Samsun Haber, üreticiye büyük destek

TAKİP ET

Samsun Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, belirlenmiş tarım politikaları çerçevesinde kırsal hayatın sosyo-ekonomik açıdan geliştirilmesini, tüketicilerin güvenilir ve yeterli gıdaya ulaşabilmesini, organik ve iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılmasını, tarımsal ve ekolojik kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Samsun Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Samsun Valisi Dr. Zülkif Dağlı, Soya Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi kapsamında Alaçam, Bafra, Çarşamba ve Terme ilçelerimizde 285 üreticiye 3.000 dekar alan için 30 ton soya tohumunun %100 hibe olarak dağıtıldığını belirterek, “Ayrıca üreticilere, 100 kg tohum için 1 kg olacak şekilde toplam 300 kg inokulant dağıtımı yapılmıştır. 2020 yılı için 1 ve 2.ürün yetiştiriciliği yapılan soya için 18.073 da alanda 6.742 ton ürün beklenilmektedir. Çeltik Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi kapsamında ise Alaçam, Bafra, Çarşamba, Terme ve Ondokuzmayıs ilçelerimizde 235 üreticiye 6.300 dekar alan için 126 ton çeltik tohumu, bütçesi %75 Bakanlık hibe desteği %25 üretici katkı payı olacak şekilde dağıtılmıştır. 2020 yılı için yetiştiriciliği yapılan çeltik için 196.071 da alanda 190.090 ton ürün beklenilmektedir. Bu üretim alanlarının 680 dekarında Damlama Sulama Modeli uygulanmaktadır.” dedi.
İl Tarım ve Orman  Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından, tohumluk kontrol ve sertifikasyon çalışmaları neticesinde yapılan yetkilendirme kapsamında İlimizde toplam 223 adet tohum bayisi, 13 adet tohum üreticisi ve 52 adet tohum yetiştiricisi yetkilendirildiğini dile getiren Vali Dağlı, “Sertifikasyon çalışmaları çerçevesinde 2020 yılı üretim sezonunda İlimizde toplam 1.307 dekarlık alanda 13 farklı bitki türünde, 38 farklı çeşitte sertifikalı tohumluk üretimi yapılmaktadır.  Ayrıca; 2020 yılı içinde 3 adet fidan üretici ve 3 adet süs bitkisi üretici belgesi verildi. Şeker pancarı üreticilerimize 520 adet, fide üreticilerimize 1.804 adet pasaport kesildi. İlimiz genelinde faaliyet gösteren üreticilerimizin üretim alanlarından 95 adet toprak örneği alınıp, sebze fidesi üretimi yapan üreticilerimizden toplam 392 adet beyanname alındı.” şeklinde konuştu.
İlimizin coğrafi özelliklerinin zengin ve verimli bir tarımsal üretim için büyük avantajlar sunduğunu belirten Vali Dağlı, son yıllarda tarım sektörüne yönelik teşvik ve desteklerin de verimlilik ve üretimde önemli artışları beraberinde getirdiğini ifade ederek, üreticilerimizin desteklenmeye devam edileceğini söyledi.