Kadına şiddete dair susmayacağız!

TAKİP ET

ADD Samsun Şube Başkanı Dr. Işık Özkefeli, "Kadına şiddete dair susmayacağız!" diyerek kadınlara "Sen bağır ki şiddet sussun" çağrısında bulundu.

Samsun Haber - ADD Samsun Şube Başkanı Dr. Işık Özkefeli, ‘Uluslararası Kadına Karşı Şiddete Hayır Günü' dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi: "25 Kasım 1960 tarihinde Dominik Cumhuriyeti'nde diktatörlüğe karşı mücadele eden üç kadının (Mirabel Kardeşler) tecavüz edilerek vahşice öldürülmesinin ardından, 39 yıl sonra 1999'un 25 Kasımın' da, Birleşmiş Milletler tarafından ‘Uluslararası Kadına Karşı Şiddete Hayır Günü' ilan edilmişti. Bu vahşice yaşanan olayın üzerinden yıllar geçse de hiçbir şey değişmedi aksine tecavüz ve taciz olayları daha da arttı. 

Kadınlar hayatlarının her döneminde şiddete maruz kalıyorlar. Babadan, erkek kardeşten, kocadan ya da hiç tanımadıkları bir erkekten… Ve hiçbir yasa kadına yönelik şiddeti caydırıcı özellikte değil. ‘Cinsel İstismar ' suçlarında mağdur ile failin evlenmesi durumunda cezanın ertelenmesini öngören yasa tasarısı daha açık bir tabirle tecavüzü meşrulaştıran tasarı toplumsal muhalefetin etkin baskısıyla geri çekildi. Kadınların birleşerek haklarını aradıklarında ne kadar güzel sonuçlar aldıklarını bir kere daha gördük. Kadınsız hiçbir mücadelenin olamayacağını da biliyoruz.

Kadın cinayetlerinde en önemli faktör olan 'namus algısının' kadınların bedenlerini ve emeklerini denetlemeye yönelik olduğunu gelenek ve göreneklerle olduğu kadar eğitim sisteminin de cinsiyetçi yapısıyla ve ' aile değerleri ' adı altında tüm topluma ideolojik olarak benimsetildiğini görmekteyiz.

' Boşanmak istedi, piercing taktı, dövmesi vardı, açık giysi giydi, sevgili olma teklifimi reddetti ' gibi haksız sebeplerle kadınlar her gün cinsel istismara uğruyor ya da katlediliyor. Erkek egemen düşüncenin kadınların bedenleri üzerindeki bu yersiz hakkı görmelerine İTİRAZIMIZ VAR!

Şiddeti onaylayan, meşrulaştıran zihniyet değişmedikçe kadına yönelik şiddette bitmez. Çünkü şiddet nerede, nasıl, kim tarafından uygulanıyor olursa olsun beslendiği kaynak aynıdır. Şiddete karşı mücadele etmemek, göz yummakta ona ortak olmak demektir. Tanık olduğunuz şiddete onay veriyor ve ya sessiz kalıyorsanız şiddetten yanasınız demektir.

Bizler artık hayatı yaşanmaz kılan şiddet terörüne karşı somut sonuçlar elde etmek istiyoruz. Caydırıcı yasalar istiyoruz. Kadınların hava karardığında rahatça gezebileceği sokaklar istiyoruz. 

Kadına yönelik şiddetle mücadele de bizde varız. Sadece 25 Kasımda değil, kadınların şiddete karşı mücadele verdikleri her gün yanlarında olmaya devam edeceğiz."