Sinop Gezi Rehberi ve Sinop ta Gezilecek Yerler

TAKİP ET

Türkiye'nin en mutlu insanlarının yaşadığı, Karadeniz'in tek doğal limanına sahip şehri Sinop, tarihi yapıları, yemyeşil doğası ve masmavi denizi ile görenleri kendisine hayran bırakmaktadır.

Sinop Gezi Rehberi

Türkiye’nin en mutlu insanlarının yaşadığı, Karadeniz’in tek doğal limanına sahip şehri Sinop, tarihi yapıları, yemyeşil doğası ve masmavi denizi ile görenleri kendisine hayran bırakmaktadır. Yaşadığınız şehrin stresinden uzaklaşıp, siz de kendinizi bu mutluluğa ortak etmek isterseniz, şehirde gezilecek yerlerin yanı sıra denecek birbirinden özel lezzetler, katılabileceğiniz festivaller ve birbirinden eğlenceli akşamlar sizleri beklemektedir.

Sinop Gezilecek Yerler

Alaaddin Keykubat Camii , adını Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı I. Alaeddin Keykubad’dan almıştır. Kuzey Anadolu’nun en büyük Selçuklu camisi olma özelliğine sahiptir.

Balatlar Kilisesi , Sinop Ada Mahallesi, Yusufoğlu Aralığı’nda yer almaktadır. Bizans dönemine ait şehirdeki en önemli yapılardan biridir.

Boyabat Kalesi , kendisi ile aynı adı taşıyan ilçede yer almaktadır. Paflagonyalılar tarafından M.Ö 7.yy’da inşa edilen kalede, Roma, Bizans ve Osmanlı imparatorluklarından izler görülmektedir.

Deniz Şehitleri Anıtı Rus Donanması’nın 1853 yılında Sinop’a gerçekleştirdiği baskında şehit düşen denizcilerin anısına inşa edilmiştir.

Aşıklar Caddesi sahil kenarında yer alan caddedir. Kaldırımlarda yer alan palmiyeleri ve açılan stantları ile yaz aylarının en çok ziyaret edilen yerleri arasındadır.

Sinop İskele her gün binlerce kişiyi ağırlamaktadır. Şehrin en huzur dolu noktalarından biridir.

Diogenes Heykeli Sinop’ta doğmuş Korint’de ölmüş olan Diogenes’e aittir. Medeniyeti reddetmiş bir antik çağ filozofudur.

Erfelek Tatlıca Şelaleleri Tabiat Parkı Sinop’un doğal güzellikleri içerisinde ne popüler noktalardan biridir. Yemyeşil doğa ve su sesi eşliğinde keyifli bir gün geçirme olanağı sunmaktadır.

Hamsilos Koyu Türkiye’nin en kuzey ucunu oluşturan İnceburun üzerinde yer almaktadır. Merkeze 11 km mesafede yer alan koy, buzul aşındırması sonucu oluşmuştur.

İnaltı Mağarası denizden 1070 metre yükseklikte yer almaktadır. Ayancık ilçesine 40 km mesafede yer alan kendisi ile aynı adı taşıyan köyde yer alan mağaranın 50 metresine kadar araçla inilebilmektedir.

İnceburun Feneri deniz yüzeyinden 38 m yükseklikte inşa edilmiştir. Anadolu’nun en kuzey noktasında yer alan fener, şehir merkezine 19 km uzaklıktadır.

İsfendiyaroğulları (Candaroğulları) Türbesi Alaaddin Keykubat Camii’nin köşesinde yer almaktadır. Candaroğulları ailesinden zatlara aittir.

Karakum Gezi Yolu manzara eşliğinde doğa yürüyüşü yapmak isteyenlerin şehirdeki ilk tercihidir.

Paşa Tabyaları Karakum yolu üzerinde yer almaktadır. Denizden gelebilecek tehlikelere karşı tersaneyi koruma amacı ile 19.yy’da yapılmıştır.

Şahin Tepesi Sinop’un en güzel manzaraya sahip noktalarından biridir. Şehri kuşbakışı görebileceğiniz Şahin Tepesi’nin hem gündüz hem de gece manzarası oldukça özeldir.

Seyyid Bilal Hz. Türbesi Cezayirli Ali Paşa Camisi’nin sol yanında yer almaktadır. Hem şehir halkı hem de turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir.

