Samsun MMO: Kadınlar üretiyor, eğitiyor ve değer katıyor

TAKİP ET

Makina Mühendisleri Odası Samsun Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Ünsal Kıran, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolalısıyla kutlama mesajı yayımladı.

Ayşe Ünsal Kıran, "Kadınlarımız için asıl mücadele alanı, asıl zafer kazanılması gereken alan biçim ve kılıkta başarıdan çok, ışıkla, bilgi ve kültürle, gerçek faziletle süslenip, donanmaktır. Ben muhterem hanımlarımızın Avrupa kadınlarının aşağısında kalmayacak, aksine pek çok yönden onların üstüne çıkacak şekilde ışıkla, bilgi ve kültürle donanacaklarından asla şüphe etmeyen ve buna kesinlikle emin olanlardanım.” Diyen Ulu Önderin evlatları olarak hala kadına şiddetin önlenmesi, töre ve koca cinayetlerine ve tacize kurban olan kadınlar, çocuk gelinler vb. utanç simgesi başlıkları okuduğumuz, inancımızı yitirmeden yıllar öncesinden bugüne ulaşan umutla bir 8 Mart Dünya Kadınlar gününe daha ulaştık.
Bir tarafta giyilebilir pilsiz kalp çipi üreten, serbest dalışta dünya rekortmeni olan, kanser tedavisinin şifrelerini çözen ve uzay araştırmalarında görev alan kadınlarımızı gururla izlerken diğer taraftan yaşadığım ilde yanındaki kız çocuğunun “anne” diye sokakta yankılanan sesinin bile kendine getiremediği insanlıktan yoksun eski eşin tekme tokat dövdüğü, kız çocuğunun annesi.  İnsanlığımızın kadın hakları konusunda sınıfta kaldığının bir göstergesi daha. Yine demeçler, yine kınamalar ve bu son olsun dilekleri ile sürdüreceğimiz nice kadınlar günü…
Unuttuğumuz ve umursamadığımız “Şuna inanmak gerekir ki dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir” diyen anlayışı geri plana atıp görmezden gelmeye devam ettiğimiz her gün maalesef yobazca düşüncesizce ve insanlık dışı uygulamalar, iş hayatında veya toplumsal hayatta peşimizi bırakmayacaktır. Bu nedenle hedefimiz kadın istihdamının artırılması, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, kadına şiddetin önlenmesi ve özellikle kız çocuklarının eğitimi olmalıdır.
Kadın ve erkek tarih boyunca her zaman birbirini tamamlayan bir bütün olmuştur. Durum ne olursa olsun kadın veya erkek değil yegâne özne insan olmalıdır. Bu anlayışla hareket ettiğimiz zaman ayırımcılık ortadan kalkacak ve adalet perspektifinden bakılacaktır.
Toplumun en etkili birleştirici, yönlendirici ve geleceğe taşıyan unsurunun kadınlar olduğu unutulmamalıdır. Kadına verilen değer, o toplumun medeniyet seviyesini belirler. Yaşanabilir bir dünya için, yaşantımızın en önemli öğesi olan kadınlarımızın eğitim, istihdam, sağlık, siyaset, hukuk ve benzeri üretim alanlarında fırsat ve imkânlardan adil düzeyde yararlanması son derece önemlidir. Kadın ve erkeğe verilen hakların, yüklenen sorumlulukların adil bir biçimde dağıtılması toplumun refahı ve huzuru için üstünde durulması gereken bir konudur. Bu anlamda kadınlarımız yaşamın her aşamasında aktif rol almalıdır.
Biz Türk Kadınları 95 yıl önce sağlanan haklarımızın ışığında donanacağımız bilgi, kültür ve faziletlerle hayatın her alanında cesur ve güçlü bir toplumu geleceğe taşıyacağımızı unutmamalı, daha aydın, daha verimli ve daha fazla bilgili olmak için azimle çalışmalı,  İnsan hakları temelinde erkeğiyle, kadınıyla, yaşlısıyla, genciyle, insan onurunu zedeleyen her türlü haksızlığa karşı demokrasi ve adaletle mücadele ederek Atatürk’ ü hatırlatmalıyız. 
Üreten, eğiten ve değer katan tüm kadınlarımızın “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” nü kutluyoruz."