Kadın varlığı, ulusun bin bir noktadan temelidir

TAKİP ET

Makina Mühendisleri Odası Samsun Şube Kadın Üye Komisyonu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Makina Mühendisleri Odası Samsun Şube Kadın Üye Komisyonu tarafından yapılan basın açıklamasında, "Bugün 8 Mart. Koca bir yıl içerisinde kadın adına ayrılmış tek gün bugün. Bugün erkek egemen toplumun unsurları, içlerine tek tük kadınları dâhil ederek yine televizyonlarda, sosyal medyada kadın haklarından dem vuracak ve kim bilir belki de aynı saatlerde ülkemin herhangi bir yerinde bir kadın bedeni yine şiddete, mobinge ya da bir cinayete maruz kalacak ve sonra yine unutulacak. Tıpkı daha evvelki 8 Martlar gibi. Tıpkı geride bıraktığımız her gün yaşanan onlarca vaka gibi. Bugünün kadınlar günü olarak anılmasını sağlayan dünyanın diğer ucunda emek mücadelesi verirken yanarak ölen canlar gibi. 
Kadınız biz!
Dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir diyen Mustafa Kemal Atatürk Türkiye’sinin kadınlarıyız biz. Kimi zaman anne, kimi zaman eş, kimi zaman kardeş, kimi zaman arkadaş, evde, işte, sokakta, kısacası hayatın her alanında cümlenin öznesidir kadın.
Hava kadar sonsuz, su kadar berrak, toprak kadar üretkendir kadın. Sayısal anlamda nüfusunun yarısını oluşturduğu ülkede, eşit temsil hakkı bulamayan, can güvenliğinden her gün şüphe etmek durumunda kalan, daha çok korunup güvence altına alınmayı beklerken, ülkesinin taraf olduğu İstanbul Sözleşmesinden vazgeçen, farklı makam ve koltuklarda bulunan onlarca erkek tarafından gelecekleri, giyecekleri, söyleyecekleri, kararlaştırılmaya çalışılan bir ülkede kadınlarız biz ve işte böylesine bir ortamda 8 Mart’ı yaşıyoruz.
Birçok iş kolunda erkek çalışan sayısının oldukça fazla olduğuna şahit oluyoruz. Çalışma hayatında kadınların her alanda başarılı olamayacağı algısını da hissediyoruz. Fakat kadın ve erkeğin farklı bakış açılarının bir araya gelmesiyle ortaya çıkan işlerin muazzamlığının sonucunda kadınların da aynı işleri yapabileceğinin kabullenilmesi kaçınılmazdır. Türkiye'de bunca önyargıya ve bunca cinsiyetçi ayrıma rağmen çalışan bir kadın olarak, üretime ve ülkenin kalkınmasına katkıda bulunduğumuzu bilmek gurur verici. Kadınlar isterlerse her şeyi başarabilirler. Tıp, mühendislik, yazılım, hukuk, kimya gibi birçok alanda başarılı kadınlar mevcut. Bir ülkede kadın çalışan sayısının artması verimlilik artışını da beraberinde getirecektir.  Mesleğin kadını-erkeği olmaz düşüncesi ile yapılan işlerde yaratılan farklarla önyargıların yıkıldığına şahit oluyoruz. Atatürk’ün "Milletimiz güçlü bir millet olmaya azmetmiştir. Bunun gereklerinden biri de kadınlarımızın her konuda yükselmelerini sağlamaktır." düşüncesine ek olarak başarı için gerekli olan yaratıcılık, azim ve zekânın cinsiyete bağlı olmadığı aşikârdır. Bizler iş hayatımızdaki becerilerimizi geliştirerek, özel hayatlarımızda gelecek nesillerdeki genç kızlarımız için örnek olmalıyız. Umarım, "Yapamazsın, sana göre değil" denilen nice işlerde biz kadınların gücünü en etkili şekilde göreceğiz. 
Gelin bu 8 Mart hepimiz için bir milat olsun. Gelin bu 8 Marttan sonra bu topraklar üzerinde bir daha hiç kimse bir kadına kıyılmasın, gelin bu 8 Marttan sonra kadınlar bedenleri üzerinden ötekileştirilmeye çalışılan bir meta olmaktan çıksın. Gelin, anne, eş, abla dediğiniz biz kadınlar da anayasal haklarımızı sonuna kadar kullanabilelim. Adliye koridorlarında, karakollarda, hastane odalarında değil, tarlada, fabrikada, sahada, bürokraside, mecliste ve hatta bir gün belki de devlet başkanı makamında var olalım.
Hatırlayalım “Kadın varlığı, ulusun bin bir noktadan temelidir! Artık, kadını süs tanımak fikrini tazelemek doğru değil!
Dokunduğu yer bin çiçek açan, alın teri ve emeği geleceğin ışığı, tüm kadınlara selam olsun.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlu Olsun!" denildi.

Kadın varlığı