Tarım Danışmanlarına Tarım sigortaları uygulamalarıyla ilgili toplantı yapıldı

TAKİP ET

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz ve TARSİM Karadeniz Bölge Müdürlüğü iş birliğiyle ile İl/İlçe Müdürlüğümüz personeli ve İlimiz genelinde Tarımsal danışmanlık hizmeti veren Ziraat odaları ve Üretici Birliklerinde görev yapan Tarım danışmanlarına, Tarım Sigortaları 2016 yılı uygulamaları ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Toplantıda konuşan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Nail KIRMACI, "Tarım riskli bir sektör. Özellikle son yıllarda kötü hava şartları tarımı çok olumsuz etkiliyor. 2005 yılında çıkartılan Tarım sigortaları kanununda hergeçen yıl çiftçilerimizin lehine yeni düzenlemeler yapılmaktadır. En önemlisi de sigorta primlerinin yüzde 50'si devletimiz tarafından ödeniyor. Samsun’da Tarım Sigortası poliçe sayısı her geçen yıl artarak 2015 yılında 28.594 sayısına ulaşmıştır. 2015 yılı toplam prim tutarı 16.616.564 TL olup, bunun 9.821.357 TL’si devlet prim desteğidir. Ayrıca ilimiz genelinde zarar gören çiftçilerimize de1.550.071 TL. tazminat ödenmiştir. Çiftçilerimizin herhangi bir doğal afet meydana geldiğinde mağduriyet yaşamamaları için sizlerden köylerde Tarım sigortalarını anlatmanızı istiyoruz.” dedi.

TARSİM Karadeniz Bölge Müdürü Bülent YAŞAROĞLU ‘da Tarım sigortaları 2016 yılı uygulamaları ile ilgili sunum yaptı; Üreticilerimizin sigorta yaptırarak dolu, sel, su baskını, fırtına, hortum, heyelan, deprem ve benzeri tabii afetlerin getireceği zararları karşılayabileceklerini söyleyen TARSİM Karadeniz Bölge Müdürü Bülent YAŞAROĞLU, "Bahsi geçen doğal afetler için yapılacak sözleşmelerde primin yüzde 50'si bakanlığımız tarafından üreticilere destek olarak verilmektedir. Ayrıca meyvecilikte hassas bir konu olan don riskine karşı devlet desteği %66 ve 2016 yılında yaban domuzu zararı ve hastalıktan arîlik belgesine sahip işletmelerde şap hastalığı da sigorta kapsamına alındı. 2016 yılında getirilen düzenleme ile sebzelere yaban domuzlarının vereceği zararlar da sigorta kapsamına alındı. Meyvecilikte dolu afetlerine karşı koruyucu tedbir olarak yapılan file sistemleri de sigortaya dâhil edildi. " diye konuştu.