Canik Sempozyumunun sonuç bildirgesi yayınlandı

TAKİP ET

Canik Belediyesi tarafından 3. Bin Yılda İnsan başlığı altında düzenlenen Medeniyetler Merkezi ve Büyük Güçlerin Hedefi Ortadoğu konulu 9. Uluslararası Canik Sempozyumu sona erdi. Sempozyumun sonuç bildirgesinde önemli kararlar alındı.

Medeniyetler Merkezi ve Büyük Güçlerin Hedefi Ortadoğu konulu 9. Uluslararası Canik Sempozyumu, Canik Kültür Merkezi'nde düzenlenen kapanış töreniyle sona erdi. Dünyanın farklı yerlerinden bilim insanlarının katıldığı sempozyum sonunda, çağlar boyunca büyük güçlerin hedefi haline gelen Ortadoğu coğrafyasında eski çağlardan günümüze kadar olan gelişmeler ve bu gelişmelerin siyasi, dini, kültürel, ekonomik, sosyal ve diplomasi alanlarındaki etkileri hakkında 40'ı bilim insanı tarafından özgün bildiriler sunuldu. Sunulan bildirilerde, Ortadoğu coğrafyasının jeopolitiği, yönetimler, dini ve siyasi gelişmeler, özellikle de büyük güçlerin bu bölgedeki faaliyetleri çeşitli açılardan ele alındı. 

SONUC BİLDİRGESİ

Sempozyumun sonuç bilgesinde, "Ortadoğu coğrafyası geçmişte olduğu gibi günümüzde de dünya siyasetindeki önemini korumaktadır. Bu coğrafya özellikle Osmanlı Devleti'nin dağılmasından sonra büyük güçlerin faaliyet ve sömürge alanı haline gelmiştir. Coğrafyanın siyasi, dini, kültürel ve etnik yapısının çeşitliliği büyük güçlerin burada kolaylıkla çatışma ve kaos ortamı oluşturmasına ve etki alanlarını genişletmesine neden olmuştur. Ortadoğu'daki bu durum, hem ekonomik hem de can güvenliği vb. bir çok açıdan bölge halklarının zarar görmesine neden olmuştur ve olmaya da devam etmektedir. Ortadoğu'da tekrar istikrarın sağlanması için, öncelikli olarak bölge halkları arasındaki farklılıkları ön plana koyan anlayış yerine birleştirici ortak değerleri ön plana çıkarmak gerekmektedir. Birleştirici anlayışın hayata geçirilmesi kısa ve uzun vadede bölge halkları arasındaki çatışmaların azalmasını sağladığı gibi bölgeye dışarıdan başka güçlerin müdahalesini de zorlaştıracaktır. Hem ülkemizde hem bölgede bu konuda kamuoyu oluşturmak ve doğru bilgilendirmek adına bu tür bilimsel toplantıların sayısının artırılması oldukça önemlidir" denildi. 

CANİK SEMPOZYUMDA DA MARKA

Sempozyumun sonunda konuşan Canik Belediye Başkanı Osman Genç, "Sempozyum boyunca Ortadoğu meselesi bir çok açıdan ele alındı. Ortaya çok değerli bilgiler çıktı. İnşallah değerli hocalarımızın bildirilerini kitap haline getireceğiz. Canik ismi artık sempozyum konusunda da bir marka oldu. Dünyanın bir çok ülkesinden bilim insanlarını bu sempozyumlar sayesinde ilçemizde ağırlıyoruz, onlara şehrimizi tanıtıyoruz. Canik Belediyesi olarak sempozyumlar düzenlemeye, bilgileri ortaya çıkarmaya devam edeceğiz" dedi.

AKADEMİSYENLERDEN TEŞEKKÜR

Sempozyuma katılmaktan dolayı memnuniyetlerini dile getiren akademisyenler de, "Canik'te artık sempozyumlar gelenekselleşti. Canik ismi bu konuda her yerde biliniyor ve burada düzenlenen sempozyumlar takip ediliyor. Böyle önemli bir sempozyuma katılmak bizler için mutluluk verici. Ortadoğu konusuna dikkat çektiği ve bizleri burada buluşturduğu için sayın Başkanımıza teşekkür ediyoruz" diye konuştu. Sempozyum sonunda Başkan Osman Genç ile sempozyum koordinatörü Polis Akademisi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Osman Köse, akademisyenlere katılım belgesi ve işlemeli fincan hediye etti. Başkan Genç ayrıca, sempozyum koordinatörü Prof. Dr. Köse’ye katkılarından dolayı üç boyutlu tablo verdi.