Sinop Arkeoloji Müzesi Sinop’un zengin tarihini gözler önüne sermektedir. Helenistik Çağ’dan itibaren birbirinden özel eserler burada sergilenmektedir.

Sinop Hapishanesi “Anadolu’nun Alkatrazı” olarak anılmaktadır. 1999 yılında kapatılmış ve müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Sinop Kalesi M.Ö 7.yy’da kenti korumak amacı ile inşa edilmiştir. Roma, Bizans ve Selçuklu dönemlerinde de kullanılmıştır.

Park Yıldız şehrin doğal güzellikleri ile öne çıkan bir diğer noktasıdır. Burada keyifli bir doğa yürüyüşü yapabilir ya da doğanın huzuru eşliğinde dinlenebilirsiniz.

Tarihi Pervane Medresesi Selçuklu Veziri Muinüddin Süleyman Pervane tarafından, 1262 yılında şehrin 2. defa alınışı anısına yaptırılmıştır. Alaaddin Camisi’nin karşısında yer almaktadır.

Yakup Ağa Konağı 1911 yılında inşa edilmiştir. Şehrin en dikkat çeken tarihi yapılarından biri olup, 1864’te Kafkasya’dan göçüp Osmanlı topraklarına sığınan Hacı Zekeriya Efendi tarafından yaptırılmıştır.

Akgöl Ayancık ilçesinde 1200 metre yükseklikte yer almaktadır. Çevresinde yer alan piknik alanları ile dikkat çekmektedir.

Akliman Piknik Alanı şehir merkezine 12 km mesafede yer almaktadır. Eşsiz bir doğaya sahip olan Akliman’da pikniğin yanı sıra kamp yapma olanağı da bulunmaktadır.

Sinop’ta Ne Yenir?

Teyze’nin Yeri Mantı Salonu, Sinop’un meşhur mantısının tadılabileceği en güzel işletmelerden biridir.

Örnek Mantı da Sinop’un meşhur mantıcıları arasında yer almaktadır.

Öztürk Restaurant, Sinop’ta kahvaltı nerede yapılır sorusunun ilk adresleri arasındadır.

Okyanus Balık Evi, liman şehri Sinop’ta lezzetli balıkları ile ön plana çıkan bir işletmedir. Balık çeşitlerinin yanı sıra Sinop Mantısı da sunan işletmede, balık çorbası, turşu kavurması, karalahana dolması ve mısır ekmeği gibi seçenekler de tadabilirsiniz.

Tarihi Sebat Lokantası, ev usulü tencere yemeklerinin yanı sıra Akçaabat köfte, paça çorbası, döner ve pide çeşitleri ile şehrin en beğenilen işletmelerinden biridir.

Şakir Restaurant, deniz manzarası eşliğinde günün tüm öğünlerinde konuklarını ağırlamaktadır. Serpme kahvaltı ve taze balık çeşitlerine menüsünde yer veren işletmede, sirkeli pırasa, yoğurtlu pazı gibi yöresel lezzetler de tadabilirsiniz.

Şekerci Mehmet Gürbüz 1964, meşhur Boyabat ezmesini tadabileceğiniz en özel adreslerden biridir. Bol cevizli ezmenin yanı sıra tak tak helvası da oldukça beğenilmektedir.

ZeyDen Mutfak, şehrin dikkat çeken kahvaltı durakları arasında yer almaktadır. Sahanda yumurtası ve elma pekmezi meşhurdur.

Namlı Pide Salonu meşhur Karadeniz pidelerini tadabileceğiniz işletmeler arasında yer almaktadır. Spesiyal kıymalı Sinop Pidesi en özel lezzetidir.

Sinop Gece Hayatı

Kale Bar, Sinop gece hayatı denince akla ilk gelen işletmeler arasında yer almaktadır. Geç saatlere kadar canlı müzik hizmeti sunan işletmede, dostlarınızla birlikte kaliteli müzik eşliğinde keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Kıyı Bar da canlı müzik hizmeti ile ön plana çıkan işletmeler arasında yer almaktadır. Mekanın pizzaları da oldukça meşhurdur.

Kulis Bar, DJ müzikleri ile hareketli bir akşam geçirmek isteyenlerin ilk tercihidir. Lezzetli şarapları dikkat çekmektedir.

Rota Bar, Vita Otel içerisinde hizmet vermektedir. Muhteşem bir deniz manzarasına sahip olan işletmenin özel kokteylleri oldukça beğenilmektedir.

