Bir iletişim şirketinin hazırladığı yeni araştırma, pandeminin çalışan kadınlar üzerindeki etkisini ortaya koydu. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 6 ülkede yapılan araştırmaya göre, pandemi süresince her 4 çalışan kadından biri çocuk bakımı ve ev sorumluluklarından dolayı işe daha az zaman harcamak durumunda kaldı.
Uluslararası Change The Face Birliği adına yapılan araştırma, esnek çalışma konusunda işveren politikalarının süregelen önemini vurgularken, kariyer veya ücret ilerlemesinin sadece çocuk bakımı ve ev sorumluluklarını dengeleyebilen çalışan anneler ile sınırlı kalmaması gerektiğini gösteriyor.
Şirketin Avrupa CEO’su Serpil Timuray şunları söyledi: “Ebeveynlerin çoğu COVID-19 döneminde çocuklarıyla daha fazla zaman geçirmekten mutluluk duysa da, çalışan anneler daha çok çocuk bakımı ve ev işi sorumluluğu üstlendiğinden, bu durum iş performanslarını ve bazı durumlarda kariyer gelişimlerini etkiledi. Pandeminin ötesine geçerken, işverenler de, her düzeyden çalışan için çeşitliliğe ve kapsayıcılığa değer veren bir işyeri oluşturma fırsatından en üst düzeyde yararlanmak için esnek çalışma ve benzeri destek politikalarını sürdürmelidir.”
6 ülkede 3 bin kişiyle görüşüldü
Araştırma için Şubat 2022’de İngiltere, Güney Afrika, İtalya, Almanya, İspanya ve Türkiye’den, üçte ikisini annelerin oluşturduğu yaklaşık 3 bin çalışan ebeveyn ile çevrimiçi olarak görüşüldü. Araştırmaya göre:
Çocuk bakımı baskılarından aslan payını aldığını belirten annelerin oranı neredeyse iki kat fazla ve bunun sonucunda her 4 kişiden 1’i ücretli işine daha az zaman harcadığını kabul ediyor; ancak, çoğu, çocuklarla geçirilen zamanı olumlu olarak değerlendiriyor.
Annelerin yaklaşık yarısı, artan çocuk bakımı baskıları nedeniyle iş performanslarının olumsuz etkilendiğini ve her 4 anneden 3’ü denge sağlamak için önceden plan yapmanın çok önemli olduğunu belirtti.
Dört anneden üçü, pandemi süresince daha fazla destek görmüş olmayı dilediğini söylerken, bu durum, işverenlerin gelecekte tüm ebeveynlere duygusal ve işlevsel destek sunma konusunda önemli bir rol oynayacağını gösterdi.
Anneler dirençli olmaya devam ediyor – dörtte üçü, gelecekte iş-yaşam dengesini koruyabileceğinden emin ve çoğu, kendileri ve gelecekteki kariyerleri konusunda olumlu ve istekli hissediyor.
Araştırmada, pandemi sırasında ve sonrasında çalışan anneler (A) ve babalar (B) ile ilgili dört temel konu incelendi:
COVID-19’un çocuk bakımı ve ev yönetimi üzerindeki etkisi
Çocuk bakımı söz konusu olduğunda, annelerin %69’u baskının çoğunu üstlendiğini söylerken, %62’si pandemi başladığından beri çocuk bakımını hayatının diğer unsurlarıyla dengeleme konusunda stres hissettiğini belirtti.
Ebeveynler, özellikle çocuklarına bakmak veya onlar için bir şeyler yapmak (A: %72, B: %73), çocuklarının eğitimini yönetmek (A: %69, B: %68), genel hanehalkı yönetimi (A: %67, B: %65) veya diğer bakım sorumlulukları (A: %66, B: %64) için önemli ölçüde daha fazla zaman harcadılar.
Pandemi, çocuk bakımı ve ev sorumluluklarının paylaşımı konusunda olumlu bir etki yaratırken, pandeminin başlangıcından günümüze kadar olan fark kapanmaya başladı. Bu sorumlulukları üstlenmek, sonuçta en çok kendilerine (A: %36, B: %30) ve ücretli işlerine (A: %27, B: %19) daha az zaman ayıran anneleri olumsuz etkiledi.
