Laser Epiduroskopik Nöral Dekompresyon Nedir?

TAKİP ET

VM Medical Park Samsun Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği'nden Doç.Dr.Hilmi Önder Okay,tüm yetişkinlerin %60-70 'a varan oranda yaşamlarının bir döneminde de olsa bel ağrısı yakınımları olduğu bilinmektedir.

Bu bel ağrılarının büyük çoğunluğu ilaç ve istirahat gibi yöntemlerle kolayca tedavi olsalar da bir kısmı bu tedavilere yanıt vermemektedir. Bazen de bir dönem ağrı azalsa  bile bir süre sonra yakınımın yeniden başladığını belirterek, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Bu durumda israrlı bel ve/veya bacak ağrısından söz edilebilir. Bu ağrının başlıca nedeni spinal stenozdur. Spinal stenoz kısaca lomber(bel) bölgede sinir dokusunun içinde seyrettiği kanal çapının normalden daha dar hale gelmesi demektir.

Kanal çapını daraltan başlıca etkenler şunlardır:

Bel fıtığı.

Ligament hipertfrofisi( bağ dokularında bozulma ve irileşme)

Omur eklemleri(Faset) hipertrofisi

Omurlar arasında kayma

Omurlar arasında instabilizasyon( anormal hareket)

Kısa pedikül yapısı( Bir anatomik varyasyon)

Geçirilmiş bazı bel ameliyatları.

Bu durum sinir dokusunu etkilemeye başladığında israrlı bel ve/veya eşlik eden bacak ağrıları gelişir.

Peki sinir dokusunun etkilenmesi nasıl olur?

Öncelikle her hasarlı dokuda olduğu gibi o bölgede bir enflamasyon (yangı) reaksiyonu gelişir.

Enflamasyon bölgesinde ortaya çıkan çeşitli biyoaktif moleküller ağrı hissini tetikler

Ayrıca sinir kökü kanlanması azalır ve ortaya çıkan iskemi ağrıya neden olur.

Enflamasyon nedeniyle sinir kökü çevre dokulara yapışıklık gösterebilir. Yine bu olaylar o bölgede ağrı ileten sinir liflerinin yaygınlaşmasına ve ağrının daha da tetiklenmesine yol açar.

Sinir kökü basısının kuvvet kaybı yaratacak kadar ilerlemediği durumlarda, yukarıda sözünü ettiğimiz reaksiyonlara müdahale ederek ağrının azaltılması mümkün olmaktadır.

Laser Epiduroskopik Nöral Dekompresyon bu yöntemlerden biridir.

Bu yöntemde, sakral bölgede mevcut doğal bir açıklık kullanılarak beldeki sorunlu bölgeye bir kateter yerleştirilir. Bu kateterden ilerletilen ince bir endoskopik kamera vasıtasıyla o bölgedeki sinir kökleri, dura(sinir kılıfı) disk mesafesi , yapışıklıklar görülür ve hem lokal ilaç uygulamaları, hem serumla  yıkayarak bölgeden enflamasyon artıklarının uzaklaştırılması işlemleri yapılır. Ayrıca yine aynı kateterden gönderilen ince bir lazer probu vasıtasıyla yapışıklık gösteren dokulara müdahale edilir, bazen kabarık disk 'e de müdahale şansı vardır.

Ameliyat sonrası ağrılar da da bu yöntem başarıyla uygulanabilir.

Laser Epiduroskopik Nöral Dekompresyon uygun hastalarda başarı şansı yüksek bir yöntemdir.

En önemli avantajları, genel anestezi gerektirmemesi, vücuttaki doğal açıklıklardan sorunlu bölgeye  minimal invazif yöntemlerle ulaşma şansı vermesi , işlem sonrasında hastanın hemen ayağa kalkıp mobilize olabilmesidir.