İş dünyası paralel temizlik istiyor

TAKİP ET

Paralel devlet yapılanması/FETÖ ile işbirliği içerisinde olduğu tespit edilen şirketlerle ilgili gerekli adımların atılması bekleniyor. TOSYÖV Samsun Şube Başkanı Mustafa Topal, "STSO'nun içinde konuşlanan paralelciler de bir an önce temizlenmeli" dedi

15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan ve bastırılan darbe girişiminin ardından kamu kurum ve kuruluşlarında başlatılan paralel devlet yapılanmasıyla işbirliği yapanlara yönelik çalışmalar, iş dünyasına da yansıyacak. Samsun'daki iş dünyasının temsilcileri, paralel yapının mutlaka sektörden temizlenmesi gerektiğini belirtiyorlar


BÜYÜK ŞİRKETLER KAYYUMA DEVREDİLMELİ
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Furkan Okudan, 15 Temmuz darbe girişiminin ekonomiye olası etkileri, özellikle de 'paralel bağlantılı' olduğu iddia edilen işadamlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. 17-25 Aralık olaylarının ardından zaten ellerinde kapital güç bulunan orta ölçekli işadamları ve sanayicilere yönelik gerekli sıkıştırmalar içine girildiğini anımsatan Okudan, "Paralel yapının elindeki birçok şirketin başına kayyum atandı, tedbir alındı. Ancak bunda şuna dikkat edilmesi gerekiyor. Türkiye'de paralel içerisinde bulunan, fabrika ve işyerleriyle ekonomiye katma değer katanlar var. Bunların büyük bir kısmına zaten kayyum atandı. Bu darbe olayından sonra diğer paralel sanayi şirketleri ve firmalara yönelik bir kayyum devrinin mutlaka olması gerekiyor" diye konuştu.


İHRACAT BOYUTUNA DİKKAT EDİLMELİ
Bu firmaların o süreçten bu yana kayyuma devredilmesinin, iç piyasada ekonomiye çok fazla bir etkisi olmadığını ancak olayın ihracat boyutunun iyi irdelenmesi gerektiğini vurgulayan Okudan, "Yine de total rakamlara baktığımızda ihracata da çok fazla bir etkisinin olmadığını görebiliyoruz. Bu süreç hepimizi çok yoracak. Herkes yine de bundan bir zarar görecek. Belki kurunun yanında yaş da yanacak ama hepimizin sabırlı olması gerekiyor" dedi.


İNŞAAT SEKTÖRÜ UYARISI
Kamuda çalışan 35 bin kişinin işine son verildiğini, bu kişilerin yerine vekaleten bakacakların yanı sıra vekaleten bakılamayacak boşta kalmış ciddi noktalar bulunduğuna da dikkati çeken Okudan, "Bu noktada sanayici ve esnafı da etkileyen devlet noktaları bulunuyor. Örneğin inşaat sektörü için devlet kanadında bir sıkıntının olması, ekonominin lokomotifi olan bu sektörü olumsuz etkiler. Bu konudaki önlemlerin de acilen alınması gerekir. Ben yine de bu süreçten sonra ülkemizin geleceğinin çok daha güzel olacağına inanıyorum" diye konuştu.


PARALEL TASFİYESİ OLMASI GEREKİR
Karadeniz Genç İşadamları Federasyonu (KARGİF) Başkanı Levent Özden de, ekonomide paralel işadamlarına yönelik bir çalışma yapmasının şu anki süreçte beklenebilir bir durum olduğunu vurguladı. Bütün bu sürecin yasalara uygun olarak gerçekleşmesi gerektiğinin altını çizen Özden "Bürokrasi yönetimimizin, bakanlarımızın ve başbakanlığımızın bu süreci en iyi şekilde yönetip, ekonomiyi çok fazla etkilenmeden düze çıkaracağına dair bir endişe taşımıyoruz" dedi.

PİRİNCİN TAŞI İYİ AYIKLANMALI
Paralel devlet yapılanması/FETÖ ile işbirliği içerisinde olan işadamlarına yönelik en sert tepki ise Türkiye Orta Ölçekli Sanayiciler Vakfı (TOSYÖV) Samsun Şube Başkanı Mustafa Topal'dan geldi. "Pirincin taşını iyi ayıklamamız lazım" diyen Topal, paralel şirketlere müdahalenin Türkiye ekonomisini olumsuz etkileyeceğini düşünmediğini dile getirdi. "Bir şirketler Türkiye için katma değer üretmiyordu aksine Türkiye'nin katma değerini bu örgüte taşıyordu" değerlendirmesinde bulunan Topal, "Dolayısıyla onların bütün ticari yollarının tıkanması en doğrusu" dedi.

STSO İÇİNDEKİ PARALEL YAPI MI VAR?
Mustafa Topal, Samsun Ticaret Sanayi Odası yönetimine de seslenerek, "Öncelikle kendi birimlerinizi gözden geçirin" uyarısı yaptı. Samsun'da da birçok paralel şirketin kayyuma devredildiğini, geri kalanlar için de kayyum modelinin devam etmesi gerektiğini vurgulayan Topal, "STSO öncelikle kendi içinde konuşlanmış olan paralel yapıyı ayıklamalı. Ayrıca Samsun'da özellikle eğitim kurumlarının da acilen Milli Eğitim'e aktarılması gerekiyor. Çünkü paralel yapının temeli eğitim kurumlarıdır. Bunun yanında sağlık ve diğer sektörlerdeki şirketlere de biran önce müdahale edilmeli ve paralel yapının finans kaynakları birer birer ellerinden alınmalıdır" uyarısı yaptı.

LİSANSLAR İPTAL EDİLECEK
Bu arada Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) da, ‘paralel devlet yapılanması/FETÖ’ ile işbirliği içindeki enerji şirketlerini tespit etmek ve haklarında işlem yapmak üzere harekete geçtiği öğrenildi. Bu kapsamda paralel devlet yapılanmasıyla ilişkisi olduğu gerekçesiyle 25 personeli görevlerinden uzaklaştıran EPDK, lisanslı enerji şirketlerini de mercek altına aldı. Kurum yetkililerinin verdiği bilgilere göre, EPDK paralel devlet yapılanması/FETÖ ile işbirliği içerisinde olduğu tespit edilen lisanslı enerji şirketleriyle ilgili gerekli adımları atacak.

Kaynak: Gazetegercek