Dijitalleşen ticarette Samsun şanslı şehir

TAKİP ET

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ile IdeaSoft Yazılım tarafından düzenlenen, 'E-ticaret Farkındalık Zirvesi'nde konuşan Samsun TSO Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Bülbüloğlu, Türkiye'de E-ticaretin büyümesini sürdürdüğünü ifade ederek, Samsun'un da dijitalleşen ticarette şanslı şehirlerden biri olduğunu söyledi.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) ile IdeaSoft Yazılım tarafından düzenlenen, “E-ticaret Farkındalık Zirvesi” büyük ilgi gördü. E-ticaretin yazılım, ödeme sistemleri ve internet reklamı olmak üzere üç ana başlık altında profesyonellerin katıldığı toplantı, Samsun TSO Davut Altan Meclis Toplantı Salonu’nda düzenlendi. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Samsun TSO Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Bülbüloğlu, E-ticaretin dünyada ekonominin itici gücü olmaya başladığını belirtti. 


E-ticaretin ekonomideki payı yükseliyor
Dünyanın, tüketici tercihlerinin sınır tanımadığı ve beklentilerin hızla yükseldiği bir dönemden geçtiğinin altını çizen Bülbüloğlu, “Bu eğilim artarak devam edecek. Bu koşullarda verimlilik ve rekabet baskısı yenilikçi fikirlere yatırım yapmayı; üretim ve sunumda teknolojiyi merkezde tutmayı gerektiriyor. Kısacası, kurumların dijital dönüşümü en kritik konu haline geliyor. Küresel dinamiklerin hızla değiştiği günümüzde, hedefimiz bu dönüşüme uyum sağlayarak, ayakta kalacak ekonomiler arasında yer almak olmalıdır. Bu dönüşümü sağlayacak tedbirleri, hedef pazar seçtiğimiz ülkelerle eş zamanlı olarak hayata geçirmeli, doğru altyapıyı oluşturmalıyız. Dünyada E-ticaretin toplam perakendeden aldığı pay yüzde 8.5’lara ulaşmış vaziyette. Bu süreçte son derece güçlü potansiyele sahip, ekonominin itici gücü olabilecek” dedi.

Samsun şanslı kent
Türkiye’nin E-ticaretteki  büyümesini sürdürdüğünü belirten Orhan Bülbüloğlu, “Yakalanan ivmeye rağmen, E-ticaretin toplam perakendeden aldığı pay 2016 itibarıyla yüzde 3.5 seviyesinde. E-ticaret sektörümüzün sahip olduğu güçlü potansiyeli göz önünde bulundurduğumuzda, halen önümüzde önemli bir gelişim alanı mevcut. Gidecek daha çok yolumuz var diyebiliriz. E-ticaretin en önemli ayakları teknoloji ve şüphesiz lojistik. Samsun olarak bu açıdan en şanslı şehirlerden biriyiz. Alternatifli ulaşım altyapısı ile birlikte kentimize yılsonuna kadar Lojistik Köy’ü kazandırmak üzereyiz. Türkiye’de şu an 12 milyon, yani ülke nüfusunun yüzde 15’i kadar E-ticaret müşterisi bulunuyor. Samsun dijitalleşen ticarette etkin bir aktör olma yolunda çok ciddi bir hazırlık içerisinde. E-ticaretteki fırsatlar, kentimizin üretim potansiyeli ve lojistik imkanlarımız göz önüne alındığında, bu pastadan pay almamamız mümkün değil.
Profesyoneller sunum yaptı
IdeaSoft Yazılım İş Ortaklıkları Yöneticisi Eray Cemal Şentürk, “E-ticaret’te Gelir Elde Etmenin Yolları ve Hukuksal Boyut”, iPara Satış ve Müşteri Hizmetleri Müdür Yardımcısı Ufuk Yüksel, “E-ticarette Ödeme Sistemleri”, EG Bilişim (Google Türkiye’nin ilk SMB Partner’ı) Yöneticisi Gökhan Bülbül, “E-ticarette İnternet Reklamcılığı” konularında sunum gerçekleştirdi. Ardından da, Samsun’dan www.oto724.com Kurucu Ortak ve E-ticaret Yöneticisi Sadık Köse ve www.dogudeko.com Firma Sahibi Recep Başaloğlu, başarı hikayelerini katılımcılarla paylaştı. 

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası