Soğuk kış aylarında, kediler sıcak bir barınak bulmak amacıyla araç motorlarına saklanabiliyor. Bu durum, kediler için ciddi tehlikeler oluşturabilirken, araç sahiplerinin de dikkatli olmaları gerekiyor.
Kedilerin sert hava koşullarından korunmak için araçların motor ve kaput bölgesine girmeyi tercih ettiklerini belirten Veteriner Hekim Dr. Öğr. Üyesi Burcu Çevreli, "Aracınızı çalıştırmadan önce istenmeyen yolcuları hızlıca kontrol etme alışkanlığı edinin. Kaputa hızlıca vurmak veya korna çalmak, minik dostumuzu korkutmak için yeterli olabilir. Kontrol etmeden önce motorunuzu çalıştırmayın!" dedi.Araç sahiplerinin, motor ve kaput arasındaki kedileri kontrol etme alışkanlığı edinmeleri gerektiğini vurgulayan Dr. Çevreli, "Kedilerin derin bir uykuda olmaları ihtimaline karşı, dışarı çıkmaları için onlara bir süre verdiğinizden emin olun. Bu basit önlemler kelimenin tam anlamıyla hayat kurtarabilir." diye konuştu.
Araç Motorunda Sıkışan Kediyi Nasıl Çıkarırsınız?Motor içinde bir
Kedi bulunduğunda dikkatli ve sabırlı davranılması gerektiğini belirten Dr. Çevreli, kediyi çıkarmak için önerilen adımları şu şekilde sıraladı:Kediyi Bulun: El feneri ile motor bölgesini inceleyerek kedinin yerini tespit edin.Aracı Kapatın: Aracın kapalı olduğundan ve emniyet freninin çekildiğinden emin olun.Nazikçe Yaklaşın: Kediyi ürkütmemek için yavaş ve sakin hareket edin.Koruyucu Ekipman Kullanımı: Kediyi çıkarmadan önce eldiven gibi koruyucu ekipman giyin.Kaçış Yolu Sağlayın: Kedinin motoru kendi başına terk etmesi için çevredeki engelleri kaldırın.Uzman Yardımı: Gerekirse hayvan kurtarma ekiplerinden destek alın.
Yaralanma Kontrolü ve Kurtarma:Kedide yaralanma olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini kaydeden Dr. Çevreli, "Kedi başarıyla çıkarıldıktan sonra, görünür yaralanmalar veya sıkıntı belirtileri olup olmadığını kontrol edin. Kedi zarar görmemiş gibi görünse bile, kapsamlı bir muayene için onu bir veterinere götürmeyi düşünün." dedi.Kurtarılan kedi sahipsizse, yerel hayvan barınakları veya kurtarma örgütleri ile iletişime geçilmesi gerektiğini belirten Dr. Çevreli, kedinin tasması veya mikroçipi varsa sahibiyle iletişime geçilmesini önerdi.
Araç Sahipleri İçin Uyarı:Aracın motoru çalıştırıldığında veya araç sahipleri yola çıktığında kedilerin ciddi risklerle karşılaşabileceğini ifade eden Dr. Çevreli, "Hipertermi görülebilir. Bir arabanın kaputunun iç sıcaklığı kolayca 115 dereceye ulaşabilir ve bu da hızla ısı şokuna yol açabilir. Dumandan boğulma ve ciddi yanıklar meydana gelebilir. Kaputun altında kalan kedilerde uzuv kaybı veya yırtılma yaralanması ile ölüm gerçekleşebilir." dedi.Araç motorundan kurtarılan kedi yaralıysa, kedinin kaçamayacağı bir kutuya yerleştirilip, solunumunun ve genel durumunun gözlemlenerek vakit kaybetmeden veterinere götürülmesi gerektiğini belirtti.Bu kış, küçük önlemler alarak kedilerin hayatını kurtarabiliriz!