OMÜ Mimarlık Bölümünden SAMSUN KENT EVİ projesi

TAKİP ET

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü, Mimari Tasarım dersi kapsamında, KENT EVİ adlı bir projeye başladı.

Ünlü Mimar Cengiz Bektaş, Amerikalı Prof. Dr. Alfred Simon ve Mimarlar Odası Samsun Şubesi Başkanı İshak Memişoğlu’nun da verdiği destekle çalışmalarını sürdüren OMÜ Mimarlık Fakültesi bu yıl yeni bir proje yürütüyor. Mimari Tasarım II dersi kapsamında, Samsun Fuar alanı ile Sevgi Kafe arasında, sahilin gerisinde kalan kullanımsız bölgeye yaşam kazandırmak üzere hazırlanan Samsun KENT EVİ projesine yönelik olarak, 8 kişilik öğretim elemanı grubu ve 45 öğrenci bölgede incelemelerde bulundu.

Proje koordinatörü Mimarlık Fakültesi Dekanı ve Bölüm Başkanı Prof. Dr. Derya Oktay’ın verdiği bilgilere göre, söz konusu Kent Evi Projesi Samsun halkının farklı sosyal-kültürel-rekreatif gereksinmelerini karşılayacak ve her kesimden kentlinin bir araya gelip kaynaşmasını kolaylaştırıcı özellikte olacak. Projenin hedefine ulaşabilmesi için, OMÜ Mimarlık Fakültesinin vizyonuna uygun olarak yerel, doğal, kültürel ve yapısal çevreyi dikkate alan, araştırma ve analizlere dayalı sürdürülebilir ve esnek tasarım stratejileri izlenecek.

“Bu tür projeler mutlaka üniversitedeki ilgili uzmanlarla işbirliği içinde gerçekleştirilmeli”

Bu bağlamda, yerel yönetim tarafından Samsun’da gerçekleştirilen projelere de dikkat çeken Oktay, “Samsun Büyükşehir Belediyesi çok aktif çalışıyor; sürekli projeler üretiyor. Ancak önerilen projelerin çoğu (Atakum sahil düzenlemesi hariç), çevre verilerini, halkın istek, alışkanlık ve beklentilerini dikkate almadan tasarlandığı için, uygulama sonrasında, kullanılmayan, kentlilerin yaşamına katılamayan alanlar olarak kalıyor. O zaman da harcanan emek ve kaynaklara yazık oluyor. Bu tür projelerin, Batıda olduğu gibi, mutlaka üniversitedeki ilgili uzmanlarla işbirliği içinde gerçekleştirilmesi gerekiyor” dedi.