Kavak'ta 100. yıl anısına özel gazete

TAKİP ET

Milli Mücadele'nin 100. yılı Samsun'da çeşitli etkinliklerle kutlanmaya devam ediyor. Kavak ilçesinde bazı işadamları ve ismini gizleyen nice Kavaklı Dostlar adı altında , "100. yıl anısına özel gazete" çıkarıldı. Gazete; 3 Tarihçiyle çalışıp hazırlanırken, bazı fotoğraflar ilk defa yayınlandı.

Kavak Haber - Mustafa Kemal Paşa 25 Mayıs 1919 sabahı 25 Mayıs 1919 Pazar sabahı Samsun’da Mantika Palas’ın pencerelerine yağmur damlaları hafiften vururken otelin önündeki yolda otomobiller sıralandı. Mantika Palas önünden yol alan otomobiller 15.Tümen’in bulunduğu askerî kışladan Mamur Dağı’na doğru tırmandı. Çakallı’ya doğru inişe geçen otomobiller oradan Kavak’a doğru yöneldi. 
Kavak’ta Nahiye Müdürlüğü binasına gelen otomobillerin birinden Mustafa Kemal indi. 
Kavak halkı o zamanlar onu Çanakkale Savaşları’ndan tanıyordu. İşte; 100 yıl sonra da Mustafa Kemal ATATÜRK’ün anısına o günleri yad ederek ilçe de bir gazete çıkarıldı.
Gazete; "kâğıt yapısının yanında mizanpajı modern tasarımlarla birleştirme suretiyle hazırlandı. 25 Mayıs günü çıkmış bir gazete edasıyla haberleri ele aldı. Gazetenin manşeti “Mustafa Kemal Paşa Kavak’ta” alt haberler ise o gün orada olanların günlüklerinin yanında anılarla birleştirilerek hoş bir anlatıyla bezelidir. Ekonomi sayfası ise Samsun’da yayımlanan Piyasa Gazetesi’nden alınan fiyatlarla o günün tüm ürün ve mamullerin kasabada ne kadar fiyata satıldığına dair ilginç bir çalışmayı gözler önüne sermektedir. Son sayfada ise 1911’den 1919’a Kavak’ta çekilen 4 fotoğrafın nostalji anlatısı yer almakta olup; Kavak’a ait olan 2 fotoğraf ise dünyada ilk kez bu gazetede yayımlanmaktadır.

Gazetenin hazırlanmasında emeği geçenler ise Salih Çelik, Mehmet Köseoğlu, Musa Orhan, Erdal Moral, Civan Çelik ve Ercan Yalçın, Hüseyin Akkaya, Halil İnan, Onur Bakır, Ahmet Liva ve ismini gizleyen nice Kavaklı Dostlar….
Yürekten Teşekkürler Tüm Kavaklı hemşehrilerimize armağanımız olsun. 
Son dip not: Mustafa Kemal Paşa Samsun dan çıkıp direk Havza ya geçmemiştir yol güzergahındaki ilk durağı Kavak tır ilk halk desteğini alacağına ve bağımsızlık ateşinin Anadoluda sonsuza kadar yanacağına inandığı yerdir Kavak."

Kavak Gazete