Kene ve Kırım-Kongo Kanamalı Ateşine Dikkat!

TAKİP ET

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, yaz aylarında sıkca görülen kene ısırması olaylarına karşı uyarıda bulundu.

Yapılan açıklamada; "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), kenede ki mikropların sebep olduğu ve maalesef ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır.
Mücadele anlamında, çiftçilerimizin tarım arazileri ve açık alanlardan uzak kalmaları tavsiye edilemeyeceğine göre; doğrudan hayvanları kene istilasından korumak, bunun için de İl- İlçe Müdürlüklerimizdeki Veteriner Hekimler tarafından önerilen kene ilaçlarını kullanmak suretiyle, kenelerle bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından korunmak mümkün olacaktır. Daha açık ifadesiyle; insan ve hayvanların bulundukları yerlerde yaşayan kenelere karşı, hayvanlar üzerinde ilaçlama yapılmak suretiyle,kan emme zinciri kırılarak kırsal yaşamda faaliyet gösteren özellikle çiftçilerimizde ki hastalık riski azaltılmış olacaktır.
İnsanlarda riskli alanlarda bağ, bahçe, ağıl, ahır, ormanlık alan, piknik alanları vb. olup; kene tutulmasından sonraki 10 gün içinde halsizlik, iştahsızlık, ateş, vücut ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal şikayetlerinden herhangi birini görürseniz hiç zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekmektedir.Riskli alanlardan döndükten sonra, kene olup olmadığını görmek için vücudunuzun ve elbiselerinizin her yerine dikkatlice bakmanız gerekmektedir.
Bütün önlemlere rağmen yine de vücudunuza tutunan keneye rastlamışsanız; elle müdahale etmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmenizi önemle hatırlatır, sağlıklı ve bol bereketli bir üretim sezonu dileriz."