Reklam
Bugün

Biyokütle Enerji Santrali'nin ırmağa akan suyu kir değil oluşturduğu EKOLOJİK ATIK BİTKİSİ

22 Mart 2021 - 09:23
TAKİP ETTAKİP ET

Çarşamba ilçesi Eğercili Mahallesinde yapılan ve üretime başlayan Biyokütle Enerji Santralinin soğutma suyunun Abdal Irmağında oluşturduğu kırmızı renkli dalganın durgun suda oluşan ekolojik bitkiler olduğu ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin de 19 Mart Cuma günü Abdal Irmağından numune aldıkları, sonuçlarının da hafta içerisinde çıkacağı öğrenildi. Bazı haber sitelerinde çıkan ırmağın kirlendiği yönündeki haberlerin de doğru olmadığı öğrenildi.

IRMAĞA AKAN SU BERRAK VE TEMİZ
Biyokütle Enerji Santralinden Abdal (Aptal) Irmağına akan suyun soğutma suyu olduğu, içerisinde en ufak bir kimyasal atışın olmadığı, berrak ve temiz olduğu belli olmasına rağmen dere suyunun üzerinde kırmızı dalganın belirlenmesi üzerine bölgeye giden ekibimiz yaptığı araştırma sonucunda ırmağa akan suda bulunan bitkisel polenlerin kırmızı çiçekli bitkiye dönüştürdüğü anlaşıldı. Konuyla ilgili çevre mühendisleriyle de yapılan değerlendirmede dünyanın her yerinde bitkisel atıkların oluşturduğu bitkilerin olduğunu, bunun olumsuz çevresel etkisinin olmadığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı normlarına uygun olduğu belirtildi.

ZARARLI KİMYASAL ATIK SÖZ KONUSU DEĞİL
Konuyla ilgili yaptığımız araştırmalarda Biyokütle Enerji Santralinde kullanılan kavak, söğüt, vb ağaç dallarından oluşan polenlerin suya karışmaları sonucunda ırmakta çiçekli kırmızı renkli bitkilerin oluştuğu ortaya çıkmıştır. Çevreye ve ırmağa zarar verecek atıkların ırmağa atılması söz konusu değildir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin sürekli olarak ırmaktan ve santralden numuneler aldıkları ve en ufak bir kirliliğin tespiti halinde anında gereğinin yapılacağı öğrenildi. Öte yandan santral yetkililerinin de konuyla ilgili çevre mühendislerinden ve üniversite hocalarından oluşan bir heyet oluşturduğu ve konunun titizlikle üzerinde durduğu öğrenildi.