Olimpiyat oyunlarında engellilerin sesi ve kulağı olacak!

TAKİP ET

Annesi ve babası işitme engelli olan Ufuk Çelebioğlu, duyup konuşabilmesine rağmen ana dili işaret dili olan binlerce insandan biri. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Hizmetler biriminde işaret dili tercümanı olarak çalışan Çelebioğlu, dünyanın en büyük üçüncü spor organizasyonu Deaflympics 2017'de 92 ülkeden gelen 5 binin üzerinde işitme engellinin sesi ve kulağı olacak ekibin üyelerinden.

Ufuk Çelebioğlu bir CODA (Children of Deaf Adults). Yani işitme engelli bir anne babanın işitme engelli olmayan çocuğu. İşitme engelli olmayan diğer bireylerden en büyük farkı, ilk öğrendiği dilin, yani ana dilinin işaret dili olması. Bu dille birlikte, hem televizyondan, hem de duyan ve konuşan akrabalarından Türkçeyi de öğrenen Çelebioğlu, küçük yaşlardan itibaren anne ve babasıyla dış dünya arasında iletişim sağlamaya başladı.

CODA bireylerin küçük yaşta büyük sorumluluk almak zorunda kaldığından bahseden Çelebioğlu, “CODA olmak aslında ayrıcalık, avantajları ve muziplikleri çok oldu çocukken. Örneğin veli toplantısı olduğunda öğretmenimin şikayetlerini yansıtmıyordum anneme. Erken yaşta sorumluluk sahibi olduk. Mesela annem ve babam zili duymadığı için kapıda kalıyordum, hiçbir zaman anahtarı unutmak gibi bir lüksüm olmadı” dedi.

Son yıllarda geliştirilen somut ve uygulanabilir projeler neticesinde işaret dili tercümanı olarak istihdam edildiklerini belirten Çelebioğlu, “Ellerimizle para kazanıyoruz, bir nevi yaşamımızı mesleğimize çevirdik” diye konuştu.

Deaflympics’in Türkiye için, ekonomik, kültürel ve sosyal anlamda çok büyük bir katma değer olduğunun altını çizen Çelebioğlu “CODA’lar ve aktif olarak dışarıda görev alan tercümanlar olarak yaklaşık 200 kişiyiz. Aynı zamanda yurt dışından uluslararası işaret diline hakim tercümanlar da Samsun’a gelecek. Organizasyon boyunca iletişimde köprü olacağız. Başta Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Akif Çağatay Kılıç olmak üzere bu organizasyonda emeği olan herkese çok teşekkür ediyoruz. Halkımızı bu organizasyona bekliyoruz” dedi.