'Yetkili Sendika, Savcı ve Hâkim Zamlarına neden ses çıkarmıyor?'

TAKİP ET

Demokratik Sendikalar Konfederasyonu'na(DESK) bağlı Demokratik Tarım Orman ve Çevre Çalışanları sendikası(Dem Toç Sen) Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun İl Başkanı İsmail Tonka, HSYK seçimleri öncesinde hâkim ve savcıların maaşlarına bin 155 lira seyyanen zam yapılmasının Anayasa'nın 10.maddesine aykırı olduğuna dikkat çekerek, 'bu zam yargıya taşınabilir' dedi.

Dem Toç Sen Genel Başkan Yardımcı İsmail Tonka, hâkim ve savcılara 1.155 lira seyyanen zam için kanuni düzenleme yapılacağının kamuoyuna duyurulmasından sonra yazılı bir basın açıklaması yaptı. Tonka, memur ve emeklilere enflasyonun bile altındaki rakamlar olan 123 ve 140 lira seyyanen zamma layık görülürken, bunların ailelerini geçindirmekte zorlandıkları, icralık oldukları bilinirken, daha şimdiden ceplerinden çıkan parayla zarara girdikleri bilinirken, hükümet’in hâkim ve savcılara seyyanen 1.155 lira çok yüksek miktarda zam açıklamasını kabul edilemez, dedi.

Tonka, açıklamasında şunları söyledi: “ devletin kurumu olan istatistik kurumu bu yıl ki enflasyon rakamını 9,32 olarak açıklarken, hükümet, memura iki yıllığına 3+3 zam yapma artışını reva görmüştür. Yine bu da yetmiyormuş gibi Memur ve emeklilere ödenmesi gereken enflasyon farkları ödenmemiş, diğer taraftan belli bir sınıfa ayrıcalık tanınarak savcı ve hâkimlere asgari ücretin üzerinde bir zam verilmesi vicdana ve Anayasa’ya aykırıdır.

Memurların borç batağında olduğunu ve geçinmekte zorlandıklarını dile getiren Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun İl Başkanı İsmail Tonka, şöyle devam etti. “Memur ve emekliler zor geçiniyor. Evinin kirasını ve diğer zorunlu giderlerini karşılamakta zorlanıyor. Bunları görmeyen bir hükümet’in sosyal devlet anlayışından ve adaletten söz etmesi komiktir, düşündürücüdür.

Dem Toç Sen olarak, hâkim ve savcıların ekonomik durumlarının ve özlük haklarının iyileştirilmesine karşı değiliz. Ancak belli bir kesimi açlık sınırının altında yaşamaya mahkûm ederken, başka bir sınıfa imtiyaz tanınmasını kabul etmek vicdanları sızlatır. Hükümet’in bu yanlıştan dönmesini istiyoruz. Hâkim ve Savcılara zam yapılırken, memur ve emeklilerine de enflasyon farklı ödensin. Ek gösterge rakamları yükseltilsin. Kamuda çalışan bütün memur ve emeklilerinin ekonomik durumlarını iyileştirici düzenlemeler yapılsın.

Hükümet’in 2802 Sayılı Hâkimler ve savcılar Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin Anayasa’ya aykırı olduğunu düşünüyoruz. Kanunun 106. maddesinin birinci fıkrasındaki “%10’u” ibaresi “%35’i” şeklinde, üçüncü fıkrasındaki “%25’i” ibaresi “%50’si” şeklinde değiştirilerek yüzde 28,2 ile yüzde 5,6 gibi oranlarda zam öngören tasarı, Anayasa’nın 10. Maddesine aykırıdır.

Memur ve emeklisine zam gündeme geldiğinde bir puan bile artış yapmayan Hükümet’in, hâkim ve savcılara yüzde 28,2’lik artışın kaynağını nereden sağlayacaktır ve bunun devletin bütçesine getireceği maliyet nedir? Söz konusu memur zammı olduğu zaman hesap yapan iktidar, belli bir sınıfa ayrıcalık tanıyamaz. Bu ayrıcalık önce vicdanlarda sorgulanır.

Anayasa’nın 10. Maddesine göre hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfı imtiyaz tanınamaz. Bu haksızlıktır. Hükümet’in bu yanlıştan dönmesini ve en kısa zamanda tüm memurları kapsayan bir düzenleme yapılmasını bekliyoruz. Ayrıca bu hukuksuz ve adil olmayan karar karşısında susan ve tepkisini göstermeyen Yetkili Sendikayı kınanması gereken en büyük şiddetle kınıyor, memur ve emeklinin haklarını korumaya çağırıyoruz.”