Bakan Koca'dan umutlandıran açıklama: Koronavirüs hayatımızdan çıkacak

TAKİP ET

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca canlı yayın açıklamasında, "Koronavirüs hayatımızdan çıkacak. 2020 yılına düşürdüğü karanlık gölge 2021'de olmayacak." dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs salgınıyla geçen 1 yılı değerlendirmek üzere basın toplantısı düzenledi. Bakan Koca, "Virüs kısa bir zamanda grip gibi sıradan bir hastalık haline gelmeyecek ama 2020 yılına çöken kabus, 2021'de aynı şekilde devam etmeyecek. Maskesiz günler yakında." dedi.
Haftalık Bilim Kurulu toplantısı dün gerçekleşti. Toplantının ardından Twitter'dan yapılan yazılı açıklama sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün kameralar karşısına geçti. Koronavirüsün 1. yılı dolayısıyla açıklamalarda bulunan Bakan Koca, sürece ilişkin konuştu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Kovid-19 son 100 yıl içinde tüm dünyanın aynı anda savaştığı vaka ve kayıp sayıları bu denli yüksek ilk salgın. Salgının ortak düşmanın virüs olduğu küresel bir savaşa benzetmek mümkündür. Tıpkı savaşlardaki gibi yaşama düzenimiz altüst oldu. İş hayatı evlere taşındı. Pek çok ülkede toplumsal huzursuzluklar, yoksulluk, işsizlik baş gösterdi.
Tam 1 yıldır ister istemez alıştığımız bu dünyada yaşıyoruz. Eskilerden hastanelerde gördüğümüz maskeyle kendi kendimizin d doktoru olduğunu biliyoruz. Salgın Çin'in Wuhan kentinde başlamıştı. İlk haftalarda çok az şey biliniyordu. Bugün uğradığı en son mutasyonlara kadar her konuda bilgi sahibiyiz. Bilim virüse karşı üstünlük elde etti. Aşı çalışmalarıyla atılan adımlar uygarlığın yüz akı oldu.
 Görünen o ki, koronavirüs kısa bir zaman zarfında grip gibi sıradan bir hastalık haline gelmeyecek ama 2020 yılına çöken kabus, 2021'de aynı şekilde devam etmeyecektir. Çok geçmeden salgın şimdiki gücünü kaybedecektir. Daha ileride Kovid'e 'üzerinize afiyet sözü' eşlik edecektir.
Saygıya layık sabrınızı daha uzun süre zorlamayacağımızı bilmenizi isterim. Planladığımız şekilde nüfusumuzun 50 milyonluk kısmının aşısını sonbahardan önce yaparsak salgın üzerimizde ağır baskı olmaktan çıkacak. Vaka sayıları, kayıplar şimdikiyle kıyas edilemeyecek kadar azalacak, yayılım hızı düşecek. Başarı gösterilen ilk cephelerden biri bu ülke olacaktır." dedi. 

Koronavirüs hayatımızdan çıkacak