Samsun - Sivas Demiryolu Hattı Ne Zaman Açılacak?

TAKİP ET

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 'Samsun-Sivas demiryolunun ne zaman açılacağı hakkında açıklamda bulundu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ankara - Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) Kırıkkale şantiyesinde incelemelerde bulundu.

Şantiye incelemesinin ardından Kırıkkale’ye bağlı Çerikli beldesine giden Bakan Karaismailoğlu, hattın güzergahın incelemelerde bulundu. Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Karaismailoğlu, korona virüs ile mücadele sürecinde de şantiyelerde gerekli tedbirlerin alınarak çalışmaları sürdürdüklerini aktardı.

HAZİRAN AYI İÇERİSİNDE AÇILIYOR
1930 yılında yapılan ve demir yollarındaki en büyük yatırımlardan bir tanesi olan Samsun-Sivas arasındaki demir yolu hattının modernizasyon işlemlerinin tamamlandığını bildiren Bakan Karaismailoğlu, Karadeniz’i İç Anadolu’ya bağlayacak hattın Haziran ayı içerisinde açılacağını belirtti. 

Türkiye'nin ilk demir yolu hatlarından birisi olan ve 1932 yılında hizmete açılan Samsun-Sivas demir yolu hattı 83 yıl hizmet verdikten sonra 29 Eylül 2015'te modernize edilmek amacıyla ulaşıma kapatılmıştı.

Toplam 378 kilometre olan hattın tüm alt ve üst yapısı yenilenerek Avrupa Birliği standartlarında sinyal sistemi yapıldı.

Bu hat aynı zamanda Türkiye'nin en büyük demiryolu modernizasyon projesi olma özelliğini taşıyor. Deneme seferlerini başlayan hatta test sürüşleri hala 2 lokomotif, 6 yük vagonu ve 1 personel vagonu olmak üzere toplamda 500 ton yük ile devam ediyor. 

Test sürüşleri 1 Mayıs itibarıyla tamamlandı. 4 Mayıs günü hattımız ticari deneme seferlerine başladı.

Samsun Limanı'nı İç Anadolu Bölgesi'ne bağlamak amacıyla inşa edilen Samsun-Sivas Kalın hattının modernizasyonu kapsamında 40 tane tarihi köprü de restore edildi.

Projeyle, demir yolu alt yapısı platform genişliği 6,70 metre olacak şekilde iyileştirildi. 12 tünelde de iyileştirme çalışması yapılarak, hattın ray, travers, balast ve makas üst yapısı değiştirildi. Modernizasyondan sonra hat kapasitesinde yüzde 50'lik artış olacak.