Büyük Anadolu Doğum Okulu eğitimlerine geç kalmayın

TAKİP ET

Anne adayları dikkat! aklınıza takılan tüm soruların yanıt bulduğu, rahat bir doğum geçirmeniz için uygulamalı derslerin verildiği Büyük Anadolu Doğum Okulu'nda gerçekleştirilen seminerlerin için geç kalmayın.

Büyük Anadolu Doğum Okulu eğitimleri tarafından anne adaylarına doğum öncesi, esnası ve sonrasında yapılması gerekenler hakkında bilgilendirmeye yönelik yapılan seminerlerin bir yenisi daha gerçekleştirildi. 

Uzman Psikolog Selin Pekşen, Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevinç Sevinçer ve Spor Eğitmeni Deniz Kocaman’ın hem anlatım, hem görsel hem de uygulamaya yönelik gerçekleştirdiği eğitim programında anne adayları doğum hakkındaki tüm soru işaretlerini aklından kaldırmış oluyor. Büyük Anadolu Doğum Okulu hakkında detaylı bilgi almak için 8:30 - 17:00 çalışma saatleri arasında (0362) 431 08 00 nolu telefondan öğrenebilirsiniz.

Büyük Anadolu Doğum Okulu'nun amacı

Doğuma Hazırlık Eğitimlerinin ve Destek Programlarının amacının hakkında bilgi veren Uzm. Psk. Selin Pekşen, "Okumuzda bu eğitimlerimizin amacı anneyi gebelik ve doğum anına ilişkin gerçekçi bilgilerle eğitip, korkuları ve kaygıları konusunda destekleyip, doğum tercihlerini özgürce yapmalarını sağlamak ve bilinçli anneler, sağlıklı nesillere öncülük etmektir. Doğuma hazırlıkta destek almak için ideal zaman gebelikten önceki üç aydır. Anne adayının iş kariyer planlaması, aile planlaması, problem çözme becerileri, gebeliğe uyumu hakkında düzenlemeler yapılır, baba da bu sürece hazırlanır.

Doğuma hazırlık eğitimlerine başlamak  için ise ideal zaman bebeğin en hareketli olduğu 20- 28. haftalardır.

37. Haftadan sonrasında ise anne adayı doğum odaklı ve doğum sonrası ile ilgili bir programa alınır.

Derin Gevşeme Seansları

Gevşeme egzersizleri hem beden hem de zihni çalıştırırlar. Doğru nefes almayı ve kendine yönelmeyi sağlar. Doğumda gerekli olan odaklanmadır. Derin gevşeme teknikleri ile kişi iç güdülerini takip etmeyi ve teslim olmayı öğrenir. Böylece stresin bedenine verdiği zararı en aza indirmiş olur. Doğuma yakın haftalarda günlük yapılan derin gevşeme seansları ve doğum esnasında doğru nefes teknikleri anne adayının kolay doğum yapmasına yardımcı olur." dedi.

Hamilelikte beslenmeye dikkat

Büyük Anadolu Doğum Okulu Uzman Diyetisyeni Sevinç Sevinçer de anne adaylarına sağlıklı beslenme hakkında bilgiler verdi. Hamilelik süresi boyunca, hamilelik öncesinde ve sonrasında anne adaylarının nasıl beslenmeleri ve neler yemeleri gerektiği, anne sütünün önemini ve bebeğin nasıl emzirilmesi gerektiğini, hamileliğin her döneminde ayrı bir diyet uygulanmasını ve bu süreç boyunca kaç kilo almaları gerektiğinden söz eden Diyetisyen Sevinç Sevinçer seminere katılan anne adaylarına hamilelik esnasında yaşanan B12 vitamini eksikliğini, belirtilerinin neler olduğunu,  neler yenmesi gerektiğini ve B12 vitaminini deposu olan besin kaynakları anlattı. 

Hamilelikte sık görülen bir diğer durum olan Tiroit hastalığını anlatan Diyetisyen Sevinçer, anne adaylarının hamilelik boyunca dikkat etmesi gereken besinler ile ilgili de bilgiler aktardı. 

Büyük Anadolu Doğum Okulu'nda anne adaylarını spor ve egzersizin sayesinde daha sağlıklı bir hamilelik ve sağlıklı bir normal doğuma hazırladıklarını ifade eden Spor Eğitmeni Deniz Kocaman ise, "Spor eğitmeni olarak Samsun doğum okulundaki amacım siz anne adaylarımıza bu kutsal görevinizde spor ve egzersizin sayesinde daha sağlıklı bir hamilelik ve sağlıklı bir normal doğuma hazırlamaktır. Bu hazırlık döneminde en önemlisi olan anne adayımızın ve anne karnındaki bebeğimizin sağlığı bizim için çok önemlidir. Bu yüzden anne adayımızla spor ve egzersizlere başlamadan önce hamileliğin seyrini takip eden kadın doğum uzmanımıza baş vurup, anne adayımız hakkında bilği alarak durumuna göre spor ve egzersiz çalışmalarımıza başlıyoruz. Spor ve egzersizde birde anne adaylarımızın aylarına göre hareketleri ve egzersizleri değişiyor 1-3 3-6 6-9 aylar arasında çalışmalarımız farklılaşıyor. Benim burda yapmış olduğum spor çalışmaları plates (Toplu ve Topsuz) Hamilelik Spor Yogası, nefes egzersizi ve Stretcihingdir.

