Sağırlar Ve Konuşanlar İçin İki Farklı Dünya Yok

TAKİP ET

Samsun Deaflympics 2017 sadece katılımcı sayısıyla dikkat çekmiyor; aynı zamanda sağırlar ve konuşanlar arasında bir köprü oluşturmasıyla da büyük önem taşıyor.

 İşaret Dili ve Eğitim Departmanı Direktör Yardımcısı Hasan Dikyuva, Deaflympics’i işitme engellilerin farkındalığı açısından muhteşem bir fırsat olarak nitelendirdi.
Deaflympics 2017 İşaret Dili ve Eğitim Departmanı Direktör Yardımcısı Hasan Dikyuva, aynı zamanda işaret dili dil bilimcisi ve akademisyen. Ankara Üniversitesi’nde işaret dili ile ilgili araştırmalar yapan Dikyuva, Samsun’daki bu özel organizasyonda gönüllülerin işaret dili eğitiminde, olimpiyatı destekleyici işaret dili kılavuzlarının ve kitapçıklarının düzenlenmesinde aktif olarak yer alıyor.
Samsun Deaflympics 2017’nin engellerin kaldırılması yolunda harika bir farkındalık yarattığını söyleyen Hasan Dikyuva, “Deaflympics muhteşem bir organizasyon. Nedeni şu; dışardan baktığımız zaman çok farkındalık yarattı, algılar değişti. İnsanlar, engellilerin neler yapabileceğini gördüler; genel olarak bu işleri başarabileceklerini gördüler. Bu farkındalık çok iyi geldi. Sağır olan kişiler gurur kaynağı oldu. Bir farkındalık yaratabildikleri için kendileriyle gurur duydular. Bu Deaflympics’te mutlu oldular. Buna ben de dahilim” dedi.


“SAĞIRLAR VE KONUŞANLAR İÇİN İKİ FARKLI DÜNYA YOK”


Konuşanlarla sağır kişilerin sağlıklı iletişim kurabilmesi için en büyük köprünün işaret dili olduğunu belirten Hasan Dikyuva, “Sağırlar ve konuşanlar için iki ayrı dünya yok. Tek bir dünya içerisinde, eşitiz. Eşit devam etmek istiyoruz. Konuşanlar işaret dili öğrenebilirse iletişimdeki engeller kalkar. Bundan sonra inşallah bu vesileyle bu da olur” ifadelerini kullandı.