Saray Restaurant, akşam rakı – balık keyfi yapmak isteyenlerin Sinop’ta ilk tercihleri arasında yer almaktadır.

Sinop Festivalleri ( Etkinlikleri ) Ve Sinop’a Ne Zaman Gidilmeli?

Mutluluk Festivali, her yıl Eylül ayında düzenlenmektedir. Üç gün süren festivalde, konserler ve dans gösterileri yer almaktadır.

Ayancık Kültür Ve Keten Festivali, her yıl Temmuz ayının son haftasında düzenlenmektedir. Söyleşi, panel ve açık oturumların yanı sıra konserlerle renkli anlara ev sahipliği yapmaktadır.

Erfelek Tatlıca Şelaleleri Festivali, her sene 31 Temmuz – 1 Ağustos’ta düzenlenmektedir. Yağlı güreş gösterilerinin yanı sıra sanatçıların sahne aldığı konserlerle eğlenceli anlar yaşanmaktadır.

Gerze Kültür Ve Sanat Festivali, her yıl Temmuz ayında düzenlenmektedir. Dans gösterileri ve ünlü sanatçıların konserleri festival takviminde yer almaktadır.

Hıdırellez ve Karakucak Güreş Şenliği, her yıl 6 Mayıs’ta düzenlenmektedir. Güreş müsabakalarının yanı sıra keşkek ve börek ikramları bulunmaktadır.

Gerze BelediyesiUluslararası Tiyatro Festivali, her yıl Kasım ayında düzenlenmektedir. Festival kapsamında çeşitli tiyatro oyunları sahnelenmektedir.

Sinop’ta Karadeniz iklimi hakimdir. Şehirde dört mevsim yağış görülür ve mevsimler arası sıcaklıklar çok fazla değişmemektedir. Yeşillikler içerisinde bir doğa tatili için en uygun dönemler bahar ve yaz aylarıdır. Deniz tatili içinse sezon oldukça kısa sürmektedir. Haziran – Ağustos aylarında, yağışsız günlerde denize girilebilmektedir. En mutlu şehir Sinop’ta festivallerle tatilinizi renklendirmek isterseniz, Mayıs, Temmuz, Eylül ve Kasım aylarını tercih edebilirsiniz.

Konaklamanız İçin Sinop’un Popüler Otelleri

Sinop Antik Otel Sinop Havalimanı’na 5 km, Sinop Otogarı’na 5 km ve Sinop şehir merkezine 3 km uzaklıkta yer almaktadır. 41 odaya sahip tesis, oda kahvaltı konsepti sunmaktadır. Denize sıfır konumu ile yaz tatillerinde ön plana çıkan otelde, özel kum plaj, 1 adet açık yüzme havuzu ve 1 adet kapalı yüzme havuzu hizmet vermektedir.

Vira Otel Sinop Sinop Havaalanı’na 12 km, merkeze 3 km mesafede yer almaktadır. Denize sıfır konumlanan tesiste, özel plaj ve iskele bulunmaktadır. 37 odasında, oda kahvaltı konseptinde konuklarını ağırlayan tesiste ayrıca 2 adet a la carte restoran ve 3 adet tam donanımlı toplantı salonu hizmet vermektedir.

Zinos Hotel il merkezine 4 kilometre, Sinop Havalimanı’na 10 km mesafede yer almaktadır. Denize 250 metre mesafede yer alan tesisin özel platform plajı ve 1 adet açık yüzme havuzu bulunmaktadır. 38 odası ile konuklarına kapılarını aralayan tesis, oda kahvaltı hizmet vermektedir.

Beyaz Ev Otel Sinop il merkezine 4 kilometre, Sinop Otogarı’na 5 kilometre ve Sinop Havalimanı’na ise 6 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Denize 200 metre uzaklıkta olan tesiste, 10 oda ve 1 adet a la carte restoran bulunmaktadır. Beyaz Ev Otel, oda kahvaltı konseptinde hizmet vermektedir.

Otel Diyojen Sinop Havalimanı’na 4 km mesafede yer almaktadır. Oda kahvaltı konsepti sunan tesis, 52 odaya sahiptir. Denize sıfır konumda özel plaj hizmeti sunan otelde ayrıca 1 adet açık yüzme havuzu bulunmaktadır.

Diğer Sinop Gezi Yazıları

Kaynak : https://blog.biletbayi.com/turkiye/sinop/

Sinop Gezi Rehberi