Çarşamba'daki tarihi eserler yenileniyor

TAKİP ET

Samsun Vakıflar Bölge Müdürü Ali Şahin ve Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, ilçede tarihi mekan ve alanlarda yapılan ve planlanan restorasyon çalışmaları hakkında görüş alışverişinde bulundular.

Vakıflar Bölge Müdürü Ali Şahin ve Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, başkanlık makamında bir araya geldiler.Şahin ve Dündar, Haznedarzade Süleymanpaşa Camii’nde devam eden restorasyon çalışmaları ve yakın zamanda restorasyonları planlanan Tarihi Göğceli Camii, Orduköy Camii, Rıdvanbey Camii haziresi, Tarihi Hamam ve Sungurlu Caddesi’nde iki katlı konak restorasyonları hakkında görüş alışverişinde bulundular.

ÇARŞAMBA’DA RESTORASYON ÇALIŞMALARINA DEVAM EDECEĞİZ

Çarşamba İlçesi Çay Mahallesi’nde bulunan Süleymanpaşa Camii’nde restorasyon çalışmalarına başladıklarını kaydeden Bölge Müdürü Ali Şahin, “Orduköy Mahallesi’nde bulunan Tarihi Orduköy Camii’nin de ihalesini yaptık, yakında sözleşmesini de yapacağız yer teslimi ile beraberde restorasyonu başlayacak. Bunun yanında Göğceli Camii’nde restorasyona ihtiyaç olduğunu tespit ettik. Güncel projesini hazırlayıp Kültür Varlıkları Bölge Kurulu’ndan restorasyon için onayını alacağız. Ondan sonra da inşallah yatırım programına alarak ihalesini gerçekleştireceğiz. Çarşamba İlçesi’nde planladığımız önemli çalışmalar var.” şeklinde konuştu.

SÜLEYMANPAŞA BÖLGEMİZ İÇİN TARİHİ BİR ŞAHSİYETTİR

Tarihi mekan ve alanların restorasyonuna önem verdiklerini belirten Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, “Çarşamba İlçemiz; tarihte Tacettinoğulları Beyliği’nin beylik merkezi ve Karadeniz Bölgesi’nde önemli görevlerde bulunmuş haznedarzade Süleymanpaşa ve ailesinin yaşadığı bir şehirdir.” dedi. Süleymanpaşa ve ilçedeki eserleri hakkında bilgi veren Başkan Dündar, “Çarşamba, 19 yy da Karadeniz Bölgesi’nde önemli görevlerde bulunmuş Trabzon Valiliği yapmış Haznedarzade Süleymanpaşa ve oğulları Osman ve Abdullahpaşa’nın yaşadığı bir şehirdir. Süleymanpaşa, Osmanlı Devletinin ve padişahın güvenini ve itimadını kazanmış, o dönemde devletine bağlı ve Rusya ile olan savaşlarda emniyet ve asayişi sağlamış, asker ve ordu toplamış tarihi bir şahsiyettir. Sülaymanpaşa’yı bugünkü kuşaklar için ve gelecek nesiller için daha iyi bilinir bir hale getireceğiz. Haznedarzade Süleymanpaşa’nın Çarşamba’da en önemli eserlerinden biri olan Süleymanpaşa Camii aslına uygun hale getiriliyor. Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz şuan restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Rıdvan Bey Camii’nde, Haznedaroğlu Süleymanpaşa’nın ve ailesinin kabirlerinin yer aldığı hazireyi ihya edeceğiz.  Oradaki mezar yazılarını Türkçeye çevirerek tanıtımlarını yapacağız. Hazirenin üstünden camiye geçiş için sonradan yapılmış olan platformu kaldıracağız. Bunların yanında  Tacettinoğulları Beyliği’nin beylik merkezi olan Orduköy Mahallesi’nde beyliğin eserleri var. Gazi Hasan Bey Türbesi ve yine Hasan Bey tarafından yaptırılmış bir ahşap camii var. Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz buralarında restorasyonunu yaptırıyor.” Şeklinde bilgi verdi.

“HAMAM VE KONAĞI BİZ RESTORE EDECEĞİZ”

 

Başkan Dündar, “Batıyaka’da Yeşilırmak kıyısında bulunan Tarihi Hamam ve Sungurlu Caddesi’nde bulunan iki katlı konağın restorasyonu Çarşamba Belediyesi olarak biz yapacağız. Bu iki eseri şehir müzesi olarak ilçemize kazandıracağız. Eski eserlerimizi yeniden gün yüzüne çıkarak tabiri yerinde ise aslına döndürecek aslına rucü ettirecek çalışmalar yapıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonu yapılan Tarihi Göğceli Camii Türkiye’nin ibadete açık en eski ahşap camiidir. Bu değere bizim daha iyi sahip olmamız daha iyi muhafaza etmemiz lazım ve en şekilde de tanıtmamız lazım. Bunların gereğini yapıyoruz.” diye konuştu.