Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan: “Avrupa Birliği üyeliği, Türkiye için stratejik bir hedef olmaya devam ediyor. 25-26 Mart tarihindeki AB Zirvesinden somut çalışmaların önünü açacak bir netice bekliyoruz. Türkiye ile AB arasında pozitif bir gündem oluştururken, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi kilit maddelerden biri olacak”
Görüşmede, Türkiye-AB ekonomik ve ticari ilişkileri, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, Avrupa Yeşil Mutabakatı, Yetkilendirilmiş Yükümlü Karşılıklı Tanıma Anlaşması, A.TR Dolaşım Belgelerinin elektronik ortamda düzenlenmesi ve gümrüklerde işbirliğine ilişkin hususlar ele alındı.
Aday ülke ve Gümrük Birliği ortağı olarak Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkilerine büyük önem verdiğini vurgulayan Pekcan, her fırsatta Türkiye’nin stratejik ve nihai hedefinin tam üyelik olduğunun altını çizdiklerini söyledi.
Dünyanın son yıllarda ticaret savaşları, artan korumacılık ve buna bağlı ekonomik belirsizlikler gibi önemli sınamalarla karşı karşıya olduğunu belirten Pekcan, koronavirüs pandemisinin de dünyayı ekonomik ve sosyal zorluklarla karşı karşıya bıraktığını kaydetti.
Bu süreçte Türkiye ile Avrupa Birliği arasında daha fazla entegrasyon ve işbirliğinin hem ekonomiler hem de işletmeler için olumlu etkileri olacağını belirten Pekcan, Türkiye’nin küresel ve bölgesel tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesi ve güçlendirilmesi için sunduğu fırsatların altını çizdi.
Gümrük Birliği sayesinde Türkiye ile Avrupa Birliği arasında derin ekonomik ve ticari bağlar sağlandığını hatırlatan Pekcan, anlaşmanın bugüne kadar her iki tarafın da ekonomik çıkarlarına hizmet ettiğini kaydetti.
Ancak tüm faydalarına rağmen, günümüz şartlarında çeyrek asırlık Gümrük Birliği’nin her iki tarafın beklentilerini karşılamada yetersiz kaldığına dikkati çeken Pekcan, şöyle devam etti:
“Sistemik ve spesifik yapısal sorunların yanı sıra, mevcut Gümrük Birliği Anlaşması, her geçen gün önem kazanan hizmetler ve e-ticaret gibi alanları kapsamıyor.
Bu bakımdan Gümrük Birliği, taraflar arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin gerçek potansiyelini ve ortaklık anlaşmamızın ortaya koyduğu vizyonu yansıtmakta yetersiz kalıyor.
Avrupa Birliği üyeliği, Türkiye için stratejik bir hedef olmaya devam ediyor. Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde pozitif bir gündem oluşturulması için önemli bir fırsat mevcut. Bu kapsamda 25-26 Mart tarihindeki AB Zirvesinden somut çalışmaların önünü açacak bir netice bekliyoruz.
Türkiye ile AB arasında pozitif bir gündem oluştururken, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi kilit maddelerden biri olacak.”
Gümrük Birliğinin Güncellenmesi ve Pozitif Gündem
Pandeminin ve Brexit'in getirdiği koşulların ardından güncelleme sürecinin daha da önemli hale geldiğinin altını çizen Pekcan, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi için Avrupa’daki iş çevrelerinden de çok güçlü bir destek gördüklerini kaydetti.
Bakan Pekcan, “Türkiye ile Avrupa Birliği arasında daha fazla ekonomik iş birliği her iki tarafa da büyük fayda sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin Avrupa Yeşil Mutabakatına ilişkin gelişmeleri de yakından takip ettiğine dikkat çeken Pekcan, “Gümrük Birliği ortakları olarak, Avrupa Yeşil Mutabakatının korumacı politikalara yol açmaması ve Türkiye ile Avrupa Birliği arasında malların serbest dolaşımını engellememesi için birlikte çalışmalıyız. Bu süreçte Türkiye’nin yeşil dönüşümü için AB üye ülkeleri için oluşturulan finansman kaynaklarına erişimi kritik öneme haizdir.” değerlendirmesinde bulundu.
“Gümrüklerde dijitalleşme ve işbirliği artırılmalı”
Taraflar arasındaki ticaretin kolaylaştırılmasından her iki tarafın da ekonomik operatörlerinin kazançlar sağlayacağını belirten Pekcan, bu kapsamda Avrupa Birliği ile Türkiye arasında Yetkilendirilmiş Yükümlü Karşılıklı Tanıma Anlaşması imzalanmasının ve A-TR dolaşım belgelerinin elektronik ortamda düzenlenmesinin önemine işaret etti.
Pekcan, gümrük işlemlerinin AB ile uyumlu ve dijital ortamda gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalara hız verilmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye-Bulgaristan ve Türkiye-Yunanistan sınır kapılarında sorunlar ve araçların bekleme sürelerinin azaltılmasına yönelik talepleri de aktaran Pekcan, gümrük geçişlerindeki sorunların çözülmesi, dijitalleşme ve işbirliğinin artırılmasının Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ticaretin hızlı ve sorunsuz akışı için çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.
AB Ekonomi Komiseri Gentiloni
AB Ekonomi Komiseri Gentiloni de Bakan Pekcan ile 25-26 Mart AB zirvesi öncesinde çok zamanlı ve önemli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, Gümrük Birliği kapsamında AB’ye ileri bir entegrasyon sağlamış Türkiye ile ticari ve ekonomik ilişkilerin önemli olduğunu kaydetti.
