Zirvede Bende Varım Projesi başarılı adımlarla ilerliyor

TAKİP ET

Samsun Valisi Osman Kaymak, Canik ilçemizdeki Atatürk Spor Salonu'nda düzenlenen 'Zirvede Ben De Varım' Projesi'nin 2018-2019 protokolünün imza törenine katıldı.

‘Zirvede Ben De Varım’ projesinin 2018-2019 protokolünü İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ahmet Güral Karayılmaz ile birlikte imzalayan Valimiz Sayın Osman Kaymak, tırmanma eğitimi alan öğrencilerin gösterisini izleyerek, hatıra fotoğrafı çektirdi.

İmza töreninin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, böyle bir tırmanma salonunun Türkiye’de başka bir yerde bulunmadığını söyleyen Vali Kaymak, “Çok sayıda çocuğumuz burada eğitim görerek tırmanma sporunu öğreniyorlar, hatta milli sporcu oluyorlar. İnşallah buradan, Türk Bayrağı’nı uluslararası yarışmalarda dalgalandıracak çocuklar çıkacağına inanıyorum. Çok ciddi bir çalışma yapılıyor. Buradan çok ümitliyiz.” dedi. 

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC)’nin 3 Ağustos 2016 tarihinde Rio’da yaptığı toplantı sonrası ‘Spor Tırmanış’ın Tokyo 2020 Olimpiyatları’na eklenmeye karar verildiğini hatırlatan Valimiz Sayın Osman Kaymak, “Dünyada popülerliğini yeni oluşturan ‘Spor Tırmanış’ branşı ülkemizde batı illerinde çok popüler. ‘Spor tırmanış’ branşı bölgemizde yeni yeni canlanmaya başladı. Bu konuda öncü illerden biri olma yolunda iddialıyız. Atatürk Spor Salonu’nda yapılan tırmanma duvarı Türkiye’nin hiçbir ilinde bulunmamaktadır. Biz küçük yaşlardan başlayarak bu branşta sporcular yetiştirmek istiyoruz. Özellikle risk grubunda olan okullarla çalışarak hem bu öğrencilerimize hedef kazandırmak, hem de öğrencilerimizin enerjilerini olumlu yönde yönlendirmek istiyoruz.

Temel branşlarda ilerlemek zor olabilir ancak yeni gelişmekte olan branşlarda erken köşe kapmak önemli. Bizim en önemli misyonlarımızdan biri de Samsun’u bu bölgede pilot il yapabilmek. Eğer bundan sonra bu potansiyel devam ederse Samsun bölgesel bir alan olarak seçilecek. Dolayısıyla potansiyel de çok fazla olduğu zaman milli düzeyde hatta dünya çapında sporcuların çıkması hiç zor değil.” şeklinde konuştu.

‘Zirve De Bende Varım’ projesiyle 3 yıllık bir süre içinde önce Türkiye Şampiyonası’nda sonra ise Avrupa ve Dünya Şampiyonası’nda yarışabilecek sporcular yetiştirebilmeyi amaçladıklarını dile getiren Valimiz Sayın Osman Kaymak, “İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ortaklığında iki yılda 4800 risk grubundaki öğrenciye eğitim verdik. Yapılan eğitim ve çalışmalar sonucunda 64 öğrencinin Spor Tırmanış branşında yetenekli olduğu tespit edilmiştir.

Projeyle sadece 8 seans çalışan öğrencilerimiz önemli başarılar elde etmişlerdir. 2017-2018 eğitim-öğretim yılında ilk defa gerçekleştirilen Okul Sporları Spor Tırmanış Türkiye Şampiyonası 04-07 Mayıs 2018 tarihinde Samsun Atatürk Spor Salonu’nda yapılmış, toplam 21 ilden 405 sporcu ve 80 okul yarışmaya katılım sağlamıştır. İlimizden yarışmaya katılan sporcular ferdi ve takım olarak toplam 16 madalya almış ve en yakın rakibine 9 madalya fark atarak Türkiye 1.’si olmuştur. 16 madalyanın 9’u ferdi, 7’si takım madalyasıdır.

Toplamda alınan 36 madalyanın 26’sının, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Türkiye Dağcılık Federasyonu’nun ilimizde ortaklaşa yürüttüğü   ‘Zirvede Ben De Varım Projesi’ kapsamında okul taramaları dâhil, yaklaşık 20.000 öğrenci arasından seçilen ve lisans çıkartılan öğrencilerden oluştuğu tespit edilmiştir. Bu durum projenin ve bu projeyi yürüten proje ortaklarının ulaşmak istediği hedefe tam olarak ulaştığının göstergesidir. Proje uygulanırken daha ziyade risk bölgesindeki okulların seçilmiş olması da bir kazanımdır. Ayrıca projemizde yer alan iki öğrencimiz de milli takıma gitme başarısı göstermiştir. 2018-2019 eğitim-öğretim yılında 4000 öğrencimize sportif tırmanış sporu öğretilecektir.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Protokol imza törenine ayrıca, Tekkeköy Kaymakamı ve Canik Kaymakam Vekili Edip Çakıcı, İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Ali Oruç, tırmanış eğitmenleri, öğrenciler ve velileri katıldı.

Haberin diğer fotoğraflarını bu linkten bulabilirsiniz; http://samsun.gov.tr/potansiyel-cok-fazla-oldugu-zaman-milli-duzeyde-hatta-dunya-capinda-sporcularin-cikmasi-hic-zor-degil