İmar Planı Nedir?

TAKİP ET

​​​​​​​İmar, taşınmazın belirli coğrafi alanlarda nasıl kullanılabileceğini ve kullanılamayacağını belirleyen belediye veya yerel yasa veya yönetmelikleri ifade eder.

İmar yasaları, petrol, imalat veya diğer türdeki işletmelerin mesken mahallelerinde inşa edilmesini önlemek için arazinin ticari veya endüstriyel kullanımını sınırlayabilir. Mülkün inşası, topluluğun ekonomik olarak ilerlemesine yardımcı olacaksa, bu yasalar değiştirilebilir veya askıya alınabilir.

Kentsel planlama ve bölgelendirmedeki en iyi uygulamalar artık toplulukları iyileştirmeye yardımcı olmak için çeşitliliğe bakıyor: farklı tipteki insanlara ve farklı büyüklükteki ailelere seçenekler sunmak için konut türlerinin çeşitliliği; insanları çalıştıkları yere yaklaştırmak veya günlük ihtiyaçlarını satın almak için kullanım çeşitliliği ve ulaşım seçeneklerinin çeşitliliğinden bahsediyoruz.

İmar Nasıl Çalışır?

İmar ne işe yarar; belirli bir yolda ne tür geliştirme ve operasyonel arazi kullanımına izin verildiğini ana hatlarıyla belirten haritalar ile oluşturulan belgelerdir. . Belediyeler bir ana plana göre mahalleleri bölme eğilimindedir. Bu, trafik akışını kontrol etmek, gürültü seviyelerini yönetmek, sakinler için yaşam alanı ayırmak ve belirli kaynakları korumak için yapılabilir.

İmar sınıflandırmalarının örnekleri arasında endüstriyel, hafif endüstriyel, ticari, hafif ticari, tarımsal, müstakil konut, çok birimli konut ve okullar bulunur.

İmar Planı Nasıl Sorgulanır?

Bağlı olduğunuz belediyenin web sitelerinden imar planı sorgulama yapabilirsiniz. Hatta daha kapsamlı olarak imar durumu sorgulama yapabilirsiniz. Bu sorgulamayı gerçekleştirebilmeniz için bazı kriterlere ihtiyaç duyulur. Gayrimenkul’ün Ada ve parsel numarası bu kadar sonrasında tapu ve kadastro genel müdürlüğü parsel sorgulama bölümünden ve e-devletten imar durumunu sorgulamanız mümkündür. .

Planlar, hiyerarşik sıraya göre:

Mekânsal Strateji Planı,

Çevre Düzeni Planı,

Nazım İmar Planı,

Uygulama İmar Planı.

İmar Planı Çeşitleri Nelerdir?

Mekânsal Strateji Planları

Ülke düzeyinde, 1/ 250.000 ile 1/ 500.000 ve ya daha büyük ölçekli haritalar üzerinde,

Çevre İmar Planları

1/ 50.000 ile 1/ 100.000 ölçekli olup en az il veya havzayı kapsayacak şekilde,

Nazım İmar Planları

Genellikle 1/ 50.000 ile 1/ 25.000 ölçekli olup Büyükşehirlerde Büyükşehir Belediyesi yapar.

Uygulama İmar Planı

İlçe belediyesi tarafından hazırlanan imar planı, Büyükşehir meclisinin onayına gönderilir. Uygulama imar planları 1 ile 1000 ölçeklidir.