Epilepsi hastalarının ailelerinin egzersiz sırasında nöbet oluşacağından endişe ederek, koruyucu bir tutumla aktivite kısıtlamasına gidebildiğini vurgulayan Liv Hospital Samsun Nöroloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Abdurrahman Akbaş, “Bu doğru bir davranış değildir. Spor yapılıp yapılamayacağı ve uygun spor dalının seçimi her bir hasta için özel olarak değerlendirilmelidir. Hekim ve antrenör işbirliğiyle uygun spor dalı saptanmalıdır. Epilepsi hastalarının da yürüyüş, yoga, kardiyo hareketleri ve satranç gibi yapabilecekleri pek çok spor dalları vardır” dedi.
Halk arasında "sara hastalığı" olarak da bilinen epilepsi, beyin fonksiyonlarının kısa süren bozukluğu olarak tanımlanıyor. Beyin hücrelerinde geçici anormal elektrik yayılımı sonucunda ortaya çıkan epilepsi hastalığı, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 1'ini etkiliyor. Hastalığın erkek ve kadınlarda ırk ayrımı olmaksızın eşit olarak görüldüğünü vurgulayan Liv Hospital Nöroloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Abdurrahman Akbaş, 26 Mart Epilepsi Günü dolayısıyla “Epilepsi ile Yaşamak” hakkında bilgilendirmede bulundu.
Epilepsinin hemen her yaşta görülebilen, uzun süreli tedavi ve izlem gerektiren bir hastalık olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Abdurrahman Akbaş, “Hastalık sıklıkla gençleri ve yaşlıları etkiler. Epilepsi hastalarının, beyindeki anormal elektriksel aktivite sonucu epileptik nöbet geçirmeye yatkınlıkları vardır. Farklı epileptik nöbet tipleri vardır. Bazı epilepsi nöbet tipleri belli bir süre devam edip tedaviyle tamamen düzelirken, bazıları ise hayat boyu devam etmektedir” diye konuştu.
Epilepsi hastalığının nedenleri
Beyin hücrelerinin elektriksel aktivitesiyle tüm vücuda mesaj gönderdiğini ve beyinde elektriksel aktivitenin her daim devam ettiğini işaret eden Nöroloji Uzmanı Dr. Abdurrahman Akbaş, epilepsi nedenlerini ise şöyle açıkladı:
“İnme (felç), beyin enfeksiyonları (menenjit, ensefalit vb.), ciddi kafa travmaları, doğum esnasında bebeğin oksijensiz kalması v.b. gibi sebepler sonucunda beynin aktivitesindeki bozukluk meydana gelerek epilepsi nöbetleri ortaya çıkabilmektedir; fakat çoğu vakada epilepsinin altta yatan sebebi kesin olarak ortaya konulamamaktadır. Diğer yandan bazı epilepsi hastalarının ailesinde de bu hastalığın bulunması epilepsinin kalıtsal bir yanının da olduğunu göstermektedir.”
Tedavi nöbetlerin ortaya çıkmasını önlemeyi amaçlıyor
Epilepsinin temel tedavisinin ‘Antiepileptikler’ adı verilen ilaçlarla yapıldığını ifade eden Uzm. Dr. Abdurrahman Akbaş, bu ilaçların epilepsi nöbetlerinin ortaya çıkmasını önlemeye yönelik olduğunu belirterek “Tedavinin başarılı olabilmesi amacıyla bu ilaçların doktor kontrolünde düzenli kullanılması gerekmektedir. Nöbet sayısında artış olursa, ilaç tedavisine başlandıktan sonra başka şikâyetler ortaya çıkarsa, başka bir hastalık tanısı konulduysa ve tedavisine başlanıldıysa, gebelik durumu varsa veya gebe kalınması planlanıyorsa uzmana başvurulmalıdır. Diğer bir tedavi seçeneği ise cerrahi tedavidir. Cerrahi tedaviye karar vermeden önce hastanın nöbetlerinin ilaç tedavisine dirençli olduğunun gösterilmesi gerekir” bilgisini verdi.
Epilepsi nöbeti geçiren birine nasıl yaklaşılmalı?
Uzm. Dr. Abdurrahman Akbaş, epilepsi nöbeti geçiren birine nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda ise şu uyarılarda bulundu: “Epilepsi nöbeti geçiren bir kişiyle karşılaşıldığında sırasıyla şunlar yapılmalıdır; 112 Acil Servis Hattı aranmalı ve yardım istenmelidir. Hastanın çevresinde önlem alınmalı, zarar verebilecek şeylerden korunmalıdır, sıkı giysileri varsa giysileri gevşetilmeli (kravat, kemer gibi), gözlüğü varsa çıkartılmalıdır, başı yumuşak bir şekilde desteklenmelidir. Sabit ve rahat olacak şekilde kişiyi kasılmalarının olmadığı tarafına doğru yatırıp, tükürüğünün dışarı akması sağlanmalıdır. Hastanın üzerinde epilepsi hastası olduğunu gösteren ve neler yapılması gerektiğini açıklayan bir hastalık kartı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Nöbetinin ne kadar devam ettiği takip edilmeli ve acil servis ekibine bildirilmelidir. Hastanın başında nöbeti tamamen geçene kadar beklenilmelidir. Epilepsi nöbeti geçiren bir kişiyse solunum veya kalp masajı yapılmasına gerek yoktur.”
Nöbet esnasında yapılmaması gerekenler
Uzm. Dr. Abdurrahman Akbaş, epilepsi sırasında neler yapılmaması gerektiğini ise şöyle açıkladı; “Hastanın nöbete bağlı hareketleri kısıtlanmamalıdır. Ağzına bir şeyler koyulmamalıdır. Hasta tehlikede değilse, yeri değiştirilmeye çalışılmamalıdır. Nöbet tamamen sonlanmadan su veya yiyecek verilmemelidir. Nöbetin geçmesine yönelik bir şey yapılmamalıdır. Soğan, kolonya vb. şeyler koklatılmamalıdır.”
