Samsun'da 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü etkinliği

TAKİP ET

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan, Türkiye'deki en modern barınak olarak gösterilen, 'Sahipsiz Sokak Hayvanları Doğal Yaşam Alanı'nda düzenlenen '4 Ekim Hayvanları Koruma Günü' kutlaması etkinliği gerçekleştirildi.

‘4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’ kutlaması etkinliğinde bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya YILMAZ, “Şehrimizin sokakları, sokak hayvanlarıyla dolmaya başlamıştı. İnsanlar bundan zarar görmeye başlamıştı. Yaşam boyu spor yapan insanlar için spor koridorları açılınca, bu spor yapan vatandaşların şikayetleri yükseldi. 2000’li yıllarda yürüyerek işlerini halleden insanların sokakta karşılaştıkları bu hayvanların risk ve tehlikesi insanları rahatsız etmeye başlamıştı. Bu yıllarda bu sorunun ertelenemez bir sorun olduğunu hissettik. Biz 2005’te Kirazlık mevkiinde küçük bir barınak yaparak bu işe başladık. Bu sene bu barınakta 6 bin 744 tane hayvanın çeşitli bakımları yapıldı. Şu anda burada küçük bir ilçe nüfusu kadar hayvana bakım hizmeti verip muhafaza ediyoruz. Kediler için de burada her koşulu sağlanmış bir kedi kasabasını inşa ettik. Kediler dışarıdaki hayatlarını burada bulabiliyorlar. Köpekler için de aynı şekilde yaşam alanları oluşturuldu.

Buraya getirilen hayvanlar, tedavileri yapıldıktan sonra doğaya salınırken tekrar alındıkları yere bırakılıyorlar. Bu barınaklarımızda 2005 yılında 232, 2006 yılında 380, 2007 yılında 257, 2008 yılındna 453, 2009 yılında bin 250, 2010 yılında bin 407, 2014 yılında 3 bin 556, 2015 yılında 6 bin 471, 2016 yılında da ise 6 bin 744 hayvan tedavi gördü. Şu ana kadar 2 bin 123 tane sokak hayvanı, buradan hayvan severler tarafından alınıp evcilleştirildi. Bu da çok anlamlı bir olay. Köpek sahibi olmak için illa para verip de almaya gerek yok. Vatandaşlarımız buraya gelip buradan da temin edebilirler. Şu ana kadar 17 bin 621 hayvanı kısırlaştırdık.6 bin 285 hayvanı tedavi ettik. Bin 100 hayvan da bu alanda tedaviye cevap vermeyerek hayatını kaybetti. Ben buradaki alanın Türkiye’deki diğer yerel yönetimlere örnek bir alan olduğunu düşündüğüm ve Dünya Hayvanları Koruma Günü olduğu için bugünün anlamıyla çakışan bu güzel hizmetleri sizlerle paylaşmak istedim. Bizlere katkı veren herkese teşekkür ediyorum.”dedi.

Vali İbrahim ŞAHİN ise yaptığı konuşmasında, “Bu gün burada sizleri kalabalık bir şekilde görünce emin olun hem çok sevindim, hem de çok mutlu oldum. Hayvanları seven insanları da çok sever. Bu barınak gerçekten son derece temiz, nezih ve insanların hoşuna gidecek bir şekilde dizayn edilmiş. Bu gün burada Büyükşehir Belediyesine destek olmak, hayvanları sevmek ve hayvan severlere destek olmak üzere buradayız. Hayvan hakları 1822 yılında İngiltere’de gündeme geldi. Daha sonra UNESCO binasında Hollanda Lahey de bunun anlaşması imzalandı. 1978’den bu tarafa da bu anlamda çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Bazen hayvanlar istismar ediliyor, tekmeleniyor, eziyet ediliyor ve ciddi anlamda sıkıntılar yaşanıyor. Özellikle bizim dinimizin, örfümüzün ve kültürümüzün gereği olarak ne insanlara, ne de hayvanlara eziyet edilmemesi gerektiği öğretilmiştir. Bunu da uygulamak durumundayız.

Biliyorsunuz bizim Bafra Kuş Cenneti’nde ciddi anlamda kuş katliamı yapılıyordu. Bu katliamı önlemek için güvenlik güçlerimizin aldığı tedbirlerle orada avcılık yaptırmıyoruz. Av yasağı getirdik. Çünkü bazen avcılar ipin ucunu kaçırıyor, ne kadar fazla kuş avlıyorlarsa onunla övünüyorlardı. Bu anlamda orada çok ciddi tedbirler aldık. Bu gün 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü. Özellikle Türkiye’de bu anlamda ciddi mesafeler alınıyor. Böyle güzel bir dinin mensubu ve derin bir medeniyetin, kültürün unsurları olan biz Türkler hayvanlara belki batılıların bize öğretmeye kalktığından farklı daha çok değer vermemiz gerektiğini herhalde hepimiz biliyoruz. Türkiye’de bazı illeri, ilçeleri gezdiğinizde özellikle akşamları sokakta gezmekte zorlanırsınız.

Samsun’da dolaştığınızda ise en azından size zarar verecek hayvanları göremezsiniz. Gördüğünüz hayvanların da aşısı yapılmış, küpeli ve evcildir. Bu gördüğünüz barınakta küçük bir mezarlıkta bulunmaktadır. Burada ölen hayvanlar bu mezarlığa gömüyorlar. Bu sadece burada yaşayan hayvanlara değil ölen hayvanlara da bir insani hasleti, özelliği onlara da yansıtmak anlamına geliyor. Samsun’un bu anlamda yaptığı çalışmalar ve faaliyetler diğer illere de örnek oluyor. Bizim,  hayvan sevenlerin, yöneticilerin bu yapılanlara destek olması gerekiyor. Ben emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum, hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Hayvanların, dolayısıyla insanların daha güzel, daha sağlıklı ve daha nezih ortamlarda yaşaması temennilerimle hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediyesi ‘Sahipsiz Sokak Hayvanları Doğal Yaşam Alanı’ndan sorumlu Veteriner Hekim Nurhan İŞLER tarafından Vali İbrahim ŞAHİN ve diğer katılımcılara hayvanların bakımıyla ve popülasyonu ile yapılan çalışmalarla ilgili olarak bir sunum gerçekleştirildi. Sunumun ardından Vali İbrahim ŞAHİN, Yaban TV’ye röportaj verdi.

Etkinliğe ayrıca, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet YAVUZ, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Ünsal AĞAOĞLU, İl Emniyet Müdürü Vedat YAVUZ, İlçe Belediye Başkanları, Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, hayvan severler ve öğrenciler katıldı.