Ekolojik Yaşam Bisiklet Derneği'nden(EKOBİD) BİSİKLETLİ CİNAYETLERİ'ne Tepki

TAKİP ET

Ülkemizde bisiklet kullanımının yaygınlaşmaya başlaması ile trafikte bisikletli yaralanmaları ve ölümlerinde artış yaşanmaya başlamıştır.

Yerel ve ulusal basında bu yaralanmalı ve ölümlü kazalara sıkça yer verilmektedir.

Geçtiğimiz son bir aya baktığımızda Yalova’da Triatlon sporcusu Cumhur OKAN kamyon çarpması, Yalova’da bisikletli Hüseyin ZİLFİOĞLU otomobil çarpması ve Konya’da dünya üçüncülüğü bulunan bisiklet sporcusu Abdullah KARACA otomobil çarpması sonucu hayatını kaybetmiştir. Samsun’da ise bisikletli Nedim SARI otomobil çarpması sonucu yaralanmıştır.

Bu yaşanan olaylar kaza değil, birer cinayettir. Cinayet olarak nitelendirmemizin nedeni ise: “2918 sayılı TCK Karayolları Trafik kanununda: Bisiklet için; Madde 3 c (10) bendi: Bisiklet motorsuz bir Taşıttır.  Madde 46 Karayolunda en sağ şeridi kullanır ve diğer taşıtlar ile aynı sorumlulukla hareket eder.” maddelerinin yer almasına rağmen bisikletlilerin trafikte hak ettikleri saygıyı görmemeleridir.

Motorlu taşıt sürücüleri bisikleti yalnızca eğlence ve spor aracı olarak görmekte; bisikletin aynı zamanda çevreci bir ulaşım aracı olduğu bilincini kabul etmemektedirler. Ekolojik Yaşam Bisiklet Derneği olarak yıllardır bisikletin bir ulaşım aracı olduğu vurgusunu yapmakta ve hayata geçirdiğimiz projeler kapsamında 17 bin kilometreyi arkamızda bırakarak bunu ispatlamaktayız.

Dernek olarak bisikletli haklarının daha kapsamlı kanunlar ile güçlendirilmesini, yerel yönetimler tarafından bisiklet yollarının sadece park, bahçe ve sahil şeridine yapılmasını değil şehrin ana arterlerine taşınmasını talep ediyoruz. Motorlu taşıt sürücülerinden ise; bisikletliler için hayati önem taşıyan 1,5 metrelik mesafeyi korumalarını, bisikletin bir ulaşım aracı olduğunu ve onlarla aynı haklara sahip olduklarını unutmamalarını istiyoruz.

Ayrıca, Karayolları tarafından yapılan tünel ve köprülerde bisikletliler için özel sinyalizasyon işaretleri koyulması da bisikletli cinayetlerinin önlenmesinde büyük önem taşımaktadır.

Ekolojik Yaşam Bisiklet Derneği’nden(EKOBİD) BİSİKLETLİ CİNAYETLERİ’ne Tepki