Başkan Genç:Camiler Şehrin Kültürüdür

TAKİP ET

Canik Belediyesi öncülüğünde İl Bank'ın desteğiyle ilçede yaptırılan Canik Merkez Camii'nin kubbesi düzenlenen törenle yerine yerleştirildi. Engellilere uygun inşa edilen toplam 3 bin 500 kişi kapasiteli çift minareli caminin minareleri dua eden insanı andırırken, altı kapalı otopark olacak.

Canik’te Merkez Camii’nin kubbesi düzenlenen törenle yerine yerleştirildi. Canik Belediyesi Adnan Menderes Demokrasi Meydanı yanında inşa edilen toplam 3 bin 500 kişi kapasiteli engelsiz caminin kubbe yerleştirme törenine Canik Belediye Başkanı Osman Genç, eşi Nimet Genç, MHP İl Başkanı Taner Tekin, AK Parti Canik İlçe Başkanı Ercan Eler, MHP İlçe Başkanı Kemal Saral, Canik Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Genç, Canik Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Filiz yavuz, Canik Fakirleri Koruma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Adem Vural, meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

‘CAMİLER ŞEHRİN KÜLTÜRÜDÜR’
Törende konuşan Canik Belediye Başkanı Osman Genç, Samsun ve bölgenin en fonksiyonel camisinin yapımına öncülük etmekten mutluluk duyduklarını belirterek, “İbadethaneler bir şehir için çok önemlidir. Camiler o şehrin kültürüdür, değeridir. Şehir yalnızca insanların oturduğu, çalıştığı, akşam evine gidip uyuduğu mekan değildir. Bir şehir sadece taş, toprak ve çimento ile meydana gelmez. Şehir, medeniyetin aynasıdır. ‘Şehir, Medeniyet, ve İnsan’ birbirini tamamlar. Şehre ruh kazandıran medeniyet ve kültürdür. 
Biz de kendi medeniyet kodlarımızdan aldığımız formülle, şehrimizi planlarken gelecekle alakalı bazı değerlerimizi göz ardı etmiyoruz. Yani şehirciliği sadece mekansal olarak bir beton olarak düşünmüyoruz. Canik Merkez Camii’ni başlatmamızdaki ana gaye budur” dedi.

‘MEYDAN, HİZMET BİNASI VE CAMİ’
Mutlaka tarihi kodlara dönülmesi gerektiğini ifade eden Başkan Genç, “Bizim medeniyetimizde şehirler meydan, yönetim binası ve ibadethanenin etrafında gelişirdi. Buna en güzel örnek Saathane Meydanıdır. Selçukluların Karadeniz'de kurduğu ilk ve tek şehir Samsun'dur. Biz de bu anlayışla Adnan Menderes Demokrasi Meydanımızı ve belediye binamızı yaptık, bunu bu camimizle tamamlamak istiyoruz. Canik'in bir merkez camisi yoktu. İnşallah bu eksikliği de gideriyoruz. Bir şehrin geleceği için eğitim yuvalarının ve ibadethanelerin önemi çok büyük. Camiler sadece namaz kılınan ibadethane değil, aynı zamanda birer toplanma yeri ve sohbet ettiği, Kur'an öğrendiği eğitim yeridir” diye konuştu.

‘AYRICALIK YAPIYORUZ’
Yeni medeniyet tasavvuru ve yeni neslin inşasında okul ve camileri ayırmadıklarını dile getiren başkan Genç, “Çocuklarımız eğitim yuvalarında çok daha iyi şartlarda ilim, irfan öğrenirken, camilerimiz de ahlaki ve manevi değerlerimizin korunduğu, öğretildiği yerlerdir. Ahlaki ve manevi değerleriyle birlikte büyüyen bir şehir hedefimiz çerçevesinde, camilerimize yaptığımız yatırımları çok önemsiyoruz. Belediye olarak yeni medeniyet tasavvuru çerçevesinde özellikle yeni mahallelerdeki okul ve camilerde çevre düzenlemeleri ve tadilatlar yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Çocuklarımız camilerimize daha yakın olsun, cami bahçelerinde çocuk sesleri yankılansın diye oyun grupları kuruyoruz. Okullarımız, geleceğimize yön verecek çocuklarımızın eğitim yuvalarıdır. Camilerimiz ise Allah’ın evidir. Bu nedenle bu iki kuruma ayrıcalık yapıyoruz” şeklinde konuştu. 

‘ENGELSİZ CAMİ’
Canik Merkez Camisinin diğer camilerden farklı olduğuna da vurgu yapan Başkan Genç, “Camimiz mimarisiyle hem geçmişi hem bugünü hem de geleceği yansıtıyor. Çift minare, semaya doğru dua için ellerini açan insanı yansıtıyor. Camimiz içerisinde 3000 kişi, bahçesiyle birlikte 3500 kişi aynı anda namaz kılabilecek. Toplam 6 bin 150 metrekare alan üzerine kurulan bu cami Samsun'un en engelsiz camisi olacak. Cami içinde engelli vatandaşlarımız ibadetlerini engelsizce yapabilecek. Abdesthaneler bilinenden farklı olacak ve engelli insanlarımız da rahatlıkla abdestlerini alabilecek. Kadınlar da 5 vakit namaz kılabilecek. Aslında bu camimize bir nevi engelsiz cami de diyebiliriz. Caminin altında yapılacak olan 150 araç kapasiteli kapalı otopark ise trafik sorununu çözecek. Toplam 19 milyon 357 bin 420 liraya malolacak caminin kamulaştırma, kazı, dolgu, beton işleri, çelik konstrüksiyon ve çatı olmak üzere 8 milyon liralık kısmını belediye olarak biz harcadık. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Şehrimize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.  

KUBBE YERİNE YERLEŞTİRİLDİ
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Başkanı Taner Tekin de, MHP olarak, parti lideri Devlet Bahçeli’nin önderliğinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni desteklediklerini ve evet dediklerini belirterek, “Kutuplaşmadan, birlik ve beraberlik içerisinde bir referandum gerçekleşmesini diliyorum. İnşallah sandıktan evet çıkacaktır. MHP olarak referandumda güçlü bir evet çıkması için çalışıyoruz” dedi. 
Yapılan konuşmaların ardından yapılan dua sonrası Canik Merkez Camii’nin kubbesi yerine yerleştirildi.