Türk PDR Derneği'nden çarpıcı açıklama!

TAKİP ET

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Samsun Şube Başkanı Oğuz Özat, "Manevi Danışmanlık Projesi amacından sapıyor iddiasında bulunarak, "Halkın ruh sağlığına önce resmi kurumlar dikkat etmelidir" dedi.

Türk PDR-DER Samsun Şube Başkanı Oğuz Özat, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından uygulamaya geçirilen "Manevi Danışmanlık Projesi" hakkında çarpıcı iddialarda bulunarak, "Ruh sağlığı ve Psikolojik yardım sürecinin bilimsel, profesyonel, ileri düzey klinik bir hizmet olduğu. Yanlış teşhis, tedavi ve destek sonuçlarının hem bireyde yıkıcı olumsuz sonuçları olabildiği gibi bunun topluma yansıması da son derece olumsuz olacaktır." dedi. 

Başkan Özat yaptığı basın açıklamasında şu sözlere yer verdi: "Dini danışmanlık veya manevi danışmanlık ve Rehberlik. Halkımızın dini konularda danışmanlık ihtiyacını karşılayacak bir proje olarak İlahiyat fakültelerinde yüksek lisans olarak başlatılmış. Diyanet İşleri başkanlığı kurumunda  ve protokoller ile hastaneler ve yurt-kur gibi bazı kurumlarda uygulamaya geçirilmiştir.

Buraya kadar bakıldığında halkımızın İnandığı dini doğru öğrenmesi, hurafeler, ard ve kötü niyetli din kullanılarak oluşturulan grup ve cemaatlerin yanlış bilgilendirmesi, putperestliğe benzeyen fiziki ortam, gün hafta gibi nesnelere tapınmayı islam sanan bir çok kesimin İslamı doğru öğrenmesini sağlayacak olumlu bir proje olarak görülmekteydi.

SON DERECE ÖNEMLİ

Özellikle meslektaşlarımızın ve bizim karşımıza çok çıkan vakalarda, son dönemlerde dinini öğrenmek isteyen ve yanlış grupların anlattıkları  hurafelere dayalı, mistik, doğa üstü hikayelerle ve  telkinler nedeniyle paranoid  düşünceler, ileri düzey korku ve kaygılarla dayalı düşünceler oluşmuş ruh sağlığı bozulmuş bireyleri psikiyatriye çok sık sevk ettiğimiz göz önüne alındığında İslamın bireye doğru anlatılması son derece önemlidir. 

Ancak  bu projeyi uygulayacak personel ve yönetenlerin uygulama safhasında Psikolojik konular ile ilgili söylev ve duyuruları sosyal medyada ve basında görmeye başladık.

Ruh sağlığı ve Psikolojik yardım sürecinin bilimsel, profesyonel, ileri düzey klinik bir hizmet olduğu. Yanlış teşhis, tedavi ve destek sonuçlarının hem bireyde yıkıcı olumsuz sonuçları olabildiği gibi bunun topluma yansıması da son derece olumsuz olacaktır.

HALKIN RUH SAĞLIĞI İSTİSMARMI EDİLİYOR

Manevi danışmanlık hizmeti halkımızın ve gençliğimizin inandığı dini doğru anlaması, yaşaması ve öğrenmesi için ortaya başlatılmış bir proje iken özellikle personelinin gençliğe ve ulaştığı kitleye psikolojik destek verme çabası hem yasal, hem de halkın ruh sağlığının istismarıdır.

Halkın ruh sağlığı devlet kurumu eliyle eğitimini almamış yetkin ve yeterli olmayan kişiler eliyle istismar edilmesi kabul edilecek bir durum değildir.

Projeyi başlatan Diyanet İşleri Başkanlığı ve uygulamanın hayata geçirildiği kurumların bu konuda hassas ve dikkatli olması kamu ve halkımızın sağlığı için önemli arz etmektedir."