Facebook çöktü, Facebook neden çöktü, Facebook neden açılmıyor?

TAKİP ET

Facebook çöktü? Facebook neden çöktü... Facebook neden açılmıyor? Popüler sosyal medya platformu Facebook dün TSİ 10.55 sularında çöktü. Facebook'a giremeyen kullanıcılar ise Twitter'da birbiri ardına siteye giremediğine dair tweet atma yarışına girdi.

Sosyal ağ devi Facebook'a dün sabah saatlerinde dünya genelinde erişim koptu. Facebook'a girmeye çalışan kullanıcılar teknik bir sorun yaşandığını ve sorun üzerinde çalışıldığına dair bir uyarı mesajıyla karşılaşıyor.
Facebook'un günleri sayılı. Facebook ise basında geniş yer bulan bu tür araştırmaları yalanlayacak verileri titizlikle gözler önüne seriyor.
Örneğin Princeton Üniversitesi'nden araştırmacılar Google verilerine dayanarak önümüzdeki üç yıl içinde Facebook'un kullanıcı sayısının yüzde 80'ini yitireceği öngörüsünde bulununca Facebook hemen buna karşılık verdi.
Şirkete bağlı çalışan bilim insanları aynı yöntemi kullanarak Princeton Üniversitesi'nin 2021'de hiç öğrencisi kalmayacağını ve 2060'da dünyadaki bütün havanın yitirileceğini söylemenin mümkün olduğunu ortaya koydu.
Araştırmacılar, "Tüm araştırmalara eşit yaklaşılmadığını ve bazı analiz yöntemlerini kullanarak çılgın sonuçlara varılabileceğini eğlenceli bir şekilde hatırlatmak istedik." diye açıklama yaptı.
Forrester Research adlı araştırma merkezinden uzman Nate Elliott da Princeton araştırmasını doğru bulmuyor. Facebook'un gücünü, düzenli olarak yeni özellikler ekleme yoluyla yeni üye kazanması ve eskilerinin de ilgisini canlı tutmasında görüyor.
Comscore firmasının verileri de bunu doğruluyor. Bu verilere göre, ABD'deki 18-24 yaş grubu nüfusun yüzde 89'u Kasım 2013 itibariyle Facebook kullanıyordu.
Elliott, diğer tüm sosyal ağlara kıyasla, Facebook'un çok daha genç kullanıcıları barındırdığına dikkat çekiyor.
Fakat bazı araştırmalar da var ki Facebook'un çürütmesi çok daha zor.
iStrategylabs adlı dijital firma Facebook'un kendi sosyal reklam verilerini kullanarak son üç yılda üç milyon gencin Facebook'tan ayrıldığını ortaya koydu.
Daha önce de Pew Internet Centre adlı araştırma şirketi, gençlerin ebeveynleri yüzünden Facebook'tan soğuduğunu ifade ediyordu. Kaprisli gençlerin anne-babalarıyla aynı dijital ortamı paylaşmak istememesi kimse için sürpriz bir bilgi değil aslında.
Pew, bu nedenle gençlerin daha çok WhatsApp ya da Snapchat gibi sosyal paylaşım uygulamalarına yöneldiğini vurguluyor.
Fakat Pew raporu, Facebook'un genç üyelerinde yüzde 25 düşüş yaşanırken 55 yaş üstü üye sayısında yüzde 80 artış olduğuna dikkat çekiyor.
O halde "Facebook yaşlanıyor" sonucunu çıkarmak mümkün mü?
Bazı uzmanlar, reklam gelirleri bakımından bu demografik değişimin olumlu olduğunu, çünkü ileri yaştaki üyelerin harcama gücünün gençlerden daha fazla olduğunu belirtiyor. Fakat bugünün gençleri geleceğin tüketicileri olacağı için Facebook'un genç üyelerini kaybetme karşısında kayıtsız kalamayacağı ifade ediliyor.