Spor ve egzersizin hamilelik dönemindeki faydaları 

* Hamilelik sürecinde bebek anne karnında gelişip büyüdüğü için ve anne adayımızın göğüslerinin biyümesi ve sütle dolmasından dolayı öne bası olur bu yüzden bel ve sırt ağrısı oluşur. Bu ağrıları yok etmek için hamlelikte spor ve egzersiz çok önemlidir.

* Uyku düzenini sağlar.

* Doğumu kolaylaştırır ve sancıyı azaltır.

* Kilo almamızın düzenler.

* Doğum sonrası kilo vermemizi kolaylaştırır.

* Anne adayının vücudunun daha diri ve sağlıklı olmasını sağlar.

Uzman Psikolog Selin Pekşen, Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevinç Sevinçer ve Spor Eğitmeni Deniz Kocaman sonunda anne adaylarının sormuş oldukları sorulara yanıt verdiler. 

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Op. Dr. Bülent Sürücü Doğum Okulu Seminerinde normal doğumun bebeğe faydalarını anlatarak anne adaylarını bilgilendirdi.

Normal doğumun sezeryan doğumlardan bebeğe daha faydalı olduğunu belirten Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Op. Dr. Bülent Sürücü; “Normal doğum ile dünyaya gelen bebeklerde yeni doğanın geçici takipnesi denilen solunum sıkıntısı gelişme riski daha azdır. Bunun nedeni bebeğin doğum kanalından geçerken uğradığı baskıdan dolayı akciğerlerindeki amnion suyunun atılmasıdır. Normal doğumla dünyaya gelen bebekler sezaryen ile doğanlara göre yoğun bakıma daha az alınırlar. Bebeğin normal doğum sırasında doğum kanalından geçerken temas ettiği bakterilerin bağışıklık sisteminin gelişmesinde faydalı olduğu düşünülmektedir” dedi.

NORMAL DOĞUM İLE DÜNYAYA GELEN BEBEKLER SEZERYAN DOĞUMLARA GÖRE  DAHA AZ ALERJİK GÖRÜLMEKTEDİR

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Op. Dr. Bülent Sürücü: “Normal doğum ile dünyaya gelen bebeklerde sezaryen ile dünyaya gelen bebeklere göre alerjik astım ve rinit daha az görülmektedir. Normal doğum sırasında bebekte salgılanan endorfin hormonu (mutluluk hormonu ) bebeğin kordon kanında tespit edilmiştir. Bu hormonlar bebeği dış ortama hazırlar. Normal doğum ile doğan bebeklerin anne memesini emme becerilerinin daha iyi olduğu gözlemlenmiştir. Normal doğum sonrası anne ile bebek arasında cilt teması daha hızlı ve kolay gerçekleşir. Bu temas bebeğin anneye bağlanması ve gelişimi açısından çok önemlidir.” dedi.

ANNENİN İYİLEŞME SÜRESİ ÇOK KISA
Normal doğumdan sonra annenin iyileşmesi sezeryan doğumuna göre çok kısa olduğunu söyleyen Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Op. Dr. Bülent Sürücü;”Normal doğumdan sonra annenin iyileşmesi ve günlük hayata dönme süresi sezaryene göre çok kısadır. Normal doğum yapan anneler hastaneden daha kısa sürede taburcu edilirler. Bu hem sağlık açısından hem ekonomik açıdan anneye fayda sağlar. Normal doğum yapan kadınların sütü hemen gelirken sezaryen ile doğum yapanların sütü 2-3 gün sonra gelir. Normal doğumda sezaryene göre  annenin hayati riski  daha azdır. Normal doğum yapan annenin rahminde bir kesi veya hasar oluşmadığı için sonraki doğumlarını da normal yolla yapma şansı vardır. İleriki hayatında geçirebileceği karın ameliyatları için bir risk taşımaz. Sezaryenle doğum yapanlarda plasenta(bebeğin eş tabakası) yapışıklığı nedeniyle rahmin alınmasına kadar gidebilen aşırı kanamalar çok daha sıktır. Normal doğumda doğum sonrası enfeksiyon ve kanama benzeri komplikasyonlar sezaryene göre daha azdır. Normal vajinal doğum yapan annenin doğum sonrasında ağrı şikayeti sezaryene göre çok azdır” ifade etti.