Başkan Genç, din adamlarıyla buluştu

TAKİP ET

Camiler ve Din Görevlileri Haftası nedeniyle din adamlarıyla buluşan Canik Belediye Başkanı Osman Genç, "Kendi medeniyet kodlarımızdan aldığımız formülle, camilerimizi tek tek yenileyerek ibadethanelerimizi asli kimliğine kavuşturuyoruz.

Canik Belediye Başkanı Osman Genç, Camiler ve Din Görevlileri Haftası nedeniyle Canik Kültür Merkezi'nde din adamlarıyla buluştu. Diyanet-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacıbey Özkan ile diyanet mensuplarının katıldığı buluşmada, din adamlarının Camiler ve Din Görevlileri Haftası'nı kutlayan Başkan Genç, insanla şehir arasındaki bağı kuracak olanların belediye başkanları olduğuna vurgu yaparak, tek tek yeniledikleri camileri yeniden asli kimliklerine kavuşturarak şehrin merkezine yerleştirdiklerini söyledi.

ŞEHİR-İNSAN BAĞINI BELEDİYE BAŞKANLARI KURAR

Din görevlilerine yönelik yaptığı konuşmada şehrin, toplumun iki kesiminin çok önem arz ettiğine işaret eden Başkan Osman Genç, "Her camide, her Kur'an kursunda en az lise ve üniversite mezunları görev yapıyor. Diğer kesim ise öğretmenlerdir. Toplumun bu iki aydın kesiminin ihmal edilmemesi gerekmektedir. Toplumu dönüştürecek olan öğretmenler ve din görevlileridir. Onun için eğitimde ve kültürde değişimi gerçekleştirecek olan bu kadrodur. Şehir ve insan ilişkisini kurarak bir şehrin inşa edileceğini düşünenlerdenim. Dolayısıyla 'Şehir, Medeniyet, ve İnsan' birbirini tamamlar. Bu bağı kuracak olanlar da belediye başkanlarıdır" dedi. 

ŞEHİRCİLİK ANLAYIŞINI BUGÜNE GÜNCELLEMELİYİZ

Mekan ve insan ilişkisinin Adem ile Havva aleyhisselamdan başladığını ifade eden Başkan Genç, "Mekan ve insan ilişkisini kuramayan toplumların medeniyet iddiası olması mümkün değildir. Tarihi serüvene baktığımızda bütün büyük medeniyetlerin göçlerle oluştuğunu görürüz. Peygamberimiz Mekke'den Medine'ye hicret ettiğinde medeniyetin doğuşunu nasıl sağlamıştır? Bugünün şehirlerini oluştururken bunu bilmemiz gerekmektedir. Şehrin kalbini cami oluşturur. Mescid-i Nebevi bunun en güzel örneğidir. Peygamberimiz ilk önce Mescid-i Nebevi'yi kurmuş ve medeniyet bunun etrafında gelişmiştir. Selçuklu ve Osmanlı'da ecdadımız bunu bugüne kadar taşımıştır. Bunu bugüne güncellememiz gerekiyor. Biz Canik’te bunu yapıyoruz" diye konuştu.

CAMİLERİ ASLİ GÖREVİNE DÖNDÜRMELİYİZ

Bir şehrin geleceği için eğitim yuvaları kadar ibadethanelerin de öneminin büyük olduğuna işaret eden Genç, "Camiler sadece namaz kılınan ibadethane değil, aynı zamanda birer toplanma yeri ve insanların kendi mahallesinin, şehrinin, ülkesinin sorunlarını konuştuğu, sohbet ettiği, çocuklarımızın Kur'an öğrendiği eğitim yeridir. Camiler o şehrin kültürüdür, değeridir. Ancak son yüzyılda camilerimiz maalesef asli görevinden uzaklaşmıştır. Bu nedenle camilerimizi 3. Bin yılda tekrar asli görevlerine döndürmemiz gerekiyor. Yalnızca mekanları düzenleyerek geleceği güçlü inşa edemeyiz. Bu nedenle şehrimizi mahalle kültürü üzerine inşa ediyoruz” ifadelerini kullandı.

CAMİLERE 35 MİLYON LİRALIK YATIRIM

Bugüne kadar ilçe genelinde 60'a yakın camide tadilat ve çevre düzenlemesi gerçekleştirdiklerini belirten Genç, şunları söyledi: " Camilerimize bugüne kadar 35 milyon lira yatırım yaptık. Bir yandan diğer camilerimizde çalışmalarımız sırayla devam ediyor. Yine Canik Belediyesi hizmet binamızın yanına Millet Camimizi yapıyoruz. İlçemiz merkezinde Millet Camii gibi önemli bir eksikliği de hissederek, ilçemiz merkezine toplam 4 bin kişilik cami inşa ediyoruz. Çocuklarımız camilerimize daha yakın olsun, cami bahçelerinde çocuk sesleri yankılansın diye oyun grupları kuruyoruz. Camilerimizi yeniden şehrin kalbine, hayatın merkezine yerleşiyoruz. Yani şehirciliğin içerisine insanı ve değerlerimizi de koyuyoruz." 

ÖZKAN’DAN BAŞKAN GENÇ’E TEŞEKKÜR

İbadethanelere yaptığı yatırımlardan dolayı Başkan Genç’e teşekkür eden Diyanet-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacıbey Özkan da, “İlçede gezerken bu camileri kim yeniledi, çevrelerini kim düzenledi diye sorduğumda. ‘Bizim Başkanımız var. Osman Başkan yeniledi’ cevabını aldım. Bu nedenle hassasiyetinden dolayı Başkanımıza teşekkür ediyorum. Allah razı olsun” dedi. Programın sonunda Başkan Genç, Özkan’a seramikten Osmanlı kaftanı verirken, Özkan da, Başkan Genç’e Hz. Mevlana’nın sözlerinin yer aldığı tablo hediye etti.