Marka Yönetiminde Yeni Fırsatlar; Blockchain, Metaverse ve NFT Teknolojileri

TAKİP ET

Günlük hayatımızda tüm ilişkilerimize eşlik eden sosyal, ticari, sanatsal ve hatta siyasi pek çok etkinlik yeni bir evrene taşınıyor; metaverse.

Son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz bu yeni sanal dünya; imkan, yenilik ve avantajlarıyla büyük fırsatlar sunmaya çoktan başladı. Blockchain teknolojisi ile bürokrasiye ihtiyaç duyulmayan bu merkeziyetsiz dünya; marka pazarlaması anlayışında da yeni ve güçlü bir dönemi beraberinde getirdi.
Bilinirlik ve müşteri sadakati yolculuğunda şirketlere ve şahıslara danışmanlık veren Venore Creative Worldwide ile kariyerini uluslararası rekabet ortamına taşıyan Marka Danışmanı Görkem Güvendi; gelişen yeni teknolojiler ile dijital pazarlama, marka ve değer anlayışlarımızın yeniden şekillendiğini ifade etti.
Metaverse, eğlence ve oyun sektöründe öncelikli görünse de marka perspektifinden bakıldığında da önemli fırsatlar sunuyor. Bu anlamda daha fazla bilinirlik, satış ve katılım gibi pozitif sonuçlarla sanal evrenlerin şimdiden yatırım değeri gösterdiğini söyleyen Güvendi; “Markaların bu heyecan verici dünyada üretici ve yatırımcı olarak mutlaka bulunması gerekiyor” dedi.
Marka bilinirliği ve sadakatinin sürdürülebilirliği NFT (Non-Fungible Token) gibi yeni teknolojiler ile yeni bir vizyon kazanıyor.
NFT’ler Markalaşmayı ve Marka Değerini Nasıl Etkiliyor?
Blockchain teknolojisini kullanan ve tümüyle dijital özellikli olan NFT’ler; müzik, sanat, moda, sanal oyun ögeleri, ses, görüntü, fotoğraf ve tasarım gibi eserlerin değiştirilmesi, kopyalanması ve taklit edilmesine karşı olarak ‘takas edilemeyen, benzersiz token’lerdir. NFT’ler, dijital sanat eserlerini ve koleksiyonları blockchain sisteminde kimliği, telifi ve aidiyeti doğrulanabilir varlıklara dönüştürüyor. 
Değeri eşsizliğine bağlı olan NFT’lerin, sanatçılara çalışmalarında elde edebilecekleri yeni ve güçlü bir gelir kapısı olduğuna dikkat çeken Marka Danışmanı Görkem Güvendi; “Sosyal medya ile görünürlüğü artan ve daha ulaşılabilir hale gelen eserlerin telif sorunlarına karşı benzersizliklerini kanıtlamaya, alıcı ve satıcıların mülkiyet haklarını korumaya imkan sağlayan bir teknolojiden bahsediyoruz. Bu teknoloji her bir eserin dijital kodlar ile sertifikalandırılması sayesinde telif sahibinin haklarını gözetme ve eser değerinin korunmasına dair bir devrim niteliğinde.”
“Bir Değer Saklama Biçimi Olarak NFT’ler Aidiyet Duygusunu Geliştiriyor”
Fiziksel eser ve ürünün sanal bir pazar ortamında değerinde alınıp satılmasına imkan veren NFT’ler; markaların yeni hedef kitlelerine ve gelir kapılarına sahip olması için büyük fırsatlar sunuyor. İşlem güvenliği sağlayan ve taklidin önüne geçen bu yeni pazarda kişisel ve kurumsal marka sahiplerinin çok büyük rol oynayacağına inandığını dile getiren Güvendi; “Metaverse, dijital kültür ile birlikte değişen tüketici alışkanlıkları için de oldukça ilgi çekici bir ortam oluşturuyor. Dijital pazarlama, üretici ile tüketiciyi doğrudan buluşturma imkanını sağlamıştı. Şimdi ise içerik üreticileri NFT ile; ‘aracısız olarak merkezi para birimlerini kullanmadan’ doğrudan tüketiciye ulaşabilecek. Marka bağlılığı açısından doğrudan müşteriye dokunan, kişiselleştirilmiş stratejiler çok etkilidir. NFT, bu etki açısından aidiyet ve sahiplik duygusunu güçlendirecek bir ‘değer saklama’ biçimidir. Dijital eserler ne kadar kopyalanabilir olursa olsun NFT’lerin her biri birbirinden benzersizdir, biriciktir. Dolayısıyla eser, sahip olan/satın alan kişi için kişiselleştirilmiş bir değere dönüşür.”
Dijital Sanat Olarak Marka Yönetimi
Güvendi; “Bizler kişilerin ve şirketlerin markalaşma yolculuklarına sanatımız ile eşlik ediyoruz. Marka yönetimi, salt ticaretten öte etkileşimli bir sanat sürecidir. Markalaşma stratejileri ile sanatı kullanarak bir değer üretiyoruz. Ve bu değeri oluşturan ögelerin orjinalliğinin NFT devrimi ile korunması mümkün hale geldi. Manipüle edilemeyen benzersiz içerikler ile marka değerine yeni bir vizyon kazandırma gücüne sahip bu teknolojilerdeki gelecek mutlaka takip edilmeli. Metaverse, blockchain ve NFT teknolojileriyle tüm yaşamımızı etkileyen bu inovasyonun peşinden gitmemiz gerekiyor.” ifadelerini kaydetti.

Marka Yönetiminde Yeni Fırsatlar Blockchain