Pandemiden kaynaklanan zorluklara rağmen, her beş ebeveynden dördü çocuklarıyla daha fazla zaman geçirmekten keyif aldığını söyledi.
COVID-19’un çalışma düzenleri üzerindeki etkisi
Her beş ebeveynden ikisi, pandemi nedeniyle çalışma düzeninde değişiklik yaparken beşte birden fazlası kariyerinde veya yaptığı işin türünde değişikliğe gitti. Ebeveynlerin üçte biri işyerini değiştirirken, beşte biri de değişim yapmayı planladığını belirtti.
Hem anneler hem de babalar, çocuk bakımı ve işleri arasında denge kurmanın işyerindeki performanslarını olumsuz etkilediğini hissettiler (A: %44, B: %47); ancak, pandeminin durumu iyileştirip (A: %32, B: %35) iyileştirmediği (A: %33, B: %25) konusunda aynı görüşte değiller.
Araştırma, tam zamanlı çalışan annelerin %53’ünün ve babaların %46’sının pandeminin doğrudan bir sonucu olarak evden çalıştıklarını ve evden çalışmak isteyen ancak şu anda bunu yapamayan çok az sayıda ebeveyn (A: %8, B: %10) olduğunu ortaya koydu.
Tam zamanlı olarak evden çalışanlar için, anneler daha çok ortak bir alanda çalışmak zorunda kalırken (A: %21, E: %16), babaların özel bir çalışma alanına sahip olması daha mümkün olarak değerlendirildi (A: %25, B: %30).
Pandemi, tüm çalışanların kariyer gelişimi üzerinde de etki yarattı. Daha yüksek oranda baba, en büyük kaybının maaş artışı alamamak (A: %23, B: %32) olduğunu söylerken, çok sayıda anne de pandeminin mevcut rollerinde daha başarılı olmalarını (A: %22, B: %23) veya yeni iş bulmalarını engellediğini (A: %17, B: %14) belirtti.
İşverenin rolü
Beş ebeveynden ikisi, iş ve çocuk bakımını dengeleme konusunda pandemi sırasında aldığından daha fazla genel desteğe ihtiyaç duyduğunu ve çoğu ebeveyn, işverenlerine göre (A: %23, B: %27), eşlerinden (A: %60, B: %64) ve ailelerinden (A: %52, B: %23) daha fazla destek gördüğünü belirtti.
Hem anneler hem de babalar, pandemi sırasında işverenlerinden daha fazla destek görmeyi beklediklerini (A: %30, B: %35) ifade etti.
Anneler, esnek çalışma (%44), ücretli hastalık izni (%51) ve ücretli doğum izni (%40) konularında işveren politikalarının varlığını “orta düzeyde” olarak değerlendirdi. Ancak, sunulan desteklerin kullanımı da, muhtemelen finansal nedenlerden ya da işyeri kısıtları sebebiyle “düşük” olarak gözlendi.
Ebeveynler, işverenlerinin çocuklu çalışanlarının ihtiyaçlarını karşılamak için daha esnek olmaları gerektiğini artık anladıklarını (A: %77, B: %80), çocuklu çalışanları desteklemeyi önemsediklerini (A: %71, B: %70) ve aile dostu politikalar uyguladıklarını (A: %70, B: %71) belirttiler.
Pandemi sonrası plan
Ebeveynler, iş ve ev sorumluluklarını dengeleme becerileri konusunda olumlu düşünmeye devam ederken (A: %76, B: %81), annelerin sadece %3’ü kesinlikle denge kuramayacağını belirtiyor.
Ebeveynlerin üçte birinden fazlasının olağandışı veya esnek saatlerde (A: %36, B: %37), evden veya normal iş yerinden uzakta (A: %36, B: %34) çalışmak istemesi nedeniyle, esnek çalışmanın gelecek yıl içinde önemli bir rol oynayacağı kabul ediliyor.
Son iki yılın zorluklarına rağmen, ebeveynler kariyer gelişimi konusunda olumlu düşünüyorlar (A: %62, F: %67). "
Pandeminin çalışan kadınlar üzerindeki etkisi araştırıldı!
COVID-19 pandemisi sırasında ve sonrasında çalışan ebeveynler üzerindeki etkiyi anlamak ve işverenlerin destek sağlama konusundaki rolünü ve COVID sonrası plan ve amaçlarını belirlemek için bir araştırma gerçekleştirildi.

