Samsun'da Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele ediliyor

TAKİP ET

Samsun İl Tarım Müdürlüğü Tarafından Akdeniz Meyve Sineği İle Mücadele Kullanılmak Üzere 2 bin 500 Adet Biyoteknik Mücadele Tuzağı Dağıtımı Gerçekleştirildi.

Samsun'un İlkadım ve Atakum ilçeleri arasında kalan Kürtün çayı civarında yıllık 2 bin tonun üzerinde meyve üretimi yapılan 650 dekar alandaki 100 çiftçimize İl Tarım Müdürlüğü tarafından 2500 adet biyoteknik mücadele tuzakları dağıtıldı.
Dağıtımda konuşan İl Müdür Vekili Bayram Ay; Çiftçilerimizin diğer kültürel tedbirlerle birlikte Akdeniz sineği başta olmak üzere tüm meyve sineklerinden kimyasal ilaç kullanmadan korunacaklarını, bu vesileyle ilaç maliyetlerinden kurtularak güvenilir meyve üretimi gerçekleştirebileceklerini söyledi. 
Programda çiftçilerle görüş alışverişinde bulunan İl Müdür Vekili Bayram Ay, "Müdürlüğümüzün 2018 yılında Akdeniz meyve sineği ile mücadele başta olmak üzere tüm meyve sineklerine karşı yürüttüğü gözlem ve denemelerin %95 başarılı sonuçlar verdiğini,bu nedenle Bakanlık kaynakları kullanılarak bu projenin hayata geçirildiği dile getirildi.Bu proje kapsamında meyve üreticilerimiz yoğun bir eğitim ve yayım programına tabi tutularak özellikle bu bölgede meyveciliğin minimum ilaç kullanılarak yapılmasını amaçladıklarını söyledi.
            2018 yılında yaklaşık 650 dekar alanda 1000 ton şeftali başta olmak üzere Armut, Trabzon Hurması, İncir, Ayva, Elma, Çilek, Kiraz, Vişne ürünümüz Akdeniz Meyve Sineği başta olmak üzere diğer meyve sineklerinin zararıyla Pazar değerini yitirdiğini söyleyen Ay, Akdeniz meyve sineği zararlısının sadece Türkiye'de değil dünya genelinde de önemli bir sorun olduğuna dikkat çekti.
            Özellikle Meyvecilik üretimi yapan çiftçilerimizle bu konuda yakın istişare içinde olduklarını dile getiren İl Müdür Vekili Ay,çalışmada yoğun emek sarf eden İl ve İlçe Müdürlüklerinde görev yapan teknik personellere teşekkür etti.

Akdeniz Meyve Sineği