Süt mısır çiftçinin umudu oldu

TAKİP ET

Samsun'un Bafra ilçesi bin dönüm üretimi yapılan süt mısır çiftçiye, hem silajlık olarak hem de tane olarak kazandırıyor. Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl, AA muhabirine, Bafra'nın Türkiye'nin en önemli ovasına sahip olduğunu söyledi.

Ovanın sulanabilir arazilerinde yılda 3 veya 4 kez ürün alınabildiğini belirten Karagöl, "Özellikle Çetinkaya Mahallemizde çiftçilerimizi sütlük mısır ekmeleri konusunda destekledik. Son 4 yıldır burada bin dönüm arazide süt mısır ekilişi yapılıyor. Temmuz ayında dikilen ürünün meyvelerini üreticimiz ağustosta topluyor, ağustosta dikileni eylülde, yani 2 kez süt mısırdan ürün alabiliyor. Ortalama bir dönüm araziden tane süt mısır olarak 1.5 tona yakın ürün alan çiftçilerimiz var" dedi.



Süt mısırın tanesinin toptan fiyata 30 kuruşa satıldığına dikkat çeken Karagöl, "Mısır somağı satıldıktan sonra mısırın diğer kısmı hayvanlara yem olarak silaj yapılıyor. Silaj mısır da tonu 300 liradan satılıyor. Yani çiftçimiz bir dönüm araziden 2 ayda 2 kez süt mısır üretiyor, hem silaj olarak kazanıyor hem tanesinden kazanıyor" diye konuştu.



Üretimin gelecek yıllarda artacağına inandığını ifade eden Karagöl, "Mısırımızın lezzetli olması nedeniyle Türkiye'nin her tarafından yoğun talep geliyor. Üretim yapılan mısır kısa zamanda tüketiliyor. Yani çiftçimiz emeğini kısa süre içinde ekonomik kazanca dönüştürüyor " şeklinde konuştu.