Epilepsi ve spor
Epilepsi ve spor ilişkisine de değinen Uzm. Dr. Abdurrahman Akbaş, “Aşırı bedensel yorgunluk epilepsi nöbetlerini tetikleyebilir. Ancak çok hareketsiz bir yaşam şekli de pek çok hastalığı tetiklemektedir. Epilepsi hastalarının aileleri egzersiz sırasında nöbet oluşacağından endişe ederek, koruyucu bir tutumla aktivite kısıtlamasına gitmektedirler. Bu doğru bir davranış değildir. Spor yapılıp yapılamayacağı ve uygun spor dalının seçimi her bir hasta için özel olarak değerlendirilmelidir. Hekim ve antrenör işbirliğiyle uygun spor dalı saptanmalıdır. Epilepsi hastalarının da yürüyüş, yoga, kardiyo hareketleri ve satranç gibi yapabilecekleri pek çok spor dalları vardır” şeklinde açıklamasını sonlandırdı.
Epilepsi hastaları da spor yapabilir
Liv Hospital Samsun Nöroloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Abdurrahman Akbaş, "Epilepsi hastalarının da yürüyüş, yoga, kardiyo hareketleri ve satranç gibi yapabilecekleri pek çok spor dalları vardır” dedi.

YORUM EKLE
SON DAKİKA HABERLERİ
1
Başkan Yıldırım Tuzlaspor maçını tribünden...
2
26 Mart Koronavirüs Tablosu, Bugünkü vaka ve vefat...
3
Yeni Dünya Vakfı Yönetim Kurulu OMÜ'de
4
Bafra Orta Ölçekli Sanayi Sitesi 1. Etap Başvuruları...
5
Selanik Başkonsolosu Ceylan Rektör Ünal’la Telefonda...
6
Mutasyonlu virüsün belirtileri, Mutasyonlu virüs...
7
Samsun'a Kuvvetli Yağış, Yüksek Kesimlere...
8
27 Mart Samsun nöbetçi eczane
9
VM Medical Park Samsun'dan Epilepsi için Farkında...
10
Başkan Demirtaş, Tüm İslâm Aleminin Berat Kandilini...
SAYFALARTüm Sayfalar
Samsun İmsakiye 2022 ile sahur vakti ve iftar saati kaçta?
gazetenizolsun sosyal medya hesapları
18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü, 18 Aralık Göçmenler Günü anlamı
Selma Argon dedesi Mehmet Akif Ersoy’u anlattı
Samsun'da Solucan Gübresi Tesisleri
Çok üret, çok kazan, daldan değil yerden toplayın
Advertorial - tanıtım yazısı yayınlanma sözleşmesi
Gazetenizolsun.com Çerez Politikası
Eczaneden Alınan Ücretsiz Maske ile Alakalı Önemli Bilgilendirme!
Samsun Büyükşehir’den sağlık çalışanlarına yemek desteği
Tuttur.com amatöre destek projesinde kazanan takımları açıkladı
Samsunlu Muhtarlardan destek geldi!
Türkiye'de koronavirüsten vefat edenler ve vaka sayısı - 4 Nisan Cumartesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıklama yapıyor (3 Nisan Cuma) Yeni alınacak önlemleri açıklıyor!
Güvenlik görevlisi Samsun'da diyaliz hastası vatandaşın odun kırmasına yardım etti
Koronavirüs Türkiye'de 356 can aldı, vaka sayısı 18 bini aştı
Rüştü Reçber'in sağlık durumu nasıl?
1 Nisan İtibariyle İl İl Koronavirüs Vaka Haritası
MAG YOUTUBE HAYATI EVİNİZE TAŞIYOR
Bahadır Tatlıöz Marakeş Projesi'ni öne çekti!
Türkiye'de koronavirüs vaka sayısı 13 bin 531'e, can kaybı ise 214'e yükseldi
Samsun Pandemi Kurulu toplandı, yeni karar çıkması bekleniyor!
Türkiye'de koronavirüsten ölenlerin sayısı 131'e, vaka sayısı ise 9217'ye yükseldi
Mesih dizisini iptal mi oldu? Netflix Messiah dizi
Çukur Evde izle, Çukur bu hafta varmı?
Anemon Otel koronavirüs salgını nedeniyle kapandı!
Dolandırıcılar şimde de Ekonomik İstikrar Kalkanı Destek Paketi'ni kullanıyorlar!
Havza Vefa Sosyal Destek Grubu ilk toplantısını yaparak kararlar aldı
Türkiye'de bugüne kadar toplam 20 bin 345 koronavirüs testi yapıldı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca iki kardeşin Samsun'dan görderdiği evde kalın mesajını yayınladı
Türkiye’nin Otomobili TOGG Tanıtım Toplantısı Canlı Yayın
Samsunspor Sarıyer maçının özeti ve golleri
Samsunspor Puan Durumu - Türkiye 2. Lig Beyaz Grup Fikstür ve Puan Durumu
Samsunspor Amedspor Maçını canlı izle
Samsunspor Sarıyer maçı canlı izle
Keçiörengücü Samsunspor maçı canlı izle
Samsunspor Bayrampaşa maçı canlı izle
Samsunspor Eyüpspor maç özeti - 10 Şubat 2019 Pazar
Samsunspor Eyüpspor Maçını canlı izle
Türkiye 2. Lig Beyaz Grup Fikstür ve Puan Durumu - Samsunspor Puan Durumu
ANKETTüm Anketler
SIRADAKİ HABER