımını gündeme getirmiştir. Özellikle kolay bulunması, ekonomik olması, tamamen kapalı bir yakıt sistemi olması, temiz bir yanma sağlaması ve diğer yakıtlara oranla çevreyi daha az kirletici özellikte olması nedeni ile dünyada birçok ülke, LPG’nin otomobillerde kullanımını özendirerek yaygınlaştırmıştır. İtalya, Hollanda, Fransa, Belçika, Japonya ve Amerika’da LPG yakıt olarak otomobillerde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Diğer ülkelerde ise kullanımı gün geçtikçe artmaktadır.
LPG BASINCA DAYANIKLIDIR
24 Haziran 2017 tarihinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayımlanan “Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” hükümleri ve devamında yayımlanan “Tebliğ” doğrultusunda 01.01.2018 tarihi itibari aracına ilk defa LPG montajı yaptıracakların da Gaz Sızdırmazlık Raporu Alması, Montaj Tespit Raporu alması uygulamasına son verilmiş, bu işlemi montaj firmasının kendisinin yapacağına yönelik bir model getirilmiş, dolayısı ile LPG Sızdırmazlık Kontrolü uygulamaları tamamen sona ermiştir.
Meslek Disiplinimize giren bu konuda benzinli araçlara yapılan LPG montajlarının kontrol altına alınması ve teknik usullere ve projesine uygun yapılıp yapılmadığı konusu mutlaka uzman teknik birimler tarafından takip edilmelidir.
Bilinmesi gerekenler; LPG’nin basınç altında sıvı hale getirilmiş petrol gazından oluştuğu, sistem basınç altında olduğu içinde basınca dayanıklı malzemelerden yapılması önemli bir husustur.
DENETİMİ UZMAN KİŞİLERCE YAPILMALI
LPG’ li araçların gaz kaçak kontrollerinin ve bakımlarının düzenli olarak yaptırılması durumunda LPG son derece güvenli ve çevreci bir yakıttır. Eskiyen tankların değişmesi, arızalı ve ömrünü doldurmuş parçaların standartlara ve yönetmeliklere uygun malzemeler ile yenilenmesi de yine önem arz etmektedir. Bu denetimlerin ve kontrollerin tarafsız bir göz ve bu konuda yetkili kişilerce yapılması çok önemlidir. Mevzuatta yapılan düzenlemeler ile 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren LPG’ li araçların malzemelerinin uygunluğuna, yapılan montajın doğru olduğuna ve gaz kaçağı kontrolü yapıldığına karar veren kurum bizzat montajı yapan firmanın kendisi olmuştur. Sadece araç sahiplerinin değil tüm vatandaşların can ve mal güvenliğinin söz konusu olduğu böylesine önemli bir konuda denetimlerin daha disiplinli ve konusunda uzman kişilerce yapılması ve bu konuda gereken tedbirlerin alınması önemlidir.
Yaşanan olayda herhangi bir can kaybının yaşanmaması sevindirici olmakla beraber ilgili Bakanlık ve yetkili kurumların geçmişten ve yaşanan olaylardan ders çıkararak LPG’li araçların kontrolünün kişilerin inisiyatifine bırakmaması ve kamusal denetimin yapılması can ve mal güvenliği açısında önem arz etmektedir." 
 

LPG LPGli araç sahipleri kış şartlarında nelere dikkat etmeli