Samsun MMO'dan 'İş Sağlığı Haftası' Mesajı

TAKİP ET

Samsun MMO Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Ünsal Kıran, "İş kazaları ve meslek hastalıklarının önüne geçmek istiyorsak 'Güvenlik Benimle Başlar' sloganını ilke edinmeliyiz" dedi

'GÜVENLİK BENİMLE BAŞLAR...'
Makina Mühendisleri Odası(MMO) Samsun Şube Yönetim Kurulu Üyesi Makine Yüksek Mühendisi Ayşe Ünsal Kıran, "Oda olarak İş Sağlığı ve Güvenliği(İSG) için ilkokullarda 'Güvenlik Eğitimleri' başlattık. İş kazaları ve meslek hastalıklarının önüne geçmek istiyorsak 'Güvenlik Benimle Başlar' demeliyiz" dedi.

PANDEMİ GÜNLERİNDE SAĞLIK SEKTÖRÜNE DESTEK
Türkiye'de, 4-10 Mayıs tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası nedeniyle bir basın açıklamasında bulunan MMO Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Ünsal Kıran, "İSG profesyonellerinin küçükten büyüğe bilinç oluşturmaya çalıştığı, proaktif yaklaşımın öneminin iş hayatı ve sosyal yaşamda açıkça ortaya konduğu bu günlerde pandemi bizlere, üretken ve verimli çalışma ortamının en önemli unsurunun sağlık ve güvenlik olduğunu yoğun şekilde anlatmaktadır. İşyerlerinde 'Risk' temelli bütüncül yaklaşımla bu zorlu süreçte iş kazası ve meslek hastalıklarını önlemeye çalışan İSG görevlileri, salgına yönelik özel uygulamalarla toplumda yayılmanın önüne geçerek sağlık sektörüne de destek olmaktadır" diye konuştu.

'GÜVENLİ' İŞYERLERİ SAYISINDA BÜYÜK ARTIŞ
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun kamu ve özel sektörü kapsayan tüm çalışma alanlarında 2013 yılında yürürlüğe girdiğini hatırlatan Makine Yüksek Mühendisi Ayşe Ünsal Kıran, "28 bin 931 İş Güvenliği Uzmanı ve 9 bin 652 işyeri hekimi belge sahibi iken 2020 yılında İş Güvenliği Uzmanları sayısı 72 bin 323'e, işyeri hekimlerinin sayısı da 29 bin 534’ e çıkmıştır. İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmeti alan işyeri sayısı ise 29 bin 129'dan 269 bin 752'ye ulaşmıştır. Bu alanda İSG hizmeti sunan Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri(nin sayısı ise 2 bin 447 dir" bilgisini verdi.

HAYATIN İLK YILLARI VE KORUMA GÜDÜSÜ
İSG kavramının çalışan ve işveren arasındaki kanuni yükümlülüklerden ve cezalardan ibaret olmadığına dikkati çeken Kıran, "İSG, hayatın ilk yıllarından itibaren bireyde korunma güdüsüyle başlar. Evde, okulda, işyerinde ve tüm yaşam alanlarında güvenliğin önce kendimizde başladığı bilinci oluşturulduğunda risk değerlendirmesi, acil durum yönetimi, kişisel koruyucu donanım kullanımı ve belirlenen politikalar anlam kazanacaktır. İş kazaları ve meslek hastalıklarının önüne geçmek istiyorsak 'Güvenlik Benimle Başlar' diyebilmeliyiz" ifadelerini kullandı.

ÖNLEM, FELAKET BAŞA GELMEDEN ALINMALI
MMO Samsun Şubesi olarak tüm İSG profesyonellerine yönelik çalışmalar yürüttüklerini de belirten Ayşe Ünsal Kıran, açıklamalarını şu şekilde tamamladı:

"Odamız, özellikle ilkokul çağı çocuklarını hedefleyerek güvenlik kültürünün küçük yaşta kalıcı davranış olarak benimsenmesini sağlamaya çalışmakta ve bu amaçla ilkokullarda güvenli asansör kullanımı, yangın güvenliği gibi eğitimler düzenlemektedir. Kazanç endişesiyle inşa edilen insani koşullardan uzak çalışma alanlarından önce insan, önce sağlık ve güvenlik anlayışının benimsendiği ve tüm süreçlerde öncelikli olarak uygulandığında ancak uzaklaşılacaktır. Ulu Önder'in, 'Felâket başa gelmeden evvel, onu önleyecek ve ona karşı savunulacak önlemleri düşünmek gerekir. Geldikten sonra dövünmenin yararı yoktur' fikriyle olmadan önlemenin daha ucuz, daha insani ve daha kalıcı olduğu unutulmamalıdır. MMO Samsun Şube Yönetim Kurulu olarak, toplumsal bilinç oluşturmaya çalışan tüm İSG profesyonellerinin İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası'nı kutlar, sağlıklı, güvenli ve kazasız tüm güzelliklerin birlikte paylaşılacağı günlerde görüşmeyi temenni ederiz" dedi.