Milletvekili Köktaş, Anayasa Komisyonundaki görüşmeler hakkında bilgi verdi

TAKİP ET

AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, AK Parti'nin 316 milletvekilinin imzasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan ve Anayasa Komisyonu'nda görüşmeleri devam eden, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi hakkında açıklamalarına bugün de devam etti.

Milletvekili Köktaş, Anayasa da değişiklik yapılmasındaki çalışmalar, değişen maddeler hakkında şunları söyledi: Meclis Anayasa Komisyonu'na gelen Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi üzerinde 20.12.2016 Salı gününden itibaren komisyon üyeleri ve komisyonun dışındaki milletvekilleri tarafından söz alınarak kanunun değişme gerekçeleri yanında, muhalefet partileri tarafından da değişmemesi yönündeki görüşmeler üzerinde yaklaşık 45 saat gibi bir zaman diliminde konuşmalar yapıldı. 
Konuşmalar biraz da hakkın ihlali gibi gözükerek; örneğin bir milletvekili iki saat 5 dakika konuşma yaparak bir çok konuyu bir kaz kez tekrar ederek bir hayli zaman almıştır. 
Bununla ilgili iktidar partisinin vermiş olduğu kifayeli müzakere önergesi ile Anayasa Komisyonunda gerginlikler ortaya çıkmış, bu gerginlikler ışığında, kanun değişikliği maddeleri üzerine geçilmiştir. 
Bu görüşmelerde bir madde üzerinde yaklaşık 12 saat gibi bir görüşme yaparak ikinci maddeye geçildiği görülmüştür.
Bugün itibariyle kanun teklifinin 1. maddesi, Anayasanın 9. maddesine bağımsız ibaresinden sonra gelmek üzere ve tarafsız ibaresi eklenmiştir. 
Değişiklik Kanunu'nun 2. maddesi, Anayasanın 75. maddesinde yer alan 550 milletvekili ibaresi 600 şeklinde değiştirilmiştir. 
Değişiklik Kanunu'nun 3. maddesinde, Anayasanın 76. maddesinin 1. fıkrasında yer alan 25 yaş ibaresi 18 yaş şeklinde, 2. fıkrasında yer alan yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmamış olanlar, ibaresi yerine de askerlik ilişkisi olanlar şeklinde değiştirilmiştir. 
Yine Değişiklik Kanunu'nun 4. maddesi, Anayasanın 77. maddesinde ise, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri 5 yılda bir aynı günde yapılır. 
Değişiklik Kanunu'nun 5. maddesi, Anayasanın 78. maddesini yedek milletvekili değişmesi ile öngörülüyordu. Bu madde görüşmelerde geri çekilmiştir.
Kanun teklifinin 6. maddesi, Anayasanın 80. maddesi  TBMM görev ve yetkilerini tanımlayan ve karar alma sayılarını belirleyen madde olarak değiştirilmiştir. 
Değişiklik Kanunu'nun 7. maddesi, Anayasanın 98. maddesi ise Türkiye Büyük Millet Meclisi ve milletvekillerinin çalışma esaslarını belirleyen maddedir.
Değişiklik Kanunu'nun 8. maddesi, Anayasanın 101. maddesi ise, Cumhurbaşkanlığı'na adaylık ve seçimi belirleyen madde eklenmiştir.
Değişiklik Kanunu'nun 9. maddesi, Anayasanın 104. maddesi ise, Cumhurbaşkanı devletin başıdır. Yürütme Cumhurbaşkanına aittir.
Değişiklik Kanunu'nun 10. Maddedesi, Anayasanın 105. maddesi ise, Cumhurbaşkanı hakkında soruşturma açılabilmesi için gerekli şartları düzenleyen maddedir.
Değişiklik Kanunu'nun 11. maddesi, Anayasanın 106. maddesi ise, Cumhurbaşkanı yardımcıları Cumhurbaşkanına vekalet etmeyi ve bakanlar kurulunu düzenleyen maddedir.
Değişiklik Kanunu'nun 12. madde, Anayasanın 116. maddesi , Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yenilenmesini düzenleyen maddedir. 
Komisyonda çoğu muhalefet partilerinden olmak üzere sonuç olarak 8 günde 370 milletvekili gerek söz alarak, gerek söz almadan kendi deneyimleriyle katkı yapmak üzere yaklaşık 80 saatlik söz almıştır.
Görünen o dur ki yeni Anayasa Komisyonundaki görüşmeler, cuma günü tamamlanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'na sevk edilecektir."