Fizikçilerden Samsun'da Çalıştay

TAKİP ET

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öncülüğünde organize edilen 'Dalga ve Parçacık Tipi Radyasyon Etkileşmelerinin Monte Carlo Uygulamaları (DPAR 2017) Kış Okulu', çalıştayı Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda farklı üniversitelerden katılımcıları bir araya getirdi.

25-27 Ocak 2017 tarihleri arasında yapılacak çalıştayın açılışına; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Batı, Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı ve Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Gümüş ve akademisyenler katıldı.
Bilimsel Araştırma Projeleri (OMÜBAP), TÜBİTAK ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından de desteklenen etkinlikte yurt içinden yaklaşık 40 akademisyen ve araştırmacı yer alıyor.
“Çok sayıda müracaat aldık”
Çalıştayın açılış konuşması yapan Prof. Dr. Hasan Gümüş, çok sayıda müracaatın olmasının Kış Okulu’nun düzenlenmesinin isabetli bir karar olduğunu gösterdiğini belirterek “Bu çalıştaya zaten ihtiyaç vardı. Etkinliğimizin verimli ve faydalı geçmesini ümit ediyoruz. Yine inanıyoruz ki genç araştırmacılar bu etkinlik dolayısıyla tanışacaklar, birbirleriyle iletişim ve etkileşim içerisinde olup birbirlerine destek olacaklar. Geldiğiniz ve bizleri onurlandırdığınız için hepinize çok teşekkür ederiz.” ifadelerini kullandı.

Teorik ve uygulamalı bir şekilde yürütülecek olan çalıştayda; katılımcılar hızlandırılmış atom altı parçacıklar ile X ve gama ışınlarının madde içerisinde yaptıkları temel etkileşmeleri simüle edebilen Monte Carlo kodlarının genel çalışma prensiplerini öğrenecekler. Bunu yanı sıra Kış Okulu’nda parçacık etkileşimleri, Monte Carlo Metodu ve programlama dili olarak da C# eğitimi de verilerek bilimsel altyapının kurulmasına katkıda bulunulacak.
Monte Carlo Metodu nedir?
Monte Carlo, olasılıksal olayların modellenmesinde kullanılan bir benzetim metodudur. Günümüzde, matematikte nümerik integrasyon problemlerinden iktisatta faiz oranlarının olasılıksal modellenmesine kadar bu metot yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle nükleer ve parçacık fiziği uygulamalarında ve medikal fizik alanında, maliyetin yüksek olduğu deneylerin tasarlanması ve çözümlenmesinde, detektör tasarımlarında ve daha pek çok konuda fizikçilerin vazgeçilmez çözümleme aracı olmuştur.