Zatürre nasıl bulaşır? Zatürre belirtisi ve tedavisi

TAKİP ET

Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Esra Arslan Aksu, ölümcül olan zatürre hastalığına dikkat çekti.

Halk arasında zatürre olarak bilinen pnömoni; akciğer dokusunu etkileyen ve çoğunlukla bakteri, virüs ve daha nadiren mantarlara bağlı gelişen bir enfeksiyon hastalığıdır. 
Hastalığın  her yaşta görülebildiğini, ancak 2 yaş altı çocuklarda, bağışıklık sistemi çok zayıf kişilerde ve 65 yaş üstü kişilerde zatürrenin  oldukça tehlikeli olabileceğine dikkat çeken Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Esra Arslan Aksu görev yaptığı Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde zatürre konusunda bilgi verdi;
Zatürre (Pnömoni) Nedir ?
Akciğerde meydana gelen bu enfeksiyon, alveol adı verilen havayla dolu küçük akciğer keseciklerine iltihap hücrelerinin birikmesine ve yine bu alana kan damarlarından gelen serumun dolmasına neden olur. İçleri iltihap hücreleri ve serum sıvısı ile dolan, hava içeriğini kaybeden alveoller oksijen alış-veriş işlevini yapamaz yani solunum işlevini yerine getiremezler. Eğer zatürre yaygın ise kanda oksijen düzeyi azalabilir ve hastada solunum yetersizliği görülebilir. 
Zatürre Nasıl Bulaşır ?
Zatürre çoğunlukla hastanın kendi ağız, boğaz veya sindirim kanalında bulunan mikropların akciğere ulaşması ile ortaya çıkar.  Bazı zatürre türlerinde ise hasta kişiden sağlam kişilere yakın temas sonucu bulaşma riski vardır. Hasta kişilerden öksürük, aksırık ya da konuşma sırasında havaya yayılan damlacıkların doğrudan solunması yoluyla gerçekleşir. 
Sağlıklı bireylerde hastalığa neden olmayan mikroplar vücut savunması zayıf düştüğünde zatürreye neden olabilir. Zatürrenin ortaya çıkmasında kişinin vücut direncini azaltan risk faktörleri önemli rol oynar.
Zatürre Tedavisi 
Pnömoni tedavi edilebilir ve önlenebilir bir hastalıktır. Ancak özellikle 5 yaş altı çocuklar ve 65 yaşından büyük yetişkinler gibi riskli gruplarda en önemli ölüm nedenlerinden birisidir. Zatüre aşılama, yeterli ve dengeli beslenme, çevresel hijyen koşullarının iyileştirilmesi ile önlenebilmektedir. Hastalık geliştikten sonra da etkin ve yeterli sürede antibiyotik tedavisi kullanılması önem taşımaktadır. Aşılama ile zatüreden ölüm oranları ve hastalığın görülme sıklığı azaltılabilmektedir. Bu nedenle çocuklara ve yaşlılara ülkemizde rutin aşılama programı önerilerine göre zatürre aşısı (pnömokok ve grip aşısı) olmaları tavsiye edilmektedir.
Bilinçsiz Antibiyotik Kullanımı Tedaviyi Zorlaştırıyor
Pnömoni tedavisinde kullanılan antibiyotiklere karşı direnç gelişmesi pnömoni tedavisini zorlaştıran nedenlerden  birisidir. Antibiyotik direnci gelişiminin en önemli sebepli gereksiz antibiyotik kullanımıdır. Bu nedenle hekim önerisi olmadan bilinçsiz antibiyotik kullanılmamalıdır.