Fındıkta Kahverengi Kokarca Eğitimi

TAKİP ET

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 'Fındık Üretimini Tehdit Eden Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys) Farkındalık Eğitimi' gerçekleştirildi.

Konuşmacı olarak 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölüm Başkanı Prof Dr. Celal TUNCER,  Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Kibar AK   ve İl Tarım ve Orman   Müdürlüğü’nden Ziraat Mühendisi Hidayet CANDEMİR görev aldığı program etkinliğine İl Tarım Orman Müdürlüğü ve Terme, Çarşamba, Salıpazarı, Ayvacık, Tekkeköy, Canik, Atakum, İlkadım, 19 Mayıs, Asarcık, Alaçam, Bafra, Yakakent  İlçe Tarım ve Orman   Müdürlüklerinden  çok sayıda teknik personel, Ziraat Odası başkanları, Üretici Birlikleri Yöneticileri ve görevli Teknik Danışmanlar, Serbest Ziraat Mühendisi Danışmanları, sektör paydaşı kurum ve kuruluşların temsilcileri  katılım sağladı.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Vekili Bayram AY, Şube ve  İlçe Müdürleri ve çok sayıda  teknik elemanların katıldığı toplantıda “Fındıkta Kahverengi Kokarcanın (Halyomorpha halys)  dünyadaki yayılışı, bitkisel üretimdeki zararı nedeniyle yaşanan ekonomik kayıplar, Artvin ve Rize’de rastlanan zararlının fındık üretimimiz için olası zararı ve durumun ekonomik manada ciddiyeti, zararlının tanınması, ve mücadele olanakları  konularında Prof Dr. Celal TUNCER, Fındıkta Kahverengi Kokarcanın ülkemizdeki popülasyon yoğunluğu, muhtemel dağılımı ve sürvey çalışmaları hakkında Dr. Kibar Ak, Samsunda fındık üretimi hakkında da Ziraat Mühendisi Hidayet CANDEMİR tarafından  katılımcılara sunum yapılarak soruları cevaplandırıldı. 
İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Bayram Ay program kapsamında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin fındık yetiştirilen alan ve üretimi bakımından dünyada lider ülke olduğu, ancak Bölgemiz ve İlimizde hastalık ve zararlılarla gerektiği gibi mücadele edilmediğinde önemli oranda verim kayıpları söz konusu olabileceğini belirtmiştir. Toplantı konusu olan Kahverengi Kokarcanın Bölgemiz ve İlimiz fındık üretimde ciddi anlamda potansiyel bir tehlike olabileceğini söyleyerek bu toplantının İlimizde farkındalık oluşturulmasına önemli katkı sunacağını ifade etmiştir.
     Katılımcıların ilgi ile izledikleri panel etkinliği teşekkür konuşmaları ile sona ermiştir.

Halyomorpha halys