Yumurta üzerindeki kodların anlamları

TAKİP ET

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği'nin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yumurta üreticileri, "yetiştirme metodu kodu"nu hayata geçirdi.

Yeni dönemde üzerinde kod olmayan yumurtalar satılmayacak. Son zamanlarda artan yumurta fiyatlarının önüne geçebilmek ve hangi yumurtanın sağlıklı olup olmadığını anlayabilmek adına uygulanan bu yeni yönetim sayesinde yumurtaların kalitesini öğrenebileceğiz. Peki, iyi yumurta nasıl anlaşılır? Yumurta üzerindeki kodlar ne anlama gelir? 

0 numaralı kod:

Yumurtanın organik bir şekilde üretildiğini işaret eder. Tavuğa verilen yem organiktir ve tavuğa hiçbir şekilde hormon uygulanmamıştır. Yumurtalar arasında en sağlıklı olanı ve de en pahalısıdır.

1 numaralı kod:

Gezen tavuk yumurtası kodudur. Tavuğun rahatça gezebileceği alanı mevcuttur. Ama bu tavuklara hormon ya da GDO'suz yem kısıtlaması gibi bir durum söz konusu değildir.

2 numaralı kod:

Kümes içinde dolaşan tavuktur. Bu tavuklar için dar bir kümes alanı düşünmeyin. Belirli bir alan içerisinde rahat hareket edebilirler. Yine bu koda sahip olanların yem ve hormon konusunda bir kısıtlamaları yoktur.

3 numaralı kod:

Kafeste büyüyen tavuğun yumurtasıdır. En sağlıksız yumurta diyebiliriz.