Kış aylarında doğalgaz kullanımına dikkat

TAKİP ET

Tüm yurtta soğuk günlerin başlaması ile birlikte ısınma ihtiyaçlarının artması, vatandaşlarımızın ısıtma sistemleri hakkında çok fazla bilgiye sahip olmaması bazı üzücü olayların yaşanmasına sebebiyet vermektedir. Bazı küçük tedbirler ile üzücü olayların önüne geçilebilecektir.

Türkiye genelinde doğalgazlı ısınma sistemleri oldukça yaygın hale gelmiştir. Doğalgazlı ısınma sistemi yaptırmak isteyen vatandaşlarımızın ikamet ettikleri il/ilçede bulunan doğalgaz dağıtım lisansını olan firmaların web sayfalarında yayımlanan yetkili doğalgaz firmalarını inceleyerek doğalgaz tesisatlarını bu firmalara yaptırmaları önemlidir. Bu firmalar yeterli şartları sağlayarak yetkili makine mühendisi de bulundurmak sureti ile bu hizmeti vermektedirler. 

Bu vesile ile TMMOB Makina Mühendisleri Odası Samsun Şube olarak, aşağıdaki öneri ve uyarılarımızı kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.

Doğalgaz kuru bir gaz olmasına karşın yanma sonucu diğer yakıtlara göre yanma ürünü gazların içinde yoğun miktarda su buharı bulunur. Bu su buharı soğuk bir yüzeyle karşılaştığında yoğuşarak suya dönüşür ve hatta aşırı soğuklarda buzul sarkıtlar oluşabilir. Bacanın tıkanmasına ve yerinden çıkmasına fırsat vermeden sarkıtlar temizlenmelidir. 

KIŞ AYLARINDA KOMBİLERDE MEYDANA GELEBİLECEK DON OLAYLARININ ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN;
•    Merkezi sistemlerde hem rahat çalışmayı sağlamak, hem de daha çok verim almak için sistem sürekli çalıştırılmalıdır. 
•    Sistem sürekli çalıştırılmadığı zaman kışın soğuk gecelerinde su donacaktır. 
•    Kombili ısıtma sistemlerinde ise mevcut durumda kullanımda olan hemen hemen tüm kombilerde “Don Koruması” mevcuttur. 
•    Aşırı soğuk havalarda don korumasının aktif bir biçimde çalışması için; gaz vanaları ve kombinin elektrik şarteli açık bırakılmalıdır. 
•    Balkonda (Harice yerleştirilmiş) bulunan kombilerin; evlerin içerisine kadar gelen tesisat bölümleri uygun biçimde izole edilmelidir.

DOĞALGAZ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
•    Doğalgaz montaj işleri gaz dağıtım kuruluşundan yetki almış firmalara yaptırılmalı, cihazların devreye alınması, bakım ve onarımı mutlaka yetkili servisler tarafından yapılmalı ve gaz dağıtım kuruluşu bilgisi dışında tesisata müdahale ve değişiklik yapılmamalıdır.
•    Doğalgaz kullanımında güvenlik için bırakılmış havalandırma menfezlerini sürekli açık ve temiz tutulmalı, hiçbir sebep ile kapatılmamalıdır.
•    Doğalgaz tesisat borularını işlevi dışında, elektrik topraklaması, çamaşır askısı olarak veya sportif amaçlar için kullanmayınız.
•    Doğalgaz cihazları (soba, ocak vb.) bağlantı yerlerinden gaz sızıntısı yapabileceğinden temizlik vb. nedeniyle yerinden oynatılmamalıdır.

Konut içinde veya apartmanınızda gaz kokusu duyduğunuzda,
•    Gaz vanalarını kapatınız.
•    Kokuyu hissettiğiniz ortamda bütün pencere ve kapıları açarak havalandırınız. Gaz kaçağı az da olsa önemseyiniz.
•    Hiçbir elektriksel aleti açma veya kapama yapmayınız.
•    Telefon kullanmayınız. Gaz kaçağını bina dışından bir telefonla 187’ye bildiriniz.
•    Sigara içmeyiniz.
•    Asansör kullanmayınız.
•    Kapı zillerini kullanmayınız.

Ayrıca karbon monoksit gazının ortamda belirli bir seviyeye ulaşması durumunda veya herhangi bir gaz kaçağı durumunda alarm veren sensörler mevcuttur. Yukarıda değindiğimiz yasal önlemlerin yanı sıra bu aygıtların kullanımının yaygınlaştırılması ve zorunlu hale getirilmesi, bu tür acıları yaşamamızın önüne geçmede yardımcı olacaktır.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Samsun Şube olarak tüm vatandaşlarımızın bu konuya gerekli önemi göstermelerini dileriz.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak bacalı cihazların kullanımında dikkat edilecek hususlar konusunda kamuoyunu bilgilendirmeye, toplumsal bilinç oluşturmaya çalışıyor, bu konuda hazırladığımız broşürleri paylaşıma açıyoruz. Bu bilgi, broşür ve belgelere Odamızın www.mmo.org.tr adresli web sitesinden ulaşılabilmektedir.

Nail YOLAYDIN
Makina Mühendisleri Odası
Samsun Şube
Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Samsun Şube