Önümüzdeki dönemde gümrük işlemlerinin dijitalleştirilmesi, bu doğrultuda IT gerekli teknolojik dönüşümün sağlanması için işbirliğine hazır olduklarını dile getiren Gentiloni, yetkilendirilmiş yükümlü karşılıklı tanıma anlaşmasına ilişkin görüşmelerin yakın işbirliği içerisinde sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Gentiloni bu kapsamda teknik görüşmelerin karşılıklı olarak çok iyi gittiğini duymanın memnuniyet verici olduğunu dile getirdi.
Yeşil Mutabakat kapsamında AB’nin uluslararası yükümlülüklerine ve DTÖ kriterlerine uygun ve ticarette korumacılık yaratma amacı gütmeyen bir sınırda karbon düzenleme mekanizması üzerinde çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Gentiloni, bu kapsamda Gümrük Birliği ortağı Türkiye ile işbirliğinin önemini teyit etti.
Konuşmaların sonunda Bakan Pekcan ve AB Komiseri Gentiloni Gümrük Birliğinin düzgün işleyişi için teknik ve siyasi seviyede daha yakın bir işbirliği tesis edilmesi konusunda mutabık kaldı.
Bakan Pekcan, AB Ekonomi Komiseri Gentiloni ile görüştü
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, AB Ekonomi Komiseri Paolo Gentiloni ile videokonferans yoluyla görüştü.

YORUM EKLE
SON DAKİKA HABERLERİ
1
Tekkeköy Belediyesi yol çalışmalarını aralıksız...
2
Atakum’da pazar yerlerine HES kodu ile giriliyor
3
Başkan Demirtaş: Yaşlılarımıza hizmet etmek...
4
Çocuklarda yüksek ateşe dikkat
5
Vaka sayısının en çok arttığı ve azaldığı...
6
23 Mart Koronavirüs Tablosu, hasta sayısı binin...
7
Liselerde sınavlar ertelendi mi?
8
Samsun'da Kuvvetli Yağış Uyarısı, Yüksek...
9
Türkiye’nin en büyük elektrik üreticileri belli...
10
24 Mart Samsun Nöbetçi Eczane Listesi
SAYFALARTüm Sayfalar
Samsun İmsakiye 2022 ile sahur vakti ve iftar saati kaçta?
gazetenizolsun sosyal medya hesapları
18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü, 18 Aralık Göçmenler Günü anlamı
Selma Argon dedesi Mehmet Akif Ersoy’u anlattı
Samsun'da Solucan Gübresi Tesisleri
Çok üret, çok kazan, daldan değil yerden toplayın
Advertorial - tanıtım yazısı yayınlanma sözleşmesi
Gazetenizolsun.com Çerez Politikası
Eczaneden Alınan Ücretsiz Maske ile Alakalı Önemli Bilgilendirme!
Samsun Büyükşehir’den sağlık çalışanlarına yemek desteği
Tuttur.com amatöre destek projesinde kazanan takımları açıkladı
Samsunlu Muhtarlardan destek geldi!
Türkiye'de koronavirüsten vefat edenler ve vaka sayısı - 4 Nisan Cumartesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıklama yapıyor (3 Nisan Cuma) Yeni alınacak önlemleri açıklıyor!
Güvenlik görevlisi Samsun'da diyaliz hastası vatandaşın odun kırmasına yardım etti
Koronavirüs Türkiye'de 356 can aldı, vaka sayısı 18 bini aştı
Rüştü Reçber'in sağlık durumu nasıl?
1 Nisan İtibariyle İl İl Koronavirüs Vaka Haritası
MAG YOUTUBE HAYATI EVİNİZE TAŞIYOR
Bahadır Tatlıöz Marakeş Projesi'ni öne çekti!
Türkiye'de koronavirüs vaka sayısı 13 bin 531'e, can kaybı ise 214'e yükseldi
Samsun Pandemi Kurulu toplandı, yeni karar çıkması bekleniyor!
Türkiye'de koronavirüsten ölenlerin sayısı 131'e, vaka sayısı ise 9217'ye yükseldi
Mesih dizisini iptal mi oldu? Netflix Messiah dizi
Çukur Evde izle, Çukur bu hafta varmı?
Anemon Otel koronavirüs salgını nedeniyle kapandı!
Dolandırıcılar şimde de Ekonomik İstikrar Kalkanı Destek Paketi'ni kullanıyorlar!
Havza Vefa Sosyal Destek Grubu ilk toplantısını yaparak kararlar aldı
Türkiye'de bugüne kadar toplam 20 bin 345 koronavirüs testi yapıldı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca iki kardeşin Samsun'dan görderdiği evde kalın mesajını yayınladı
Türkiye’nin Otomobili TOGG Tanıtım Toplantısı Canlı Yayın
Samsunspor Sarıyer maçının özeti ve golleri
Samsunspor Puan Durumu - Türkiye 2. Lig Beyaz Grup Fikstür ve Puan Durumu
Samsunspor Amedspor Maçını canlı izle
Samsunspor Sarıyer maçı canlı izle
Keçiörengücü Samsunspor maçı canlı izle
Samsunspor Bayrampaşa maçı canlı izle
Samsunspor Eyüpspor maç özeti - 10 Şubat 2019 Pazar
Samsunspor Eyüpspor Maçını canlı izle
Türkiye 2. Lig Beyaz Grup Fikstür ve Puan Durumu - Samsunspor Puan Durumu
ANKETTüm Anketler
SIRADAKİ HABER