Samsun'da Ortognatik (Çene) Cerrahi tedavisinde büyük başarı

TAKİP ET

Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim üyelerinden Prof. Dr. Umut Tuncel, görev yaptığı Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ilk kez yapılan bir operasyon ile hasta Gürhan Yılmaz'ın sağlığına kavuşmasını sağladı.

İleri derecede çene iskelet yapısı bozuk olan hasta Gürhan Yılmaz, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Bölümüne başvurarak, gerekli muayene ve incelemelerden  sonra  ortognatik ( çene ) cerrahisi operasyonu ile gerek fonksiyonel gerekse estetik açıdan sağlığına kavuşmuş oldu. Operasyonu gerçekleştiren Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Umut Tuncel, ortognatik cerrahi gerçekleştirdikleri vaka konusunda bilgi verdi;
‘’ Hastamız çiğneme, konuşma bozukluğu ve estetik  kaygılarla kliniğimize başvurdu, detaylı muayene ve incelemeler sonrası hastamıza ortognatik ( çene ) cerrahisi planladık ve operasyonu gerçekleştirdik. Yapmış olduğumuz operasyon , Tıp Fakültemizde ilk kez gerçekleştirildi. Hastamızı operasyon sonrası 3 gün yoğun bakımda takip ettik, sonrasında yataklı servisimizde tedavisi devam etti ve şifa ile taburcu ettik. ‘’ diye belirtti.
Ortognatik Cerrahi Nedir ? 
Ortognatik (çene) cerrahi, ileri derece çene iskelet yapısı bozuk olan hastalarda hem fonksiyonelliğin (çiğneme, konuşma)  hem de estetik görünümün iyileştirilmesi için diş hekimliği branşlarından ortodonti ve çene cerrahisinin birlikte yürüttükleri tedavi yöntemidir.
Ortognatik (çene) cerrahi, çene kapanışlarının birbirleriyle uyumlu olmayan, alt çenenin üst çeneye göre ileri derecede önde, arkada ya da asimetrik olduğu durumlarda çene iskelet yapısı üzerinde iyileştirmelere olanak sağlayan cerrahi bir işlemdir.
Ortognatik cerrahi kimlere uygulanır?
İleri derece çene iskelet bozukluğu olan kişilere uygulanan cerrahi işlem, kemik gelişimini tamamlamış yetişkin hastalara uygulanan düzeltici bir tedavi yöntemidir. Gerekli görülmesi halinde her iki çene içinde uygulanan bu işlem ile:
1-Yüz bölgesinde ileri derecede çiğneme, kapanış  ve konuşma ile çene pozisyonlarının uygun olmamasına bağlı olarak solunum fonksiyonlarında sorun yaşayan,
2-Çene pozisyonları birbirlerine göre çok ileride ya da çok geride olması nedeniyle yüz bölgesinde estetik kaygı yaşayan hastalara uygulanmaktadır.
İlk muayene yani oral diagnoz sırasında hastanın ihtiyaç duyduğu tedavi planı yapılırken hastanın kendi istekleri de dikkate alınır. Temel olarak fiziki problemler ön planda olsa da estetik kaygılarda dile getirilmektedir. Yapılan tedavi hem çene iskelet yapısı üzerinde düzeltici bir işlem olması hem de dişlerin kendi pozisyonlarına getirilmesi ile estetik anlamda da iyileşmeyi sağlaması açısından hasta psikolojine de iyileştiren bir tedavidir.
İşlem sonrasında çene kapanışlarının düzelmesi, diş sıralarının ideal hale getirilmesi hastanın görünümünde olumlu sonuçlar yaratır.  Konuşma, çiğneme ve solunum fonksiyonlarında iyileşmeler sonucu yaşam kalitesi yükseltir.