Başkan Deveci: Atakumluların sesine kulak verin

TAKİP ET

Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, son günlerde imar planı tartışılan Yalı Kafe bölgesinde inşaat alanının 3 kat artırılmasına itiraz ederek, 'Orayı yeşili bol Millet Bahçesi özelliği taşıyan, içinde sosyal tesisleri olan bir yapıya dönüştürelim. Atakumlular böyle istiyorlar. Atakumluların sesine kulak verin' dedi.

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Haziran ayı toplantısında daha önce Atakum Belediyesi kullanımından alınarak, Kitap Kafe ve Millet Kıraathanesi yapılmak üzere Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen Yalı Kafe alanının imar planı görüşüldü. Taban alanı kat sayısının (TAKS) yani yapılacak olan inşaat alanının yüzde 15’ten yüzde 40’a çıkarılmasına itiraz eden Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, “Burada hem taban inşaat alanı, hem toplam inşaat alanı yaklaşık 3 kat artırılıyor. Görülüyor ki burası ciddi ve eski halinden daha yoğun bir yapılaşmaya açılıyor. Bu yönüyle Atakum zaten düzgün olmayan, benim de oldum olası itiraz ettiğim yapılaşma planına bir olumsuzluk da biz ekliyoruz” ifadelerini kullandı. İlgili madde, İYİ Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi grupları tarafından red, Milliyetçi Hareket Partisi grubunun da çekimser oy vermesiyle oy çokluğu ile kabul edildi. 

“YÖNETMELİĞE AYKIRI DÜZENLEME”
Alanda söz verilen Millet Kıraathanesi yapılmadığını kaydeden Başkan Deveci, ”Bu yapılaşma koşullarını değiştiren, daha doğrusu yapılaşma alanını artıran uygulama imar planı değişikliği bugüne kadar söylenen, aramızda konuştuğumuz Millet Kıraathanesi düzenlemesine aykırı. Burada hem taban inşaat alanı, hem toplam inşaat alanı yaklaşık 3 kat artırılıyor. Bu yönüyle mekansal planlar yönetmeliğinin 4K ve 24/4. maddelerine aykırı bir düzenleme yapılıyor. Ayrıca yakınındaki binaların imar durumlarından farklı ve eşitlik ilkesine de aykırı. Yani bunlar hukuki ve teknik özellikleri. Bunun ötesinde sosyal özellikleri de var. Siz burayı biliyorsunuz. Buranın önceki kullanım şekli de çok doğru değildi; ama halk buraya alışmıştı. Orada bir rekreasyon ve dinlenme alanıydı. Sizinle daha önceki sohbetlerimizde, Samsun’a anlatılan şekli de içerisinde ufak sosyal tesisleri ve mutfağı olan Millet Kıraathanesi yapılacaktı. Yani oradaki mevcut yeşillik daha da güçlendirilecek ve korunacaktı. Görülüyor ki burası ciddi ve emsallerinden halinden daha yoğun bir yapılaşmaya açılıyor. Samsunlular sahilde var olan, bundan başka da bulunmayan, denize ve sahile, kıyıya açılabilen tek alan burası. Burada ciddi bir kullanım alışkanlığı oluşmuştu. Bu da ortadan kaldırılıyor. Bu yönleriyle, Atakum zaten düzgün olmayan, benim de oldum olası itiraz ettiğim yapılaşma planına bir olumsuzluk da biz ekliyoruz. Siz de Atakumlusunuz, bunu yapmayalım. Sizin başka bir projeniz daha vardı. Yanında kamu binası var onu da yıkarak orada güçlü, yeşili bol Millet Bahçesi özelliği taşıyan, içinde sosyal tesisleri olan bir yapıya dönüştürelim. Atakumlular böyle istiyorlar. Ben de Atakum’un belediye başkanı olarak onların sesini bu mecliste ifade etmek istiyorum. Siz de bir Atakumlusunuz. Atakumluların sesine kulak verin” diye konuştu. 

“MARKA DEĞERİ OLUŞTURACAK TASARIM”
Meclis üyelerinin konuyla ilgili itirazlarının ardından Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, söz konusu alanda yapılacak projeyi ilk defa tanıttı. Başkan Demir, projeyle ilgili şunları kaydetti: “Ahşap ağırlıklı, beton yığını değil. Sergi alanlari sanat faaliyetlerinin icra edilecek olduğu alanlar, restoran kısmı var. Çok fonksiyonel, çok hoş bir bina. Toprakla uyumu müthiş. Böyle bir projeyi orada geliştiriyoruz. Üstünde sürekli çalışıyoruz, şimdi meclis üyelerimizle paylaşıyoruz. Taban alanı toplam alanın yüzde 20’sinin altında. İmalatın toplam alanı 3 bin 800 metrekare olacak. Taks yüzde 40 diyorsunuz ama oradaki alanın yarısının yüzde 40’ını, bunu gözden kaçırıyorsuz. O bir defa yüzde 20. Burada betonlaşma yok. Daha önce Yalı Kafe konseptiyle benzerliği yok. Çok farklı bir şey. Bu, Atakum’dan Türkiye’ye Samsun’un çok önemli bir marka değeri olacak olan bir proje. Mimarisiyle, teknolojisiyle, fonksiyonelliğiyle 7’den 70’e, yerli yabancı herkesin uğrayacak ve nefes alacak olduğu; betonlaşmaya cevap botanik bahçe içerisinde bir proje geliştiriyoruz” dedi.