Diyanet Bir-Sen'den önemli uyarı!

TAKİP ET

Diyanet Bir-Sen Genel Başkanı Hasan Türüt, Diyanet İşleri Başkanlığı'na karşı zaman zaman yapılan eleştirilerin önlenmesi için dikkatli olunması ve halkın kafasını karıştıracak açıklamalara meydan verilmemesi gerektiğini söyledi.

Son örneğin evlilik ve buluğ çağına erme konusunda yapılan açıklama ile yaşandığını belirten Hasan Türüt, konuyla ilgili uyarıcı bir açıklama yaptı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın web sitesinden yapılan açıklamaların çeşitli tartışmalara neden olduğunu ve yaşanan bu tartışmaların bazı kesimlerin Diyanet’e karşı topyekün saldırılarına neden olurken, sağduyulu hakiki dindar kesimlerin de kafasını karıştırdığını belirten Türüt, bu tartışmaların yaşanmaması için kavramların açıklaması yapılırken daha dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi. 

Hasan Türüt, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Kur’an’a göre kavramlar açıklanırken dikkatli olunmalıdır. Bazı kavramlar açıklanırken tıbbi terminolojiden yararlanılmasında fayda var. Bilim insanlarından destek alınması tartışmaları engeller. Bilimsel terminolojiden destek almadan yapılan açıklamalar hem eksik oluyor hem de kafa karışıklığına neden oluyor. Kur’an, ilmi yönüyle diğer kitaplardan farklıdır. Dolayısıyla kavrama bu yönüyle de bakıldığı zaman daha bilimsel açıklamalar yapılmış olur. Buna önem verilmelidir. 

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Sayın Ali Erbaş ile birlikte ivme kazandığını görüyoruz. Yeni atamalarla teşkilatta iyimser bir hava eserken, din görevlilerinin teşkilata olan güvenleri tazelenmiş, aynı zamanda bilimsel yaklaşımlarla çeşitli tartışmaların önüne geçileceği izlenimi doğmuşken, son örnekte olduğu gibi yaşanan tartışma toplumun kutuplaşmasına zemin hazırlamaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı, Kur’an’ın anlaşılması için ciddi çaba içerisindedir. Bu bağlamda başta Sayın Başkanımız Ali Erbaş olmak üzere Başkan Yardımcıları ve diğer üst düzey görevlilerin teşkilatın web sitesi üzerinden açıklama yaparken konuyu bilimsel verilerle destekleyerek açıklama yapmalarında yarar görüyoruz. 

Din ve Diyanet ayrılmaz bir bütündür. Bu bütünün herhangi bir kolu yara alırsa bütününe sirayet eder. Halkın dini bilgileri doğru kaynaktan alabileceği tek makamın Diyanet olması, açıklamaların güvenirliliğine bağlıdır. Kur’an’ın doğru anlaşılması gerekir. Hz. Peygamber’in mübarek sözlerinin ve sünneti seniyesinin hurafelerden arındırılarak ve kişisel kazanımlara meydan vermeyecek şekilde açık ve doğru şekilde açıklanması gerekir. Bunun aksi Müslümanlara zarar verir. Cemaatlerin de itikadı konularda görüş birliği içinde olmaları çok önemlidir. İslâm âlimlerinin sözlerinin doğru yorumlanması zorunludur. 

Toplumun tamamının açıklamaları doğru kabul etmesi beklenemez. Kimi inanç bağlamında, kimi siyaseten karşı çıkabilir. Ancak karşı çıkanları da dışlamamak gerekir. Onları ikna edici çalışmalar yapılmalıdır. Nitekim Diyanet İşleri Başkanlığı, bilimsel veri ve çalışmalarla halkın bütününü ikna edebilecek bilgi ve yeteneğe sahiptir. Din, hiçbir tartışmaya mahal vermeyecek şekilde doğru anlatılmalıdır.”

Dini ve dini kavramları anlatırken doğru ve güvenilir kaynaklara önem verilmesi ve dinin hurafelerden kurtarılması gerektiğini ifade eden Türüt, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın din görevlilerine güvenmesini ve onları kucaklamasının önemine vurgu yaparak şunları söyledi: “Din görevlilerinin mesleki bilgilerinden kimse şüpheye düşmesin. Onlar, bilgi ve tecrübeleriyle bu kurumun en önemli organlarıdır. Dini yanlış anlatarak Müslümanları sömüren ahlaksızlara karşı doğruları anlatabilecek,  halkı kandırmaya ve kışkırtmaya karşı yol gösterip uyarabilecek önemli bir kaynaktır. Bu kaynağın verimli kullanılmasına önem verilmelidir.”