YORUM EKLE
SON DAKİKA HABERLERİ
1
Süleyman Salur vefat etti! Süleyman Salur kimdir?...
2
Kadının Hikayesi Yarının Hikayesi Projesi! Seçil...
3
Çarşamba Mustafa Kemal Ortaokulu'ndan yardım...
4
18 Mart Çanakkale Zaferi Canik'te kutlanacak!...
5
Dar gelirli ailelerinin imdadına Hilal Kart yetişti!...
6
Hüzzam ve Rast Peşrevi oluşan konser dinleyenleri...
7
Atatürk konferanslarına yoğun ilgi! Atakum Haberleri
8
Bakan Soylu’nun acı günü! Oğuz Reis vefat etti
9
14 Mart Pazartesi Samsun'da hangi okullar tatil!
10
14 Mart 2022 Dolar! Dolar kaç TL? 1 dolar ne kadar?
SAYFALARTüm Sayfalar
Samsun İmsakiye 2022 ile sahur vakti ve iftar saati kaçta?
gazetenizolsun sosyal medya hesapları
18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü, 18 Aralık Göçmenler Günü anlamı
Selma Argon dedesi Mehmet Akif Ersoy’u anlattı
Samsun'da Solucan Gübresi Tesisleri
Çok üret, çok kazan, daldan değil yerden toplayın
Advertorial - tanıtım yazısı yayınlanma sözleşmesi
Gazetenizolsun.com Çerez Politikası
Eczaneden Alınan Ücretsiz Maske ile Alakalı Önemli Bilgilendirme!
Samsun Büyükşehir’den sağlık çalışanlarına yemek desteği
Tuttur.com amatöre destek projesinde kazanan takımları açıkladı
Samsunlu Muhtarlardan destek geldi!
Türkiye'de koronavirüsten vefat edenler ve vaka sayısı - 4 Nisan Cumartesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıklama yapıyor (3 Nisan Cuma) Yeni alınacak önlemleri açıklıyor!
Güvenlik görevlisi Samsun'da diyaliz hastası vatandaşın odun kırmasına yardım etti
Koronavirüs Türkiye'de 356 can aldı, vaka sayısı 18 bini aştı
Rüştü Reçber'in sağlık durumu nasıl?
1 Nisan İtibariyle İl İl Koronavirüs Vaka Haritası
MAG YOUTUBE HAYATI EVİNİZE TAŞIYOR
Bahadır Tatlıöz Marakeş Projesi'ni öne çekti!
Türkiye'de koronavirüs vaka sayısı 13 bin 531'e, can kaybı ise 214'e yükseldi
Samsun Pandemi Kurulu toplandı, yeni karar çıkması bekleniyor!
Türkiye'de koronavirüsten ölenlerin sayısı 131'e, vaka sayısı ise 9217'ye yükseldi
Mesih dizisini iptal mi oldu? Netflix Messiah dizi
Çukur Evde izle, Çukur bu hafta varmı?
Anemon Otel koronavirüs salgını nedeniyle kapandı!
Dolandırıcılar şimde de Ekonomik İstikrar Kalkanı Destek Paketi'ni kullanıyorlar!
Havza Vefa Sosyal Destek Grubu ilk toplantısını yaparak kararlar aldı
Türkiye'de bugüne kadar toplam 20 bin 345 koronavirüs testi yapıldı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca iki kardeşin Samsun'dan görderdiği evde kalın mesajını yayınladı
Türkiye’nin Otomobili TOGG Tanıtım Toplantısı Canlı Yayın
Samsunspor Sarıyer maçının özeti ve golleri
Samsunspor Puan Durumu - Türkiye 2. Lig Beyaz Grup Fikstür ve Puan Durumu
Samsunspor Amedspor Maçını canlı izle
Samsunspor Sarıyer maçı canlı izle
Keçiörengücü Samsunspor maçı canlı izle
Samsunspor Bayrampaşa maçı canlı izle
Samsunspor Eyüpspor maç özeti - 10 Şubat 2019 Pazar
Samsunspor Eyüpspor Maçını canlı izle
Türkiye 2. Lig Beyaz Grup Fikstür ve Puan Durumu - Samsunspor Puan Durumu
ANKETTüm Anketler
SIRADAKİ HABER